18.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ: Το απεργιακό ψήφισμα της 9ης Απριλίου

Πρόσφατα

Εμείς οι εργαζόμενοι, oι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα Tετάρτη 9 Απριλίου 2014 στην πλατεία Κλαυθμώνος, διαδηλώσαμε κατά της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της λιτότητας, του εκφοβισμού, των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, της φοροεπιδρομής, της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων.

Εργαζόµενοι & κοινωνία απαιτούν:

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και στον εργασιακό μεσαίωνα.

  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και επαναφορά του πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου  των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.

  • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες – Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και  στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

  • Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων (νέων, γυναικών, εργαζομένων πλησίον της σύνταξης). 

  • Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων – τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων με ταυτόχρονη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

  • Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.

  • Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά των μικρομεσαίων. Να μπει οριστικό τέλος στη συγκαλυμμένη προστασία των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, στην εκχώρηση του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, στις πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

  • Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

  • Κατάργηση των διατάξεων αποψίλωσης των δημοσίων υπηρεσιών από εργατικό δυναμικό (διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις).

  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάρη της φορολογικής επιδρομής.

  • Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

  • Παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των εργατικών οικογενειών, για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, οι μνημονιακές δεσμεύσεις – πολιτικές και οι επιπτώσεις τους στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Τα συνδικάτα μαζί με τους εργαζόμενους, παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις καταργήσεις και τους περιορισμούς, θα συνεχίσουν τη μάχη για να αποκρούσουν και να ανατρέψουν  τις αντεργατικές, αντικοινωνικές και ΕΞΟΧΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

Αντιστεκόμαστε στην κοινωνική καταστροφή, απαιτούμε αλλαγή πολιτικής, λέμε όχι στη λιτότητα, την ανεργία, τον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις