Με 24ωρες απεργίες σήμερα και την Παρασκευή που προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τη Speedex συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για 25 απολύσεις υπαλλήλων, τη στιγμή που εμφανίζει θετικά αποτελέσματα, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι. Ερώτηση στη βουλή για τις 25 απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η διοίκηση της Speedex από τις αρχές του Μάρτη έχει ξεκινήσει μια επικίνδυνη και ύποπτη τακτική να δίνει με άγνωστο αντίτιμο κομμάτια της επιχείρησης σε εργολάβους προκειμένου να συρρικνώσει το εργατικό δυναμικό της , παρά την αυξημένη δουλειά που έχει η εταιρεία και γενικότερα ο κλάδος της ταχυμεταφοράς», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ).
Όπως υπογραμμίζει, «..το δίδυμο Αγοράνου – Αυγερινού προκειμένου να καλύψει την προφανή έλλειψη στρατηγικής για την ανάπτυξη της εταιρείας στη νέα εποχή, επιλέγει να κάνει το λαγό της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κλάδο. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο κύκλος εργασιών της εταιρείας , με αποτέλεσμα να πέσει η σύμβαση εργασίας, να απολυθεί κόσμος, να γεμίσει ο κλάδος με ειδικευμένα – φτηνά εργατικά χέρια, να κοπεί σε κομμάτια και να πουληθεί σιγά σιγά η Speedex. Αυτό είναι το συμβόλαιο που προσπαθεί να εκτελέσει το ανεκδιήγητο δίδυμο».
Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο εργαζομένων στη Speedex επεσήμαινε: «Η διοίκηση της εταιρείας Speedex έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων. Αρχίζοντας από την οργάνωση “εθελούσιας εξόδου” και συνεχίζοντας με την απόφαση να γίνει μείωση μισθών ύψους ως και 18% με στόχο των εκφοβισμό των εργαζόμενων, κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση από την εταιρεία 30 περίπου εργαζόμενων.
»Παρά μάλιστα τις αποχωρήσεις, η εταιρεία συνέχισε την επίθεσή της, πραγματοποιώντας περικοπές στους μισθούς, ύψους 6%. Και αυτό παρά τις αντιδράσεις των εργαζόμενων που δεν θέλανε καμιά μείωση αλλά πιέστηκαν και έδωσαν τη συναίνεσή τους σε αυτές, μέσα από την υπόσχεση ότι θα πάρουν πίσω ένα ορισμένο ποσοστό, όταν η εταιρεία θα έχει κέρδη. Φυσικά πολύ γρήγορα η εταιρεία έδειξε πόσο πιστή θα μείνει στην υπόσχεσή της».