Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε “όχι” στην πώληση της ΕΥΑΘ μέσω της μεταβίβασης μετοχών, το ΣΤΕ απορρίπτει την προσφυγή του Σωματείου της ΕΥΑΘ για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους, κρίνοντας ότι το Σωματείο δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει, ουσιαστικά ότι τα μέλη του δεν είναι χρήστες νερού.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις διαδικασίες πώλησης της ΕΥΑΘ κόντρα στην βούληση των πολιτών και του Σωματείου εργαζομένων να υπερασπιστεί το νερό ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
Αντισυνταγματική η πώληση της ΕΥΔΑΠ
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1906/2014) κρίθηκε αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Η απόφαση αναμένεται να λειτουργήσει ως «πιλότος» και για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους οι αντίστοιχες προσφυγές των εργαζομένων της.
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ προσέφυγαν κάτοικοι της Αθήνας που ζητούσαν να ακυρωθεί απόφαση (25/4/2012) της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκε χωρίς αντάλλαγμα από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ.
Στο σκεπτικό της απόφασης με την οποία έκαναν δεκτή την προσφυγή, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση αντίκειται στο Σύνταγμα -άρθρα 5 και 21- που επιβάλλει μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας.
«Η κατ’ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης. Όπως επισημαίνεται, «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχονται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στηνπεριοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας διευκρινίζουν περαιτέρω: «Συνίστανται δε οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως στην παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση, που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω». «Αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας δεν συγχωρείται από το άρθρο 5 του Συντάγματος», αναφέρεται στην απόφαση.
Με πληροφορίες από alterthess.gr