20.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

ΣΚΛΕ: 19 Μαρτίου, ημέρα δράσης για την κοινωνική εργασία στην Ελλάδα

Πρόσφατα

Κάλεσμα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Μάρτη ενάντια στην κατάρρευση και τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών.

 

Όπως λένε σε σχετική τους ανακοίνωση (ΕΔΩ το πλήρες κείμενο): «Οι κοινωνικές υπηρεσίες καταρρέουν και συρρικνώνονται δραματικά από τις συνεχείς μειώσεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες κοινωνικού κράχ που ζούμε. Όχι μόνο πρόληψη δεν μπορούν να κάνουν αλλά ούτε καν να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις.

Οι υπηρεσίες για την προστασία της οικογένειας και του παιδιού, την θεραπεία των εξαρτημένων, την κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ, την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την φροντίδα των ψυχικά ασθενών, την υποστήριξη φυλακισμένων και αποφυλακισμένων δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη κάλυψη των πιο βασικών ανθρώπινων αναγκών.

Περιστατικά όπως αυτά της μικρής Μαρίας, του βρέφους της Πάτρας, οι καθημερινές αυτοκτονίες δεν είναι τυχαία. Επιβεβαιώνουν με το πιο δραματικό τρόπο την πλήρη κατάρρευση του Κράτους – Πρόνοιας στην Ελλάδα και την Κοινωνικών Υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας κοντά στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Η ορθολογική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτεί την ανάπτυξη δομών και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και την ενίσχυση του συστήματος με τους κατάλληλους επαγγελματίες.

Αντί όμως για αυτό η επίσημη Πολιτεία τοποθετεί σε διαθεσιμότητα και στις 22 Μαρτίου απολύει Κοινωνικούς Λειτουργούς, δίνοντας την εντύπωση ότι οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, που διεκδικούν για τους πλέον ευάλωτους δικαιώματα και παροχές, όχι απλά είναι περιττοί, αλλά αποτελούν σπατάλη και εμπόδιο στην ανάπτυξη της Χώρας»…

«Καλούμε τους συναδέλφους, εργαζόμενους, άνεργους και σπουδαστές Κοινωνικούς Λειτουργούς:

  • Να συμμετέχουν στην απεργία και το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 12 Μαρτίου με ξεχωριστό μπλόκ κοινωνικών λειτουργών και πανό (προσυνάντηση στην Πλατεία Κοραή, έξοδος Μετρό  στις 11:00 πμ)

  • Να συμμετέχουν στο Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της 22 Μάρτη που πραγματοποιείται στην Αθήνα (Ομόνοια στις 14:00 και Συναυλία στο Σύνταγμα στις 16:00) στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού (προσυνάντηση γωνία Σταδίου και Πλατείας Ομονοίας στις 14:00)

  • Να αναπαράγουν και να αναρτήσουν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες που εργάζονται την αφίσα του ΣΚΛΕ για την Ημέρα,

Επίσης, έχει προγραμματισθεί η υλοποίηση παράλληλων ενεργειών δημοσιότητας που περιλαμβάνουν:

  • Σύνταξη και αποστολή ετήσιας έκθεσης για τα κοινωνικά προβλήματα, τη στελέχωση/λειτουργικότητα των υπηρεσιών στη χώρα,

  • Συνέντευξη Τύπου, στις 18 Μαρτίου, με θέμα: “Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς”, στην οποία παρουσιάζονται αληθινές ιστορίες ανθρώπων και οικογενειών που έχουν υποστεί τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των περικοπών δικαιωμάτων – παροχών – υπηρεσιών.

Οι δράσεις μας θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή μπλόκ του ΣΚΛΕ στο Απεργιακό Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στις 19 Μαρτίου και στην πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (προσυνάντηση στην Πλατεία Κοραή, έξοδος Μετρό  στις 11:00 πμ), με βασικό σύνθημα  την άμεση ενίσχυση όλων των Κοινωνικών Υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις