16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Μπλόκα και αποκλεισμοί οδών από τους αγρότες

Πρόσφατα

Στους δρόμους βγαίνουν από χθες οι αγρότες σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας δυναμικές κινητοποιήσεις, στήνοντας μπλόκα και προγραμματίζοντας αποκλεισμούς οδικών δικτύων, με αιχμή τη φοροεπιδρομή στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής.

Οι Θεσσαλοί πρωτοστατούν και πάλι στις κινητοποιήσεις με μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης έξω από τη Λάρισα. Αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών στον κόμβο της Νίκαιας όταν οι αγρότες επιχείρησαν πεζή συμβολική κατάληψη στην εθνική, ενώ με χημικά και τρεις συλλήψεις για “παρακώλυση συγκοινωνιών” απάντησαν τα ΜΑΤ στην Ηλεία (Πύργου – Πατρών στον κόμβο Μαραθιά) σε απόπειρα των αγροτών να κλείσουν τον δρόμο.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων εκτιμά ότι τα μπλόκα συνολικά θα ανέλθουν σε 30 με 40 σε διάφορα σημεία της Αθηνών – Θεσσαλονίκης αλλά και σε κόμβους του επαρχιακού δικτύου της Β. Ελλάδας.

Παράλληλα, αγρότες της Κρήτης από χθες τα ξημερώματα και επ’ αόριστον “πολιορκούν” κτήρια των εφοριών (σε Ηράκλειο, Χανιά, Άγιο Νικόλαο) για να αποτραπεί, όπως τονίζουν, η “λεηλασία” του αγροτικού εισοδήματος μέσω των δυσβάστακτων φόρων που επιβάλλει η κυβέρνηση. Συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι στη θέση Μεγάλα Χωράφια της εθνικής Χανίων – Ρεθύμνου με εκ περιτροπής, σύντομους αποκλεισμούς της εθνικής. Συλλαλητήριο διοργανώνει σήμερα η τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ στη Μυτιλήνη.

Οι Σερραίοι προχωρούν σε παράταξη των τρακτέρ τους στην κομβική διασταύρωση Λευκώνα επί της εθνικής Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα, ενώ τρακτέρ από τον Δήμο Βισαλτίας θα παραμείνουν στον κόμβο Κερδυλλίων στην εθνική Σερρών – Καβάλας. Τα τρακτέρ τους βγάζουν και οι αγρότες από τη Δράμα και την Καβάλα στον κόμβο Σκαρύ, επί της εθνικής Καβάλας – Δράμας, ενώ την Τετάρτη θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή. Αγρότες από χωριά της περιοχής Γιαννιτσών βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου στην εθνική Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ενώ από τα χωριά της περιοχής Σκύδρας συγκεντρώνονται στη διασταύρωση Πλευρώματος στην εθνική Σκύδρας – Νάουσας.

Στον κόμβο της Κουλούρας μαζεύονται και αγρότες από την Ημαθία ενώ αναμένεται να στηθούν μπλόκα σε Αλεξάνδρεια και Νάουσα.

Από χθες το πρωί παρατάχθηκαν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην εθνική Λαμίας – Καρπενησίου, στη Μακρακώμη, Παραταγμένα τρακτέρ υπάρχουν από χθες στον περιφερειακό Ορχομενού Βοιωτίας, ενώ στο Κάστρο έγινε αποκλεισμός μιας ώρας και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αγροτών και αστυνομικών. Μπλόκο υπάρχει και στο Άρμα και τον Ελαιώνα Θήβας δίπλα στην εθνική Λαμίας – Αθηνών στο 90ό χ.λμ., ενώ στη Λαμία έγινε κατάληψη των διοδίων Αγ. Τριάδας στο 198ο χ.λμ. Αθηνών – Λαμίας.

Στον Δομοκό έγινε αποκλεισμός του δρόμου από τη Λαμία προς Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ στην Τιθορέα έκλεισε μια ώρα η παλαιά εθνική από Λαμία προς Λιβαδειά.

Στην Πελοπόννησο ξεκίνησε η παράταξη τρακτέρ – γεωργικών μηχανημάτων στα Βούρβουρα στον δρόμο Τρίπολης – Σπάρτης, στην Αχαΐα συγκεντρώσεις γίνονται στην Πατρών – Πύργου, στην Πατρών – Τριπόλεως και στο Αίγιο στη γέφυρα Μεγανίτη, ενώ παρατάσσονται τρακτέρ και στη Μεσσηνία, στο Σουληνάρι Πύλου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι.

Στον Έβρο βγαίνουν σήμερα τα τρακτέρ στην Ορεστιάδα, στο ύψος της ΕΒΖ, ενώ κάλεσμα υπάρχει για σήμερα και στην Αιτωλοακαρνανία για συγκέντρωση στην εθνική Αντιρρίου – Ιωαννίνων στον κόμβο Ερμίτσας Αγρινίου.

Παναγροτικό συλλαλητήριο

Εξάλλου με μαζική συμμετοχή αγροτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, το παναγροτικό συλλαλητήριο, με φόντο την 25η έκθεση Agrotica. Περισσότεροι από 3.000 αγρότες από Καβάλα, Ξάνθη, Καρδίτσα, Ορεστιάδα, Πέλλα και άλλες περιοχές της βορείου Ελλάδας, και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησαν πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου προς τη ΔΕΘ.

Κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Β. Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας, που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η περιβόητη ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια” αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών και στην ουσία ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνοντας ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με νέα μπλόκα, προαναγγέλλοντας τη χθεσινή έναρξη των κινητοποιήσεων.

Αλλαγές υπόσχεται το υπουργείου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης από την Agrotica επιχείρησε να ρίξει τους τόνους ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε διευκρινιστική εγκύκλιο για την πιο ελαστική εφαρμογή του μέτρου της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους αγρότες, προαναγγέλλοντας επανεξέταση του ορίου των 10.000 ευρώ για τη μετάταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα για “περιθώριο” από 500 έως 1.000 ευρώ λόγω αδυναμίας πολλών αγροτών να προσδιορίσουν τώρα – εξαιτίας της εποχικότητας των προϊόντων τους- τα ακριβή έσοδά τους.

Παράλληλα ο υπουργός αναπληρωτής Μ. Χαρακόπουλος, αν και υπέρ της αλλαγής φορολόγησης, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα διευκρινίσεις για το νέο καθεστώς των βιβλίων, κυρίως αναφορικά με τα όρια υπαγωγής σε αυτό.

Δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για άμεσα μέτρα υπέρ μικρομεσαίων αγροτών

Σταθερά στο πλευρό των αγροτών δηλώνει το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις αποκαλύπτουν πως το success story του κ. Σαμαρά και της μνημονιακής συγκυβέρνησης στον αγροτικό τομέα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η οριστική εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτών και η παράδοση του πρωτογενούς τομέα στα μεγάλα επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα. Χαρακτηρίζει τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό κόσμο την άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, την επιβολή τέλους επιτηδεύματος και το χαράτσι στα αγροτεμάχια.

Αναφέρεται στη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για λήψη σειράς άμεσων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και η ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας, που θα βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην άμεση μείωση του κόστους παραγωγής, στη μείωση της “ψαλίδας” τιμών παραγωγού – καταναλωτή, την παροχή ρευστότητας με δημόσια αγροτική τράπεζα, την αναστολή πλειστηριασμών / ρύθμιση αγροτικών χρεών, την εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, τη στήριξη νεοεισερχόμενων στην αγροτική παραγωγή, τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των απασχολούμενων στη γεωργία, τη στήριξη του συνεργατισμού κ.λπ. Παράλληλα, σε επίπεδο Ε.Ε. επιδιώκεται σε κοινό μέτωπο, ιδίως μεταξύ των αγροτών του Νότου: Ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, αναθεώρηση των διμερών συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες για την προστασία στρατηγικών εθνικών προϊόντων.

Πηγή: «Αυγή»

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις