3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

24ωρη απεργία των υγειονομικών – Συλλαλητήριο στο υπ. Υγείας

Πρόσφατα

Σε 24ωρη απεργία κατά του νομοσχεδίου για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προχωρούν σήμερα -ημέρας ψήφισής του στη Βουλή- γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Οι απεργοί υποστηρίζουν πως το επίμαχο νομοσχέδιο «διαλύει την περίθαλψη» και εκτιμούν πως «θα προκαλέσει απερίγραπτα δεινά στους ασθενείς».

Η Ομοσπονδία Γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ) χαρακτηρίζει το ν/σ ψευδεπίγραφο και καταστροφικό, τονίζοντας πως προωθήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε πως «αίτημα όλων υγειονομικών είναι να μην ψηφιστεί αυτό το τερατώδες νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για τη δημιουργία πλήρους, καθολικού, δωρεάν συστήματος υγείας, το οποίο θα καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες που ζουν στη χώρα, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, οικονομική κατάσταση και τόπο διαμονής».

Μετά τη λήξη της πορείας θα συνεδριάσει το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ από κοινού με τους προέδρους των Ενώσεων Γιατρών όλης της χώρας, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση της Ομοσπονδίας όσον αφορά στην περίθαλψη και τους λειτουργούς της υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει «ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης» με την οποία επιδιώκονται «διαθεσιμότητες 8.500 υγειονομικών από τους οποίους θα υπάρξει απροσδιόριστος μεγάλος αριθμός απολύσεων».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ιδιωτικό ασφαλιστικό οργανισμό που «θα συγκεντρώνει χρήματα από το υστέρημα των πολιτών και θα το εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα αγοράζοντας υπηρεσίες, αφού σημαντικές δραστηριότητες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης παραδίδονται στα Ιδιωτικά συμφέροντα (Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, Πρωτοβάθμια Κέντρα Περίθαλψης)».

Τέλος, η ΕΟΟ υποστηρίζει ότι το ν/σ «ακυρώνει στην ουσία την Πρωτοβάθμια Οδοντιατρική Περίθαλψη και θέτει τον οδοντίατρο εκτός αυτής» και «οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της υγείας και κατά συνέπεια και στα “χαράτσια” που υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ασθενείς για επισκέψεις-φάρμακα – εξετάσεις».

 

Η Αυτόνομη Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία Δημοσίου καλεί τα Συνδικάτα, τους Εργαζόμενους, του Άνεργους τους Συνταξιούχους τη Νεολαία να στηρίξουν την κινητοποίηση που έχουν καλέσει τα Συνδικάτα των Υγειονομικών για την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας.

 

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, «η μνημονιακή συγκυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, αφού στο μεγάλο επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέας υγείας, δίνεται προνομιακός ρόλος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η επιλογή αυτή θα εκτινάξει στα ύψη την οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων και θα οδηγήσει σε οικονομική χρεοκοπία τον κλάδο υγείας του ΕΟΠΥΥ.

 

»Το σχέδιο νόμου δεν παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες που είναι ανασφάλιστοι και αδυνατούν να προσεγγίσουν γιατρούς, φάρμακα και τα Νοσοκομεία, να τύχουν έστω και στοιχειωδών παροχών από το Σύστημα Υγείας».

 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις