17.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Με επιφυλάξεις, ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου

Πρόσφατα

Τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, την εισαγωγή της αξιολόγησης με προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας στο Δημόσιο, και την επαναθεώρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που μετατράπηκαν σε αορίστου.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί αναδιατύπωση του άρθρο 43

Ωστόσο στην επί των άρθρων συζήτηση, το ΠΑΣΟΚ διά του Γ. Ντόλιου διατύπωσε αρκετές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, θεωρώντας αναγκαία την αναδιατύπωση του άρθρου 43 για τις διαδικασίες μετατροπής του εργασιακού καθεστώτος των πρώην συμβασιούχων, δεσμευόμενο να καταθέσει κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, δική του τροποποίηση του άρθρου, απαλλαγμένη από τις «υποψίες σκοπιμότητας».

Ο κ. Ντόλιος πρότεινε επίσης να υπάρξει ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο, πως το 15% των δημοσίων υπαλλήλων που προορίζεται να αξιολογηθεί με βαθμό 1 έως 6, δεν πρόκειται να απολυθεί με βάση την αξιολόγηση αυτή.

Θα κάνει αλλαγές ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε να φέρει με τη σειρά του, νομοτεχνικές αλλαγές που να ανταποκρίνονται σε παρατηρήσεις βουλευτών. Απέναντι δε, στην κριτική της Μαρίνας Χρυσοβελώνη (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ότι δεν προηγήθηκε αξιολόγηση των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται με υφιστάμενες υπηρεσίες του Δημοσίου, δεσμεύτηκε να καταθέσει στην Ολομέλεια μία από τις πολλές «μελέτες σκοπιμότητας συγχωνεύσεων» που υπάρχουν στο υπουργείο του από το παρελθόν, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, για τα άρθρα 20 (απολύσεις και διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των υπό κατάργηση φορέων) και 43 (επανέλεγχος όλων των περιπτώσεων μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου), δηλώνοντας για το τελευταίο πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις εισαγγελικές έρευνες για πλαστά πιστοποιητικά ή άλλες παρανομίες, αλλά δεν συμφωνεί με την επανέκριση μονιμοποιήσεων που έχουν επικυρωθεί από το ΑΣΕΠ σε εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του Προκόπη Παυλόπουλου το 2006, το οποίο άλλωστε, «υπήρξε λογικό νομοθέτημα της δικής σας κυβέρνησης».

Σημειώνεται πως το άρθρο 43 στήριξαν στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος», εκτός του εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς και Δημήτρης Κυριαζίδης.

Διαφωνίες για επιμέρους διακρίσεις

Κατά τα άλλα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αρκετές διαφωνίες κατατέθηκαν για επιμέρους ρυθμίσεις, όπως για την τύχη που επιφυλάσσεται στο προσωπικό του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, ή τη σκοπιμότητα κατάργησης του Οργανισμού Κωπαΐδας.

Για το τελευταίο, ο Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ) επεσήμανε πως η κατάργηση αυτή δεν επιφέρει κέρδος στο Δημόσιο, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι ο Οργανισμός είναι ελλειμματικός μόνο λόγω των χρεών των αγροτών, ενώ ο Γιάννης Σταθάς (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθυμίζοντας τη μόλυνση της Ανατολικής Βοιωτίας από τον Ασωπό, ανέφερε: «Μεγάλες πολυεθνικές αγοράζουν χωράφια στην Κωπαίδα, τα αφήνουν χέρσα και φοβόμαστε πάρα πολύ ότι θα αλλάξει η χρήση γης. Φοβόμαστε πως η ακίνητη περιουσία του Οργανισμού θα πάει στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν…».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις