«Βόμβα» στην κυβέρνηση από το ΣτΕ για τα αναδρομικά των ένστολων

Σε κατάσταση… αμηχανίας, κάποιοι θα το έλεγαν και… πανολεθρίαμβου, βρίσκεται το μνημοκιακό κυβερνητικό μπλοκ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν συνταγματικώς προβληματικές οι αναδρομικές περικοπές του 2012 που είχαν επιβληθεί σε ένστολους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κτλ.), με το μνημόνιο 3 (Ν. 4093/2012).

Όσον αφορά στην απόφαση του ΣτΕ, με λίγα λόγια, σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή χρημάτων σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λιμενικούς. Η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει τους μισθούς τους στα επίπεδα πριν από τις μειώσεις και να αναπληρώσει τα χαμένα εισοδήματα από 1ης Αυγούστου 2012, γιατί οι μειώσεις αυτές είχαν εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ. Αυτό τουλάχιστον θα εκδικαστεί, με βάση αυτήν την απόφαση, σε όποιον προσφύγει κατά του Ν. 4093/2012 και έχουν ήδη προσφύγει πολλοί.

Με βάση το Ν. 4093/2012, στρατιωτικοί και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας είχαν υποστεί περικοπές από 2,5% έως 20% στους μισθούς τους ενώ «κουρεύτηκαν» και όλα τα επιδόματα που εισέπρατταν (εξομάλυνσης, επικινδυνότητας, ειδικών συνθηκών) και παράλληλα καταργήθηκαν με τον ίδιο νόμο οι αυτόματες μισθολογικές ωριμάνσεις επηρεάζοντας και τις συντάξεις.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι όλο αυτό θα έχει και συνέχεια, έρχονται άλλωστε να εκδικαστούν οι προσφυγές των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ. Η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
 

Την αρχή την έκαναν οι ίδιοι οι δικαστές

Στις 30 Δεκεμβρίου 2013, το Μισθοδικείο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των αμοιβών των δικαστών, βάσει του ανωτέρω νόμου.

Αν και σύμφωνα με τους επαϊοντες, το σκεπτικό του ΣτΕ για τους ένστολους θα είναι πολύ διαφορετικό από την επιχειρηματολογία, με βάση την οποία το Μισθοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των δικαστικών, μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ότι όλες οι προσφυγές κατά του 4093 θα δικαιωθούν.

ΣΥΡΙΖΑ: Να επεκταθεί
η απόφαση του ΣτΕ και στους άλλους εργαζομένους

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή του, ο βουλευτής του κόμματος Αλέξης Μητρόπουλος εξέφρασε την ελπίδα του ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους που μέλλουν να εφαρμοστούν για πολλές γενεές εργαζομένων».

Σε σχετική δήλωσή του και υπό την επιφύλαξη της μελέτης της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ προς συναγωγή ολοκληρωμένων συμπερασμάτων, ο κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι η καθυστερημένη αυτή και επιμερισμένη δίκαια κρίση του ΣτΕ πρέπει να επεκταθεί και σε όλους τους άλλους κλάδους και να μην περιοριστεί στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μερική ενίσχυσή του μέσα από το λεγόμενο πλεόνασμα.

Εξάλλου, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή δεν θίγει τη συνεχιζόμενη ραγδαία μείωση των μισθών και ημερομισθίων του υπόλοιπου δημοσίου και βεβαίως του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, όπου εξακολουθεί να εφαρμόζεται η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τη «ρήτρα της συγκρίσιμης ανταγωνιστικής υποτίμησης» με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία), όπως προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο (Νόμος 4046/12).