18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα

Πρόσφατα

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών θα έχει στις 14:15 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Η αντιπροσωπεία αναμένεται να θέσει στον υπουργό τα αιτήματα της κινητοποίησης των αγροτών, με αιχμή τις προωθούμενες φορολογικές διατάξεις.

Από την κατάληξη της συνάντησης, αλλά και το περιεχόμενο των διατάξεων που θα τεθούν προς ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις των αγροτών.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Τσαυτάρης θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, Τάσο Χειβιδόπουλο, και εκπροσώπους των αγροτών της περιοχής. Εκτός από την απόσυρση των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, οι αγρότες της Αργολίδας ζητούν να ενισχυθούν οικονομικά για την ακαρπία της ελιάς και για τα εσπεριδοειδή που έπαθαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου.

Στο πεδίο των κινητοποιήσεων, το Σάββατο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη παναγροτικό συλλαλητήριο, με αφορμή την 25η Agrotica.

«Το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση εν μέσω της Agrotica (30/1-2/2), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να στήσουμε νωρίτερα μπλόκα, εφόσον ψηφιστούν οι διατάξεις για τα φορολογικά μας, χωρίς να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν περαιτέρω ευνοϊκοί όροι», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής της Ν.Δ. στην Πέλλα Κώστας Τσαούσκας.

Στην ίδια τροχιά κινούνται και οι αγρότες σε Έβρο και Ροδόπη.

Οι κινητοποιήσεις τρομάζουν τους «γαλάζιους» βουλευτές

Στο μεταξύ, νέες υποχωρήσεις από τη μεριά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησαν οι βουλευτές της Ν.Δ., κατά τη συνέχιση της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου, υπό τη σκιά των σχεδιαζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών. Ενθαρρυμένοι από την αποδοχή της τροπολογίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των αγροτών, οι βουλευτές της Ν.Δ. άσκησαν έντονες πιέσεις για αποδοχή αιτημάτων των αγροτών, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της κατάσχεσης των επιδοτήσεων έναντι χρεών, αλλά και η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τις συνεταιριστικές ομοσπονδίες.

Στη συζήτηση μπήκε ακόμη το ζήτημα του φρέσκου γάλακτος και της νόθευσης του ελαιολάδου που προωθούνται με βάση της έκθεση του ΟΟΣΑ. Ο Αθ. Τσαυτάρης υποστήριξε ότι η σχετική αρμοδιότητα είναι του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις για τη συχνή απουσία του από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ισχυρίστηκε ότι είναι από τους πρώτους υπουργούς στις απαντήσεις προς τους βουλευτές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων, που δεν αντιμετωπίζει τα καίρια προβλήματα των αγροτών όπως η υπερφορολόγηση. Παράλληλα, υπερασπίστηκαν τροπολογία που έχουν καταθέσει για την άρση διώξεων που αντιμετωπίζουν αγρότες για παλαιότερες κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, ο Τ. Κουράκης αναφέρθηκε στην τροπολογία για εκκλησιαστικά ιδρύματα και τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας επισημαίνοντας ότι δεν θα έπρεπε να κατατεθεί η τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο χωρίς συζήτηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο ακριβής προσδιορισμός της εκκλησιαστικής περιουσίας με το κτηματολόγιο και το περιουσιολόγιο θα έπρεπε να προηγηθεί φορολογικών ρυθμίσεων.

Ο Κ. Ζαχαριάς επέκρινε την τροπολογία για την αντικατάσταση του 25ευρου για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία με φόρο στα καπνικά προϊόντα, μιλώντας για «υποκρισία της κυβέρνησης» κι επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε παράλληλα να καταργηθούν και οι άλλες ρυθμίσεις που επιβαρύνουν τους ασθενείς, όπως το εισιτήριο των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία ή το ένα ευρώ ανά συνταγή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, «Αυγή»

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις