13.3 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Ναυπηγείο Νεωρίου: Χαρίζουν τα χρέη στον Ταβουλάρη – Ούτε μια λέξη για την πληρωμή των εργαζομένων

Πρόσφατα

samaras-tavoularisTο ναυπηγείο του Νεωρίου επισκέφθηκε εχθές ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προκειμένου να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους και να δώσει την κυβερνητική εκδοχή σχετικά με την πρόσφατη τροπολογία, και πως αυτή σχετίζεται με τη διασφάλιση για την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων.

Σε συνάντηση του κ. Σπυρόπουλου με τους εργαζόμενους, απουσία εκπροσώπων της διοίκησης, εκφράστηκε εκ μέρους του η εκτίμηση ότι η νομοθετική ρύθμιση που έγινε, έχει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ένας σχεδιασμός υπέρβασης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ναυτιλία.

Πέραν των γενικόλογων παρατηρήσεων, ότι η τροπολογία λειτούργησε θετικά για το ναυπηγείο, δεν υπήρξε για ακόμα μία φορά η διασφάλιση για την πληρωμή και εξόφληση των εργαζομένων.

Μπροστά οι εργαζόμενοι

Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία επικυρώνεται από την ολομέλεια της Βουλής τηn Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή βγαίνει το ΦΕΚ και την οποία χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική», διευκρίνισε ότι την επόμενη Δευτέρα θα υπάρχει η νομική βάση ώστε η επιχείρηση να πάρει σχετική ενημερότητα και «να πάρει το δρόμο για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων ρευστότητας».

Τόνισε ότι «δεν έγινε καμία χαριστική πράξη», απλά μέσω της παρούσας ρύθμισης ξεπεράστηκε ένα μεγάλο πρόβλημα και από εδώ και πέρα είπε «θα δούμε τα μικρότερα μέχρι την πλήρη εξομάλυνση τους», χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτά τα μικρότερα αφορούν στην εξόφληση των επί μήνες απλήρωτων εργαζόμενων.

Περνώντας το μήνυμα προς τους εργαζόμενους ότι ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους, ανέφερε ότι «Εμείς αυτό που ευχόμαστε σαν ΙΚΑ είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Άλλωστε τα μεγαλύτερα μας έσοδα είναι από εισφορές από τις ζωντανές θέσεις εργασίας».

Για τη διατήρηση τους έθεσε υπεύθυνους τους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ τις διεκδικήσεις των δεδουλευμένων τους τις παρουσίασε ως προάσπιση συλλογικών συμφερόντων.

Αφήνοντας αμέτοχη την διοίκηση που με τους χειρισμούς σε οριακό σημείο τόσο το ναυπηγείο όσο και τους εργαζόμενους, μίλησε για απόλυτη ισορρόπηση της κατάστασης, συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι ένα κεφάλαιο και πρέπει να διατηρηθεί και για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει το ναυπηγείο ανταγωνιστικό. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να φύγει από πάνω σας το κλίμα της απαισιοδοξίας και της αντιπαλότητας που έχει δημιουργηθεί».

Ευχολόγια και αντιρρήσεις

Από την πλευρά των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Μάρκος Βουτσίνος, επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσε το ναυπηγείο αφορούσε στο ΙΚΑ, όμως τα προβλήματα του ναυπηγείου είναι και η ΔΕΗ και η εφορία «και όλα τα άλλα που τρέχουν», όπως ανέφερε.

Υπεραμύνθηκε της νομοθετικής ρύθμισης, εκφράζοντας την άποψη ότι «με αυτή τη κίνηση το ξεπερνάμε σιγά-σιγά», ενώ υπεραμύνθηκε της διευκόλυνσης που παρείχε η τροπολογία στο ναυπηγείο μέσω συγκεκριμένων προσώπων, λέγοντας ότι «τρεις άνθρωποι μας βοήθησαν, ο Βρούτσης, ο Ρήγας και εσείς ( Σπυρόπουλος)».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκε από τους συνομιλητές εργαζόμενους ότι κατατέθηκαν τροπολογίες και ρυθμίσεις, όμως οι εργαζόμενοι εδώ και πέντε χρόνια παραμένουν απλήρωτοι και η κατάσταση χειροτερεύει.

Εκφράστηκε για ακόμα μία φορά η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την εργοδοσία, με τους εργαζόμενους να αναφέρουν «δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει αυτή η κατάσταση και ότι καλό κάνετε με πρωταρχικό σκοπό να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, όμως δεν εμπιστεύεται κανείς εργαζόμενος ότι θα πάρουμε χρήματα».

Αντί άλλης διασφάλισης, ότι και η τελευταία τροπολογία κατατέθηκε με ζητούμενο την αποπληρωμή των εργαζομένων, η απάντηση που δόθηκε από το διοικητική του ΙΚΑ είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης και πρώην στενού συνεργάτη του σημερινού πρωθυπουργού (ήταν ο διευθυντής της Πολιτικής Άνοιξης), Νίκου Ταβουλάρη:

«Το τι θα κάνετε με την εργοδοσία είναι δική σας δουλειά. Είστε αφετηρία οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης για να ξαναγυρίσει σε εποχές ομαλότητας. Ως πολιτεία δώσαμε έναν αέρα, από κει και πέρα τα πράγματα είναι στα χέρια σας. Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε το δρόμο που θα προχωρήσετε».

Με πληροφορίες από koinignomi.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις