15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σπανού: Το διακύβευμα των ευρωεκλογών για το Δημόσιο και τους εργαζομένους σ’ αυτό

Πρόσφατα

Χωρίς αμφιβολία η εποχή που ζούμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ό,τι συμβεί το επόμενο διάστημα θα σημαδέψει τον τόπο μας για πολύ μεγάλο διάστημα στο μέλλον. Το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών είναι, πρώτα και κύρια, η ίδια η επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και η ίδια η υπόσταση της χώρας.

 Για τους δημοσίους υπαλλήλους διακυβεύεται η διατήρηση και των στοιχειωδών υποδομών του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και αυτού του ελάχιστου μισθού, η ίδια η ύπαρξη εργασιακών σχέσεων με στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις από την αρχή επιτέθηκαν στο Δημόσιο με ιδιαίτερη σφοδρότητα, το διέσυραν ως θεσμό, ως κοινωνικό αγαθό, μείωσαν δραματικά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, κατάργησαν επί της ουσίας τη μονιμότητα των εργαζομένων –παραβιάζοντας το Ελληνικό Σύνταγμα με απαράδεκτο και χυδαίο τρόπο-, ξεπούλησαν «φιλέτα» και δραστηριότητες του Δημοσίου σε «ημέτερους» οικονομικούς παράγοντες, περιόρισαν τρομακτικά τη δυνατότητα των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων να έχουν πρόσβαση σε υγεία, παιδεία, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.

Σήμερα για ακόμα μια φορά η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στοχοποιεί το δημόσιο και τους εργαζόμενους σε αυτό :

• καταργούν ή δρομολογούν την κατάργηση κι άλλων δομών, υπηρεσιών, οργανισμών κτλ, με τραγικές επιπτώσεις για εκατοντάδες εργαζόμενους που θα απολυθούν αλλά και δραματικές συνέπειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

• προωθούν τις εγκυκλίους και τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δήθεν αξιολόγησης, με βάση τα «προκρούστεια» ποσοστά του 60%, 25% και 15%. Η δήθεν αξιολόγηση θα γίνει το όχημα για την κατάργηση κρατικών δομών και υπηρεσιών, καθώς αντικείμενα θα καταργηθούν πλήρως , ενώ οι υπάλληλοι θα ενταχθούν πρώτα σε καθεστώς διαθεσιμότητας και μετά θα απολυθούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρόικας-κυβέρνησης για ολοένα και μικρότερο Δημόσιο.

• προετοιμάζουν νέο μισθολόγιο, που προβλέπει σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας με βάση το οποίο θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων, ενώ σε μια μικρή μειοψηφία θα δοθούν «μπόνους» ή όπως αλλιώς τα ονομάσουν, προκειμένου να διασπώνται οι εργαζόμενοι και να δημιουργούνται συνθήκες άκρατου ατομικισμού και ανταγωνισμού –στα όρια του «κανιβαλισμού»- στις υπηρεσίες.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που ισοπεδώνουν τον δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους σε αυτό και μετατρέπουν συνολικά τη χώρα σε κοινωνική και οικονομική «έρημο» έχουμε ιστορικό χρέος να αντισταθούμε.

Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους αλλά και την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές μπορούν να ανατρέψουν την νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των μνημονίων, ανοίγοντας το δρόμο στην κοινωνική αλληλεγγύη, στη δημοκρατία και στην ελπίδα.

Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε και ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

* Η Δέσποινα Σπανού είναι υποψήφια ευρωβουλευτής και υπεύθυνη του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις