16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

«Πρωτογενής» εμπαιγμός, με το… πλεόνασμα των 1,5 ευρώ/ημέρα

Πρόσφατα

Η κοροϊδία της κυβέρνησης, όσον αφορά στο «πρωτογενές πλεόνασμα», είναι σαν τα μέτρα που παίρνει εναντίον των συνήθων «υποζυγίων», των μισθωτών και των συνταξιούχων. Και τα δύο, και η κοροϊδία της για το… «πλεόνασμα» και τα μέτρα, δεν έχουν πάτο.

Ανακοίνωσε, λοιπόν, πως θα αρχίσει τη «διανομή» του… πλεονάσματος, στις 9 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές (άραγε γιατί;). Θα το πάρουν συνολικά 1.052.000 εκατομμύρια συμπολίτες μας (βλέπε αναλυτικότερα παρακάτω).

Όμως, για ποιο «πλεόνασμα» μιλάει η κυβέρνηση; Αυτό το οποίο προήλθε από μέτρα που:

– «κινεζοποίησαν» τους μισθούς και διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

– είναι απόρροια των χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο τομέα;

– καρατόμησαν τις συντάξεις;

– καθυστέρησαν και καθυστερούν την καταβολή χιλιάδων άλλων συντάξεων, με το χρόνο αναμονής να φτάνει μέχρι και τα τέσσερα χρόνια;

Για ποιο «πλεόνασμα», λοιπόν, μιλούν Σαμαράς, Βενιζέλος και Στουρνάρας; Για εκείνο που προήλθε από:

– την ανελέητη φορομπηχτική πολιτική, την οποία πληρώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ακόμα και άνεργοι;

– τις κατασχέσεις μισθών από τις εφορίες;

– τις αρπαγές ακινήτων από το Δημόσιο;

– τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, και οι οποίες ανέρχονται στα 4,36 δισ. ευρώ;

– τη μαύρη τρύπα, ύψους 3 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία;

Γιατί για αυτό το «πλεόνασμα» μιλάει η κυβέρνηση των μνημονίων και του νεο-μεσαίωνα στην Ελλάδα. Αυτό που το βγήκε από το αίμα και τις θυσίες του ελληνικού λαού, ο οποίος εξαθλιώθηκε και μεγάλες ομάδες του πληθυσμού του περιθωριοποιήθηκαν. Και με διάφορα «ψιμίθια», όπως ο χαρακτηρισμός της διαμονής του «πλεονάσματος» ως «εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης», προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον έλληνα εργαζόμενο, μισθωτό, άνεργο, επαγγελματία, τον έλληνα πολίτη, προσδοκώντας ψήφους και θέλοντας να κρύψει τα νέα μέτρα που έρχονται.

Το «εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης» της μνημονιακής κυβέρνησης, λοιπόν, ανέρχεται στα 500 ευρώ για τον κάθε δικαιούχο (ενάμιση ευρώ την ημέρα δηλαδή), όταν στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων -κατά μέσο όρο- έχει υπαρπάξει από τον έλληνα πολίτη, ακούσια, χωρίς τη δική του συγκατάθεση, κατά μέσο όρο 4.500 ευρώ.

Από το «0+0=14» του πατέρα Μητσοτάκη, τη «δημιουργική λογιστική» του Σημίτη, τα «λεφτά υπάρχουν» του ΓΑΠ, φτάσαμε σήμερα στο «εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης» του Σαμαρά, την κοροϊδία, την αυθάδεια και τον «πρωτογενή» εμπαιγμό, δηλαδή, των μνημονιακών κυβερνώντων.

Αιδώς, Αργείοι!!!

Στις 9 Μαΐου θα αρχίσει η διανομή του «πλεονάσματος»

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στη διανομή του «πρωτογενούς πλεονάσματος»:

935.000 οικονομικά αδύναμοι πολίτες και σχεδόν 177.000 χαμηλόμισθοι ένστολοι, είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης, που προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Από τους δικαιούχους της εισοδηματικής αυτής αποκλείστηκαν οι απόστρατοι και σχεδόν όλοι οι αξιωματικοί. Η παροχή την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση θα ονομάζεται «εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης» και θα ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων φθάνει τους 64.000, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι χαμηλόβαθμοι.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού, έγινε ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» του καταλόγου των ενστόλων που θα είναι οι δικαιούχοι της εφάπαξ ενίσχυσης.

Χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου Οικονομικών:

1) Οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες που θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης ανέρχονται συνολικά σε 64.065 επί συνόλου 177.600.

Ειδικότερα, δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

α) 26.525 αστυνομικοί επί συνόλου 55.000

β) 2.315 λιμενικοί επί συνόλου 6.500

γ) 1.480 πυροσβέστες επί συνόλου 8.500

δ) 33.745 στρατιωτικοί επί συνόλου 90.000.

2) Στους δικαιούχους εντάσσονται οι ένστολοι των οποίων οι μηνιαίες ακαθάριστες τακτικές αποδοχές του Ιανουαρίου 2014 δεν υπερέβησαν το ποσό των 1.500 ευρώ.

Στο όριο των 1.500 ευρώ δεν περιλαμβάνονται πρόσθετες αμοιβές λόγω εργασίας σε νυχτερινές ώρες ή πέραν του πενθημέρου.

3) Το επίδομα θα ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ για τον κάθε δικαιούχο. Θα καταβληθεί εφάπαξ, χωρίς κρατήσεις και φόρους, στις 9 Μαϊου 2014.

Την εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση των 500 ευρώ δεν θα την λάβουν οι ένστολοι που έχουν μεσαίους και υψηλούς βαθμούς αλλά μόνο οι χαμηλόβαθμοι μέχρι και τον βαθμό του Αρχιλοχία και αντιστοίχων, ενώ ελάχιστες θα είναι οι περιπτώσεις ενστόλων με βαθμούς ανθυπασπιστή ή ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων που θα καταστούν δικαιούχοι (μόνοι όσοι εξ’ αυτών έχουν ελάχιστα έτη υπηρεσίας).

Ουσιαστικά οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αποκλείονται από την εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση.

Εκτός λίστας οι απόστρατοι

Εκτός της λίστας των δικαιούχων τέθηκαν εξάλλου και οι απόστρατοι, καθώς όπως διευκρίνισαν χθες κυβερνητικές πηγές η εφάπαξ παροχή των 500 ευρώ αφορά μόνο τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες με ακαθάριστες τακτικές αποδοχές Ιανουαρίου έως 1.500 ευρώ.

Άνεργοι, ανάπηροι, χαμηλοσυνταξιούχοι

Όσον αφορά την εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 935.000 άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι και άλλοι πολίτες που ανήκουν σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες θα λάβουν ποσά συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κυμαίνονται από 200 έως 800 ευρώ ανά δικαιούχο.

Τα ποσά θα διατεθούν βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δικαιούχοι θα θεωρηθούν κατ’ αρχήν όσοι κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης συγκεκριμένων ορίων που θα κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Ως δικαιούχοι θα αναδεικνύονται όσοι έχουν δηλώσει για το έτος 2012 ετήσια – πραγματικά ή τεκμαρτά – οικογενειακά εισοδήματα τα οποία δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένα χαμηλά εισοδηματικά όρια που θα καθοριστούν από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τρία κλιμάκια εισοδήματος

Το σύστημα με το οποίο θα καθοριστούν τα εισοδηματικά όρια θα είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στην περίπτωση των επιδομάτων τέκνων, με τη διαφορά ότι τα όρια θα είναι πολύ χαμηλότερα.

Ουσιαστικά θα καθοριστούν τρεις εισοδηματικές κλίμακες.

– Στην πρώτη κλίμακα θα περιληφθούν οι πιο φτωχοί από όλους τους δικαιούχους, σε καθέναν από τους οποίους θα καταβληθεί το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης.

-Στη δεύτερη κλίμακα θα ενταχθούν οι έχοντες λίγο υψηλότερα εισοδήματα από τους … πάμφτωχους

-Στην τρίτη κλίμακα οι έχοντες πιο υψηλά εισοδήματα από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες.

Ουσιαστικά δηλαδή, τα ποσά των εφάπαξ ενισχύσεων θα κλιμακώνονται αντιστρόφως ανάλογα του ύψους των ετησίων οικογενειακών εισοδημάτων των δικαιούχων.

Όσο πιο χαμηλό είναι το ετήσιο εισόδημα ενός δικαιούχου τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβει.

Τα εισοδηματικά όρια θα προσαυξάνονται επίσης ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων των δικαιούχων.

Με πληροφορίες από forologikanea.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις