Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, αλλά και χρέη του κράτους προς τους εργαζομένους, εκτός από το «Αττικόν», παρατηρούνται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο Κρεστένων και στις δομές υγείας της Αργολίδας.
Κίνδυνος λουκέτου στο Νοσοκομείο Κρεστένων Ηλείας
Όπως καταγγέλλουν, με Ερώτησή τους (ΕΔΩ το πλήρες κείμενο_ προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Κώστας Ζαχαριάς, «το Νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στον πατριωτισμό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού που του έχει απομείνει, ενώ η στήριξη της πολιτείας είναι ελάχιστη και είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απαξιωμένο και υποστελεχωμένο».
«Από τους 6 ιατρούς που προβλεπόταν από τους νέους οργανισμούς να υπηρετούν σε αυτό, ύστερα από την προαναφερθείσα ενοποίηση, μόνο 1 παθολόγος υπηρετεί μόνιμα, ενώ οι υπόλοιποι ιατροί που κατέχουν οργανική θέση είναι αποσπασμένοι σε άλλες μονάδες που επίσης έχουν ελλείψεις. Το Νοσοκομείο έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε παθολογική κλινική, καθώς οι υπόλοιπες ειδικότητες που προβλέπονταν το επισκέπτονται όποτε είναι δυνατό από άλλες μονάδες. Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι ελάχιστο και παρέχεται επίσης από άλλες μονάδες».
Και σημειώνουν: «Όλοι οι τοπικοί φορείς συνομολογούν ότι οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής επιβάλλουν την επιπλέον στελέχωση του ΓΝ – ΚΥ Κρεστένων για την παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών υγείας. Είναι κοινά αποδεκτό ότι με την υπάρχουσα κατάσταση του Νοσοκομείου, καθώς και των περιφερειακών ιατρείων και του ΚΥ Ανδρίτσαινας, το οποίο λειτουργεί οριακά με 1 ιατρό και 1 βοηθό, δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται οι ανάγκες σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους 40000 κατοίκους των τριών (3) Δήμων της δύσβατης αυτής περιοχής. Σαν αποτέλεσμα, επιβαρύνεται επιπλέον, τόσο το ΓΝ Πύργου για περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας, όσο και το Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών για σοβαρότερα περιστατικά. Σημειωτέον ότι η περιοχή έχει υποστεί ήδη τις συνέπειες των περικοπών από τη μνημονιακή διαχείριση, με την κατάργηση ΔΟΥ, Ειρηνοδικείου, Γραφείου εκπαίδευσης, ΙΚΑ, Σχολείων και τη στέρηση των αντίστοιχων υπηρεσιών από τους κατοίκους της».
Αργολίδα: «Στην εντατική» οι δομές υγείας – οφειλές σε προσωπικό
Για «τεράστια προβλήματα στις δομές Δημόσιας Υγείας στο Νομό Αργολίδας και οφειλές σε παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», κάνει λόγο με Ερώτησή του (ΕΔΩ το πλήρες κείμενο), επίσης προς τον υπουργό Υγείας, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας.
Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής Αργολίδας, «στο Νοσοκομείο Ναυπλίου το παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί και με δυσκολία καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου το οποίο στις εφημερίες λειτουργεί στα όρια, ή και κάτω από αυτά, της ασφαλούς εφημερίας».
Το πρόβλημα, μάλιστα, σημειώνει,«γίνεται μεγαλύτερο ύστερα και από τις κατεδαφιστικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ αφού το Ναύπλιο παραμένει χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς η δομή του ΕΟΠΥΥ (πλέον ΠΕΔΥ) έχει μείνει με μόλις δύο γιατρούς (οδοντίατρος και γαστρεντερολόγος). »Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στην Ερμιονίδα αλλά και στην δομή του Άργους όπου λείπουν βασικές ειδικότητες και σημαντικός αριθμός γιατρών παραμένει ακόμα χάρη σε ασφαλιστικά μέτρα».
Επιπλέον, τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με την καταβολή των πρόσθετων αμοιβών λόγω υπερωριών, Κυριακών κ.λπ. του παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το εγκεκριμένο κονδύλι ανά μήνα είναι μικρότερο κατά €3.000 από το περσινό και κατά €5.000 από τις πραγματικές ανάγκες».
Τέλος, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στο ΕΚΑΒ με τις διαθεσιμότητες των οδηγών ασθενοφόρων «δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες για τους πολίτες που έχουν ανάγκη επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Αρκεί να αναφέρουμε πως το ΕΚΑΒ τις μισές μέρες του μήνα λειτουργεί με μόνο ένα πλήρωμα σε ετοιμότητα τη στιγμή που, λόγω της διαθεσιμότητας, οφείλει πλέον να καλύπτει και όλες τις ανάγκες διακομιδών και μεταφορών των νοσοκομείων».