16.5 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

800.000 εργαζόμενοι απλήρωτοι μέχρι και 12 μήνες στον κλάδο του βιβλίου

Πρόσφατα

sibxa-a-apergia18Αποκαλυπτικός είναι ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ), όσον αφορά στην απλήρωτη εργασία στον κλάδο, παρά το… κυνήγι που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ο «πολέμιός» της, υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΒΧΑ ζητεί «να σταµατήσει το αίσχος της απλήρωτης εργασίας… το καθεστώς του “έναντι” και η µη καταβολή του µισθού» και αποκαλύπτει ότι: «Σε χιλιάδες απολυµένους οφείλονται αποζηµιώσεις. Σε 800.000 εργαζόµενους οφείλονται δεδουλευµένα από 3 έως 12 µήνες. Στο χώρο του βιβλίου πολλές επιχειρήσεις οφείλουν δεδουλευµένα π.χ. Καστανιώτης, Libro, Άγρα, Ωκεανίδα, Ελευθερουδάκης… Στους απολυµένους από Απόλλωνα, Ευσταθιάδη, Modern Times, Metropolis… ακόµη οφείλονται δεδουλευµένα και αποζηµιώσεις».

Ενόψει της 24ωρης απεργίας που διοργανώνει στον κλάδο, στις 18 Ιουνίου (απεργιακή συγκέντρωση, 11.30π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο, Ασκληπιού & Σόλωνος,)προτείνει «στις επιχειρήσεις που οφείλονται δεδουλευµένα, οι εργαζόµενοι να ελέγχουν τις εισπράξεις και να µοιράζονται µεταξύ τους τα έσοδα από τη λιανική και τη χονδρική πώληση. Αφού καλυφθεί η µισθοδοσία, τότε να έχει πρόσβαση στις εισπράξεις ο εργοδότης».
Παράλληλα απαιτεί νοµοθετικές ρυθµίσεις ώστε:

  • Να καταβάλει το κράτος τα οφειλόµενα από µισθούς ή/και αποζηµιώσεις και κατόπιν να κυνηγά τον εργοδότη να τα πάρει.
  • Να θίγεται η προσωπική περιουσία του εργοδότη που χρωστά δεδουλευµένα ή/και αποζηµιώσεις, ανεξάρτητα από την εταιρική µορφή της επιχείρησης του.
  • Απαγόρευση της µείωσης µισθού σε εργαζόµενο που του οφείλονται δεδουλευµένα.
  • Απαγόρευση της απόλυσης εργαζόµενου που του οφείλονται δεδουλευµένα.
  • Επαναφορά της προτεραιότητας των εργαζοµένων έναντι των χρεών προς το δηµόσιο, για τις επιχειρήσεις που κλείνουν.
  • Να µην δέχεται ο ΟΑΕ∆ χαρτί παραίτησης εργαζόµενου, χωρίς την υπογραφή του εργαζόµενου επάνω.

Κάλεσμα για συνάντηση-συζήτηση

Παράλληλα, ο ΣΥΒΧΑ απευθύνει κάλεσμα για συνάντηση-συζήτηση στους εργαζομένους του κλάδου που τους οφείλονται μισθοί και αποζημιώσεις απόλυσης, την‏ Πέμπτη 12/6, στις 6.30 μ.μ.. Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση:

«Την περίοδο αυτή, ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, παράλληλα με τη δραστηριοποίησή μας σε μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων αγώνα στους χώρους δουλειάς μας και τη στήριξη των αγώνων συναδέλφων από άλλους εργασιακούς κλάδους δίνουμε και τη μάχη για την προετοιμασία της κλαδικής μας απεργίας της 18ης Ιούνη.

»Με την απεργία μας αυτή επιχειρούμε από τη μία να αναδείξουμε – ως ένα κομβικό σημείο της επίθεσης που δεχόμαστε ως εργαζόμενοι- το ζήτημα μη καταβολής μισθών και αποζημιώσεων απόλυσης. Από την άλλη, επιχειρούμε να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα τον αγώνα μας, προκειμένου να δώσουμε επιτέλους ένα τέλος στο καθεστώς της απλήρωτης εργασίας.

»Για να υπάρξει όμως μια θετική έκβαση στη μάχη μας αυτή είναι απαραίτητη η ουσιαστική συμβολή των ίδιων των απλήρωτων συναδέλφων και συνδελφισσών. Είναι απαραίτητη η συμβολή τους τόσο στην αλληλοενημέρωσή μας για το πώς έχει η κατάσταση και τι προσπάθειες έχουν ενδεχόμενα γίνει ήδη για την αντιμετώπισή της, όσο και στη συζήτηση για το πως θα οργανώσουμε περαιτέρω τις αντιστάσεις μας για το θέμα αυτό.

»Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, ως Σύλλογος θεωρούμε ότι το ζήτημα της απλήρωτης εργασίας δεν αφορά αποκλειστικά μόνο όσους το υφίστανται την περίοδο αυτή, αλλά όλους τους συναδέλφους και συνολικά όλο το εργατικό κίνημα.

»Στο πλαίσιο της οργάνωσης της κλαδικής μας απεργίας, λοιπόν, καλούμε σε συνάντηση-συζήτηση των εργαζομένων του κλάδου μας που τους οφείλονται μισθοί κι αποζημιώσεις απόλυσης  την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιούνη στις 6.30μμ στα γραφεία μας.

Όπως προκύπτει και από τα παραπάνω η συμμετοχή των απλήρωτων συναδέλφων και συνδελφισσών σε μια τέτοια συζήτηση είναι κομβικής σημασίας για την όποια θετική έκβαση του αγώνα αυτού.

»Ωστόσο, στο βαθμό που υπάρχει η όποια μη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτήν, είναι ιδιαίτερα σημαντική επίσης και η με όποιο μέσο σχετική ειδοποίηση προς το Σύλλογο μας για το σε ποιους χώρους δουλειάς δεν καταβάλλονται στην ώρα τους (από λίγες ημέρες-βδομάδες μέχρι πολλούς μήνες) μισθοί και αποζημιώσεις.

»Να μη συνηθίσουμε στο αίσχος της απλήρωτης εργασίας!

»Να μην αποδεχόμαστε την υποτίμηση της αξιοπρέπειάς και της εργατικής μας δύναμης!

»Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

»Η δυνατότητα μας να βάζουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία περνάει και μέσα από την συσπείρωση μας στο Σύλλογο.

Συναδελφική αλληλεγγύη, οργάνωση και συλλογική αντίσταση στους χώρους της δουλειάς!».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις