14.4 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΙΕΛΕ: Έτοιμοι να «ψαλιδίσουν» εκ νέου τους μισθούς οι σχολάρχες

Πρόσφατα

Ένα ακόμη άθλιο και προκλητικό σχέδιο των σχολαρχών αποκαλύπτει η ΟΙΕΛΕ στον κλάδο και στα ΜΜΕ. Με non paper που μοιράζουν αυτές τις ημέρες στα μέλη τους οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου των σχολαρχών (ΣΙΕΙΕ) δίνουν οδηγίες στα μέλη τους να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση (όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος θα «πιεστεί»), ώστε να επιδιωχθεί περαιτέρω μείωση των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών!

Η μέθοδος πίεσης θα είναι η επιλεκτική – σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο non paper – αναφορά σε στοιχεία της στημένης έρευνας του ΙΟΒΕ και, κυρίως, της κατά παραγγελία των σχολαρχών έρευνας της εταιρείας ΣΤΟΧΑΣΙΣ.

Σύμφωνα με την – κατά παραγγελία, επαναλαμβάνουμε – έρευνα της εταιρείας η πτώση των κερδών των σχολαρχών τα τελευταία 3 χρόνια φτάνει στο 12% περίπου. Επομένως, αναφέρει το non paper του ΣΙΕΙΕ, πρέπει να γίνουν κι άλλες μειώσεις μισθών.

Έχουν ήδη ξεχάσει, βλέπετε, ότι οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχουν, μέσα στην τριετία υποστεί καθίζηση κατά 35-40% (σχεδόν τετραπλάσια μείωση από τη φερόμενη ως ζημία των σχολαρχών…), μετά από δικό τους αίτημα προς το πάντα πρόθυμο Υπουργείο Παιδείας, αλλά από ότι φαίνεται ούτε αυτό τους είναι αρκετό!

Τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που κερδίζουν από τη μείωση των αποδοχών μας συν τα 15 περίπου εκατομμύρια ετησίως από την αύξηση του ωραρίου συν τα δεκάδες εκατομμύρια ετησίως από τη μαύρη απασχόληση εκπαιδευτικών σε εκτός προγράμματος δραστηριότητες, συν τα δεκάδες ακόμη εκατομμύρια που με τη μνημονιακή νομοθεσία τους χαρίζονται από καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών οι βουλιμικοί του ΣΙΕΙΕ δεν τα υπολογίζουν.

Και φυσικά δεν συνυπολογίζουν το τελευταίο, τεράστιο δώρο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με τις ελεύθερες απολύσεις, βάσει των οποίων μπορούν να πετύχουν δραστική μείωση του εργατικού κόστους, καθώς και τη δραστική μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης.

Η επιλεκτική αναφορά στα στοιχεία της έρευνας που δεν πρέπει – κατά τον ΣΙΕΙΕ – να δημοσιευτεί ποτέ ολόκληρη, γίνεται, διότι η εταιρεία προβλέπει αύξηση κερδών για την ιδιωτική εκπαίδευση το αμέσως ερχόμενο διάστημα! Οι ινστρούχτορες του Συνδέσμου συμβουλεύουν τους συναδέλφους τους να δημοσιεύουν μόνο τα στοιχεία που «ενισχύουν τη θέση του ΣΙΕΙΕ».

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η ίδια εταιρεία που μιλά σήμερα με κατά παραγγελία έρευνα για μείωση της κερδοφορίας των ιδιωτικών σχολείων, το 2012 είχε δημοσιεύσει ανεξάρτητη έρευνα για την ιδιωτική εκπαίδευση στην οποία αναφερόταν ότι την τετραετία 2007-2011 τα κέρδη των ιδιωτικών σχολείων ανέρχονταν στο 3% περίπου! Βασικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας που παραμένει αλώβητος από την κρίση.

Η ΟΙΕΛΕ, με βάση τα ευρήματα αυτής της έρευνας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Υπουργείου Παιδείας για τη σχεδόν μηδενική μείωση μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία, είχε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο για τα οικονομικά στοιχεία στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η βάρβαρη αναδιανομή πλούτου από τις τσέπες 10.000 εργαζόμενων στις τσέπες 150 επιχειρηματιών που λαμβάνει χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι η μικρογραφία του τι συμβαίνει στη μνημονιακή Ελλάδα. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού εξαθλιώνεται για να κερδίσει μια χούφτα επιτήδειων με τις ευλογίες του κράτους και της κυβέρνησης. Όμως η ακραία συντεχνιακή συμπεριφορά του ΣΙΕΙΕ, η επίδειξη ακατάσχετης απληστίας και αντικοινωνικότητας έχει ήδη καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όσα ρουσφέτια κι αν τους κάνει η κυβέρνηση, αυτοί ζητούν κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα…

Τώρα προφανώς αντιλαμβάνονται έντρομοι ότι είναι λίγα τα ψωμιά των προστατών τους. Ότι η κάνουλα της χρηματοδότησης από το κράτος (που οι νεοφιλελεύθεροι σχολάρχες κατά τ’ άλλα θέλουν να …συρρικνωθεί) κλείνει. Και προσπαθούν να αρπάξουν ό, τι μπορούν πριν τελειώσει η αθλιότερη περίοδος στην ιστορία της χώρας για τους εργαζόμενους, για τους αδύναμους, για τους ανθρώπους του μόχθου.

Δεν θα τους περάσει όμως. Και σύντομα οι σχολάρχες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το χειρότερο τους εφιάλτη, την επανόρθωση της συνταγματικής νομιμότητας και την αποκατάσταση όλων των εργασιακών αδικιών της μνημονιακής περιόδου.

Ο τροχός γυρίζει, «συνάδελφοι»…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις