Αν και ελάχιστοι πλέον ασχολούνται με το επίδομα, το οποίο τείνει να περάσει στην ιστορία, εντούτοις, αρκετά είναι τα ερωτήματα που δεχόμαστε αλλά και παράπονα από εργαζόμενους για τη μη καταβολή του από τους εργοδότες. Ας ξαναθυμηθούμε, λοιπόν, τις περιπτώσεις που ένας εργοδότης νομιμοποιείτε να μη δώσει το επίδομα γάμου στους έγγαμους ή διαζευγμένους εργαζόμενους του.
Το «σίριαλ» ξεκίνησε με την ψήφιση του Ν.4046/2012 την έκδοση της Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012 και αργότερα την ψήφιση του Ν.4093/12, διατάξεις οι οποίες επέφεραν ουσιαστικό πλήγμα στους ήδη «πετσοκομμένους» και καθηλωμένους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Τι πρέπει να ελέγξουμε προκειμένου να δούμε αν πρέπει να δοθεί το επίδομα γάμου σ΄ ένα εργαζόμενο.
Κατ΄αρχάς, στην ατομική σύμβαση εργασίας, αναφέρεται, η ΣΣΕ που θα ισχύσει για τους όρους αμοιβής και εργασίας του μισθωτού. Εφόσον υπάρχει ΣΣΕ σε ισχύ η οποία δεσμεύει τα μέλη (δεσμευτική είναι όταν εργοδότης και εργαζόμενος είναι μέλη των συμβαλλομένων στη ΣΣΕ οργανώσεων) τότε πρέπει να τηρηθεί αυτή η Συλλογική Σύμβαση. Εφόσον στη τηρούμενη ΣΣΕ, προβλέπεται επίδομα γάμου, τότε αυτό καταβάλλεται υποχρεωτικά.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δεσμευτικότητα τήρησης κάποιας ΣΣΕ, αλλά αμοιβαία, εργοδότη και εργαζόμενος συμφωνούν στη τήρησή της, τότε ισχύουν τα προαναφερθέντα. Αν δηλ. προβλέπεται στη ΣΣΕ επίδομα γάμου, αυτό πρέπει να καταβληθεί.
Με τη λήξη της ΣΣΕ, παρέχεται το δικαίωμα (όχι υποχρέωση) στον εργοδότη να «κόψει» εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μονομερώς το επίδομα γάμου, αφού αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στα «διασωθέντα» επιδόματα (πολυετίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) με βάση τις προαναφερθείσες διατάξεις. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η απόφαση του εργοδότη για αφαίρεση του επιδόματος γάμου δεν γίνει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τότε τίθεται θέμα βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας –αυτό κρίνεται δικαστικά-)
Αν ο εργοδότης (μόνο) είναι μέλος μιας εκ οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε.,Σ.Ε.Τ.Ε για την ισχύουσα σήμερα ΕΓΣΣΕ) υποχρεούνται στην καταβολή του επιδόματος γάμου.
Εργοδότες οι οποίοι δεν δεσμεύονται από κλαδική ΣΣΕ ή την ΕΓΣΣΕ, και για την αμοιβή των εργαζομένων τηρούνται τα κατώτατα νομοθετημένα όρια μισθών και ημερομισθίων, μπορούν να μη καταβάλλουν επίδομα γάμου. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Εργοδότες οι οποίοι ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, υποχρεούνται να καταβάλλουν επίδομα για ολόκληρη την προϋπηρεσία του εργαζόμενου –μέχρι 14/2/12- ανεξαρτήτου ειδικότητας και στους εργατοτεχνίτες και στους υπαλλήλους από 18 και 19 ετών αντίστοιχα)
Με ατομικές ή Επιχειρησιακές ΣΣΕ, μπορεί να συμφωνείται ελεύθερα από τα συμβαλλόμενα μέρη, ο μισθός ή το ημερομίσθιο των εργαζομένων, όχι όμως χαμηλότερα από τα όρια του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου, όπως ορίζεται στο Ν. 4093/12.
Πηγή: ergasiaka.net