Αν και το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που αποχώρησαν λόγω αυτοδίκαιης απόλυσης από την υπηρεσία τους, με βάση το άρθρο 33 του Ν. 4024/2011 του ν. 4024/2011 («Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015») ή είχαν τεθεί και εξακολουθούσαν μέχρι πρότινος να τελούν υπό καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, εντούτοις, για ακόμη μία φορά, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ, η κυβέρνηση γράφει στα… παλαιότερα των υποδημάτων της τη δικαστική απόφαση.
Με έγγραφο που εστάλη στις 28 Απριλίου 2014 από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλα υπουργεία και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να μπλοκάρει την απόφαση, θέτει νέες προϋποθέσεις και διευκρινίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαναφοράς των υπαλλήλων αυτών στις υπηρεσίες τους είναι η έκδοση απόφασης κατανομής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επιπλέον, «τα αιτήματα για έκδοση απόφασης κατανομής θα πρέπει να υποβάλλονται από το φορέα, πριν την έκδοση της απόφασης επαναφοράς, στη Διεύθυνση Προσλήψεων Προσωπικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενώ πριν τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του άρθρου 49 του ν.3943/2011, απαραίτητη είναι η βεβαίωση που εκδίδεται από την ανωτέρω υπηρεσία για τον έλεγχο τήρησης του λόγου ένα προς πέντε».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (κκ. Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος) αρχές Μαρτίου είχε διαβεβαιώσει για την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα-εφεδρεία. Μάλιστα, είχε εκδοθεί και εγκύκλιος με οδηγίες για την υποβολή αίτησης από όσους επιθυμούν την επαναφορά τους στην υπηρεσία, και μάλιστα σε θέση της κατηγορίας και του κλάδου που υπηρετούσαν.
Επαναφορά στην Υπηρεσία από προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα
Το Υπ.Διοικ.Μετ.&Η.Δ. με την εγκύκλιο ΔΙΠΠ/Φ.2.9/37/10325/28.04.2014 επισημαίνει τα εξής:
«Προκειμένου να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή των διατάξεων του ν.3833/2010, όπως ισχύει, που ορίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3812/2009 δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις) και λαμβάνοντας υπόψη ότι, αφενός μεν, οι οργανικές θέσεις των εν λόγω υπαλλήλων καταργήθηκαν αυτοδικαίως σύμφωνα τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 33 του ν.4024/2011 και αφετέρου με την επαναφορά τους στη Υπηρεσία προκαλείται αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαναφοράς των εν λόγω υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους είναι η έκδοση απόφασης κατανομής του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Τα αιτήματα για έκδοση απόφασης κατανομής θα πρέπει να υποβάλλονται από το φορέα, πριν την έκδοση της απόφασης επαναφοράς, στη Διεύθυνση Προσλήψεων Προσωπικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενώ πριν τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.10 του άρθρου 49 του ν.3943/2011, απαραίτητη είναι η βεβαίωση που εκδίδεται από την ανωτέρω υπηρεσία για τον έλεγχο τήρησης του λόγου ένα προς πέντε».