13.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Απεργούν την Τρίτη αρχαιολόγοι και υπάλληλοι υπ. Πολιτισμού

Πρόσφατα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη 13/5 οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι του υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού. Θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 9:30 στο κτήριο της Μπουμπουλίνας και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι του υπουργείου, αντιδρούν στις νέες αποχωρήσεις προσωπικού, καθώς στις 21 Μαΐου, λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας σχεδιαστών, εργατών και λοιπών ειδικοτήτων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ζητά «την ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση και συμμετοχή στην απεργία».

Η ανακοίνωση του ΣΕΑ

Συνάδελφοι/σες,

Οι απειλές που έως πρόσφατα θεωρούσαμε εφιαλτικό σενάριο αποτελούν πλέον ζοφερή πραγματικότητα! Το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον του ΥΠ.ΠΟ.Α και των εργαζομένων σε αυτό.

Για δεύτερη φορά, μετά τις εφεδρείες του Νοεμβρίου 2011, θα ζήσουμε νέες αδικαιολόγητες αποχωρήσεις απαραίτητου προσωπικού από το ήδη υποστελεχωμένο ΥΠ.ΠΟ.Α. Η περίοδος διαθεσιμότητας των συναδέλφων μας σχεδιαστών, εργατών και λοιπών ειδικοτήτων λήγει στις 21 Μαΐου! Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο επανόδου των συναδέλφων στην εργασία τους ενώ δεν έχει καν δημοσιοποιηθεί ακόμη η προκήρυξη θέσεων από το ΥΔΜΗΔ για την επιστροφή τους μέσω της «κινητικότητας».

Παράλληλα, με τη ψήφιση του απαράδεκτου Ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που απαιτεί τον υποχρεωτικό διαχωρισμό τους σε άριστους (25%), μέτριους (60%) και ανεπαρκείς (15%), επιχειρείται η διαμόρφωση μια νέας δεξαμενής υπαλλήλων προς απόλυση. Δεδομένου δε πως ο βαθμός θα συνδέεται με το μισθό και η προαγωγή από τον ένα βαθμό στον άλλο δεν θα γίνεται αυτόματα, αλλά θα ακολουθεί συγκεκριμένες ποσοστώσεις, επιχειρείται να δημιουργηθεί στις υπηρεσίες ένα περιβάλλον εργασιακών σχέσεων που θα μοιάζει με αρένα, να καλλιεργηθεί ένα κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας και υποταγής και να ενισχυθεί η λογική των ατομικών διαδρομών και των αντισυναδελφικών συμπεριφορών, όπου ο καθένας θα δρα «μόνος του και για τον εαυτό του».

Εδώ και αρκετούς μήνες έχει αρχίσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη προσπάθεια απονομιμοποίησης της εργασιακής σχέσης του προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ.Α. Στο κτήριο της Μπουμπουλίνας συνεχίζεται αμείωτα ο έλεγχος των φακέλων όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού, ενώ επιχειρείται και η εκ των υστέρων επανερμηνεία των κριτηρίων εφαρμογής του ΠΔ 164/2004. Αμφισβητείται ευθέως έτσι η διαδικασία που -μετά από δεκαπέντε και πλέον χρόνια ομηρίας- θεράπευσε την κατάχρηση διαρκείας σε βάρος των 3000 πάλαι ποτέ μονίμως εκτάκτων συναδέλφων. Το κλιμάκιο ελέγχου προτίθεται πλέον να εγκατασταθεί μόνιμα στο ΥΠ.ΠΟ.Α και -ενεργώντας σε απόλυτο συντονισμό με τις επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες- απειλεί να απομακρύνει το μισό προσωπικό του, τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, που από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπηρετεί αδιαλείπτως τον πολιτισμό και το αρχαιολογικό έργο.

Επιστέγασμα των παραπάνω θα αποτελέσει το νέο οργανόγραμμα του ΥΠ.ΠΟ.Α με την άγνωστη έως τώρα κατανομή αρμοδιοτήτων και στελέχωσης στις υπηρεσίες. Επί δύο ολόκληρα χρόνια, οι ηγεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α επεξεργάζονταν σε κλειστές, “υπηρεσιακές” επιτροπές, εν κρυπτώ και παραβύστω, το νέο οργανισμό που θα καθορίσει τις ζωές μας. Η συρρικνωμένη του δομή σε συνδυασμό με την παράλληλη νομοθεσία των fasttrack επενδύσεων, στοχεύει στην εκχώρηση τομέων της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού έργου σε ιδιωτικά συμφέροντα και στην απόλυση των εργαζομένων.

Ο πολιτισμός, που μαζί με την παιδεία και την υγεία αποτελούν τους ζωτικούς δείκτες υγείας της κοινωνίας, βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο!

Για όλους τους παραπάνω λόγους το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκτιμά ότι τώρα είναι περισσότερο από απαραίτητο να αντιδράσουμε! Να υπερασπιστούμε την Αρχαιολογική Υπηρεσία που θα σέβεται το πολιτισμικό αγαθό, την κοινωνία-αποδέκτη του και τις ζωές αυτών που το υπηρετούν!

Τέλος, απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας που τα τελευταία χρόνια έχει ελαχιστοποιηθεί και δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στα αυξημένα καθήκοντά μας διεκδικώντας την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλα τα μέλη του Συλλόγου.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε ομόφωνα:

  • Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας από κοινού με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ την Τρίτη 13 Μαΐου 2014 με απεργιακή συγκέντρωση στο κτίριο της Μπουμπουλίνας στις 9.30 και πορεία προς το ΥΔΜΗΔ.

  • Την ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση και συμμετοχή στην απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την αξιολόγηση, αποχή που αφορά όλους όσοι κληθούν να λάβουν μέρος με οποιοδήποτε ρόλο (Γενικούς Διευθυντές, αξιολογούμενους και αξιολογητές), για την ακύρωση στην πράξη του Νόμου 4250/2014.

Καμία απόλυση, διαθεσιμότητα, εφεδρεία εργαζομένου στο ΥΠΠΟΑ και σε όλο το δημόσιο

Αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης» του Ν. 4250/2014

Να σταματήσει το «κυνήγι μαγισσών»

και οι έλεγχοι σκοπιμότητας του ΠΔ 164/2004

Ο πολιτισμός δεν είναι οικονομία είναι δημόσιο αγαθό!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις