15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκ του Μ.Ε.Σ.Α., οξεία κριτική των άνεργων της Χαλκίδας στις μνημονιακές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες

Πρόσφατα

Έντονη ήταν η αρνητική κριτική που άσκησαν στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, οι άνεργοι των βιομηχανιών που έκλεισαν στην περιοχή της Εύβοιας, κατά τη διάρκεια της προσυνδιάσκεψης του Μ.Ε.Σ.Α., στη Χαλκίδα την Τρίτη 11 Μαρτίου. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον του ήμισυ των συμμετεχόντων ήταν άνεργοι, που έχασαν τη δουλειά τους την εποχή των μνημονίων.

Στην προσυνδιάσκεψη, συμμετείχαν επίσης πρόεδροι σωματείων της περιοχής, εργαζόμενοι από διάφορους τομείς και υπηρεσίες, συνταξιούχοι, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΕΚΕ), προερχόμενος από το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., Στέφανος Μπασινάς.

Όλοι οι συμμετέχοντες άνεργοι υπογράμμισαν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή εξαιτίας των λουκέτων στις επιχειρήσεις και της ανεργίας, και καυτηρίασαν το πώς κινούνται οι συνδικαλιστικοί «ταγοί» της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην εργατική αντεπίθεση.

Όπως είπαν, δεν είναι θέμα ποσότητας απεργιών, αλλά ζήτημα οργάνωσης εργατικών, λαϊκών και συντονισμένων κινητοποιήσεων έναντι της μνημονιακής λαίλαπας, των δανειστών και της μνημονιακής κυβέρνησης που έχουν καταβαραθρώσει τα –εδώ και δεκαετίες- εργασιακά δικαιώματα, μεταξύ αυτού και του δικαιώματος στην εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΚΕ, ο οποίος –στο χαιρετισμό που απηύθυνε- επισήμανε ότι το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. επιδιώκει συνεργασία προκειμένου να αλλάξει η απαξιωτική εικόνα του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος, αλλά και να υπάρξουν συντονισμένες, κοινές δράσεις κατά των μνημονιακών πολιτικών.

Οι εισηγητές από το Μ.Ε.Σ.Α., Παναγιώτης Στέφανος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μεσσηνίας και μέλος του Δ.Σ. της ΟΤΟΕ, Χρήστος Κόνιαρης, εκ των επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Συνδιάσκεψη του Μ.Ε.Σ.Α., και Δημήτρης  Γεωργακόπουλος, μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕ ΟΤΑ, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει ενότητα της εργατικής τάξης, μέσα από μια ενιαία Συνομοσπονδία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, ώστε να υπάρξουν κοινές δράσεις έναντι των αντεργατικών πολιτικών των δανειστών και της κυβέρνησης, όπως επίσης και ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, με ταξική και μαχητική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική εργατική αντεπίθεση.

«Η πλειοψηφία της ηγεσίας του συνδικαλιστική κινήματος δε στάθηκε μόνο πολιτικά ανεπαρκής να ηγηθεί της μεγάλης σύγκρουσης που έδιναν οι εργαζόμενοι με την κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά είναι  πολιτικά εκτεθειμένη, γιατί εντάχθηκε πλήρως στο μνημονιακό μπλόκ και έκανε πλάτες σε όλον τον μνημονιακό σχεδιασμό. Ωστόσο συνεχίζουν αυτήν την ανεύθυνη τακτική σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε.

»Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί πια να συνεχιστεί. Είναι θέμα επιβίωσης των συνδικάτων. Είναι ζήτημα ουσίας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική των αγώνων.

»Χρειάζεται ριζοσπαστική- αγωνιστική- ταξική στροφή, με συντονισμό, αλληλεγγύη, ενότητα δράσης και σκοπού. Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών, αλλαγή ηγεσίας, τολμηρή οργανωτική αναδιάρθρωση, ενοποίηση των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ σε μία μαχητική συνομοσπονδία που θα υπερασπίζει και θα προωθεί ενωτικά τα αιτήματα όλης της εργατικής τάξης», είπαν μεταξύ άλλων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις