Επιχείρηση – μαμούθ υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ ξεκινά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου και με στόχο τον εξονυχιστικό επανέλεγχο της νομιμότητας 35.000 μονιμοποιήσεων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες έλαβαν χώρα υπό το καθεστώς του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (Παυλόπουλου) μεταξύ των ετών 2006 και 2010.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημιουργεί μηχανισμό επανελέγχου υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ και με τη συμμετοχή του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να «περάσει» από κόσκινο 35.000 ατομικούς φακέλους υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το Π.Δ. Παυλόπουλου, καθώς και κάθε άλλη μετατροπή σύμβασης σε εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα ελεγχθούν περίπου 40.000 μονιμοποιήσεις, εκ των οποίων 35.000 με το ΠΔ Παυλόπουλου και περίπου 5.000 που πραγματοποιήθηκαν με άλλο νομοθετικό πλαίσιο.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 43 του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν να έχουν καταθέσει πλαστά έγγραφα, για να μονιμοποιηθούν ή δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις του νόμου, θα απολυθούν, αφού πρώτα περάσουν από ακρόαση στο ΑΣΕΠ.
Μετά την ψήφιση του νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα υπογράψει απόφαση, στην οποία θα περιγράφει τα προσόντα των υπαλλήλων που θα συμμετέχουν στους ελέγχους, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια της επιχείρησης, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί από τις μεγαλύτερες που θα πραγματοποιηθούν στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», θα διαμορφωθούν μεικτά κλιμάκια, τα οποία θα αποτελούνται από Επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και από υπαλλήλους που έχουν ελεγκτική εμπειρία.
Συνολικά, εκτιμάται ότι για την επιχείρηση επανελέγχου των συμβάσεων θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 500 υπάλληλοι με εξειδικευμένες γνώσεις. Τα μεικτά κλιμάκια θα ξεκινήσουν τους ελέγχους από το υπ. Πολιτισμού, όπου απασχολούνται περίπου 1.700 μονιμοποιηθέντες με το Π.Δ. Παυλόπουλου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσουν ανά τομέα (π.χ. δήμοι, ΝΠΔΔ, κτλ).
Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και αξιοποιώντας τους ατομικούς φακέλους κάθε εργαζομένου, καθώς και τα αρχεία μονιμοποίησης των υπαλλήλων που διαθέτει η Ανεξάρτητη Αρχή θα ελεγχθούν από τα μεικτά κλιμάκια:
– Οι συμβάσεις που είχαν συνάψει οι υπάλληλοι και εάν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου (24μηνο ή 18μηνο), πριν μονιμοποιηθούν.
– Οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που παρείχαν δημόσιοι φορείς που θα διασταυρωθούν με τα αρχεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, για να διαπιστωθεί, εάν έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές.
– Οι ειδικότητες των συμβασιούχων και εάν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σύμφωνα με τα οργανογράμματα των φορέων.
– Τα κενά διαστήματα μεταξύ των συμβάσεων, καθώς και τις αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Οι υπάλληλοι που θα διαπιστωθεί ότι έχουν μονιμοποιηθεί, χωρίς να καλύπτουν τις συνθήκες του νόμου θα απολύονται, μετά από διαπιστωτική πράξη που θα υπογράφει το ΑΣΕΠ η οποία θα συνοδεύεται από πορισματική έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Πηγή: «Έθνος»