15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Φτώχεια με ανεργία, φτώχεια και με δουλειά…

Πρόσφατα

Η εξεύρεση εργασίας βοηθά τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια μόνο στο 50% των περιπτώσεων, επισημαίνει η έκθεση 500 σελίδων της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αναλυτικότερα:

Οι πολιτικές τυφλής λιτότητας έχουν προκαλέσει τέτοια έξαρση και βάθεμα της φτώχειας στην Ευρώπη, ώστε, ακόμα κι αν κανείς έχει σήμερα δουλειά, ή καταφέρει να βρει μία, ξεπερνώντας το πρόβλημα της ανεργίας, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα καταφέρει να ξεφύγει κι από τον κλοιό της φτώχειας.

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οδήγησε σε σημαντική αύξηση της φτώχειας μεταξύ των ανθρώπων παραγωγικής ηλικίας, σε τέτοιο σημείο που ακόμα κι όσοι βρίσκουν δουλειά ίσως δεν καταφέρουν να ζήσουν πάνω από τα όρια της ένδειας, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2013.

Η εξεύρεση εργασίας βοηθά τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια μόνο στο 50% των περιπτώσεων, επισημαίνει η έκθεση 500 σελίδων της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καθώς όσοι ξεπεράσουν το πρόβλημα της ανεργίας συνήθως εργάζονται λιγότερες ώρες και λαμβάνουν μικρότερο μισθό σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που αυξάνει το φαινόμενο της λεγόμενης “φτώχειας στην εργασία”.

Λιγότερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια

Σημαντικό ρόλο ωστόσο, εκτός του είδους της εργασίας, παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η επαγγελματική κατάσταση του συντρόφου τους. “Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι το να έχει κανείς σήμερα εργασία συνεπάγεται απαραιτήτως και μια αξιοπρεπή διαβίωση” υπογραμμίζει ο επίτροπος Απασχόλησης της Ε.Ε. Λάζλο Άντορ προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει “σημαντικές επιπτώσεις” στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. “Η σταδιακή μείωση της ανεργίας πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να αντιστρέψει την τάση αύξησης του επιπέδου φτώχειας” προειδοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Μολονότι η Ευρωζώνη βγήκε επίσημα πέρσι από την ύφεση, το ποσοστό ανεργίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και μάλιστα μεταξύ των νέων. Η έκθεση κάνει αναφορά στις “δυσκολίες” που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης στην προσπάθεια ν’ ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, δεδομένου ότι δεν έχουν τη δυνατότητα υποτίμησης του νόμισματός τους κι έτσι είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν μέτρα εσωτερικής υποτίμησης συμπιέζοντας τους μισθούς και τις τιμές.

Ερωτώμενος για τις αρνητικές συνέπειες που είχαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας στις χώρες που λαμβάνουν δανειακή βοήθεια από την τρόικα, όπως η Ελλάδα, ο Άντορ παραδέχτηκε ότι “είναι αλήθεια πως χάθηκαν θέσεις εργασίας”, ωστόσο υποστήριξε ότι “είναι λάθος να θεωρούμε μόνη υπεύθυνη την τρόικα”, επειδή “οι χώρες αυτές διέπραξαν λάθη που τις κατέστησαν ευάλωτες”.

Πηγή: «Αυγή»

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις