7.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

«Λευκή εβδομάδα» για την εξαθλιωμένη ελληνική οικογένεια

Πρόσφατα

Στο τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, θα ανακοινωθεί η απόφαση για το αν τα σχολεία θα κλείσουν για δύο ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα, προκειμένου η δεινοπαθούσα και αιμορραγούσα ελληνική οικογένεια να μεταβεί για σκι ή άλλες χειμερινές δραστηριότητες.

Μάλιστα, την Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, συναντήθηκε, μετά από παραγγελία Σαμαρά, με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη ώστε -όπως δήλωσε η τελευταία- να μελετήσουν, «όχι προσχηματικά» αλλά «με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα», την απαίτηση των ξενοδόχων για θέσπιση «λευκών διακοπών» στα σχολεία. Άλλωστε, στη σύσκεψη μετείχε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Οι ξενοδόχοι μπορούν να προβάλουν ό,τι απαίτηση θέλουν, ακόμη κι αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο γραφική ή σουρεάλ μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, ωστόσο, δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε κλείσιμο των σχολείων, επειδή το ζητούν οι ξενοδόχοι. Οι διακοπές και οι ανάπαυλες των μαθητών δεν μπορεί να καθορίζονται και ούτε έχουν καθοριστεί με βάση τα συμφέροντα κοινωνικών ομάδων. Υπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες και στόχους και έτσι πρέπει να παραμείνουν.

Ένα διήμερο κλείσιμο των σχολείων δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη, πολύ περισσότερο που οι μαθητές θα στερηθούν ισάριθμες εκδρομές ή περιπάτους για να πραγματοποιηθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο της «λευκής ανάπαυλας». Για τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, η ανάπαυλα που θα τους δώσει θα είναι να μείνουν στο σπίτι. Πιθανότατα, σε ένα παγωμένο σπίτι που μπορεί να στερείται ακόμα και τα απαραίτητα.

Αν είχαν επαφή με την πραγματικότητα οι αρμόδιοι υπουργοί που χθες συσκέπτονταν επί του θέματος, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η ώρα της εκδρομής από ευλογημένη έχει γίνει βραχνάς, γιατί πολλά παιδιά δεν έχουν ούτε τα λίγα ευρώ για να πληρώσουν το εισιτήριο για το πούλμαν. Μήπως έχουν ακούσει τίποτα οι αρμόδιοι υπουργοί για δασκάλους που βάζουν από την τσέπη τους για να μη στερηθούν τα παιδιά τη χαρά της εκδρομής; Μήπως έχουν ακούσει για μυστικούς εράνους και διαπραγματεύσεις για να κερδηθούν κάποιες θέσεις δωρεάν; Για ποιες λευκές ανάπαυλες τολμούν να μιλούν, όταν ακόμα και οι πενθήμερες τελούν υπό αίρεση σε πάρα πολλά λύκεια; Ποιες λευκές εβδομάδες πάνε να καθιερώσουν, όταν χιλιάδες μαθητές κρυώνουν και υποσιτίζονται; Ας αφήσουν λοιπόν τα επικοινωνιακά τρικ κι ας δουν πώς θα στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά που δεινοπαθούν από τη μαύρη κρίση.

Κοτσιφάκης: Ας κοιτάξει τις λευκές βδομάδες χωρίς μαθήματα στα ΕΠΑΛ

“Ανάρμοστο και ανεπίτρεπτο οι όποιες αποφάσεις για τις σχολικές εκδρομές να καθορίζονται από προτάσεις προς όφελος των ξενοδόχων” δήλωσε εκ νέου για το μέτρο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου υπογράμμισε πως “το να γίνεται μια εκπαιδευτική αλλαγή με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι πρωτοφανές”. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ σημείωσε πως είναι άλλο “οι εκδρομές, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιούνται μέσα στο πρόγραμμα -και πρέπει να διασφαλίζεται η ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών και των οικογενειών που έχουν πρόβλημα- και άλλο πράγμα αυτό που προτάθηκε”. “Τελικά, το να μιλάνε για ‘λευκή εβδομάδα’ και για σκι προσβάλλει τη στοιχειώδη νοημοσύνη. Η κυβέρνηση, αντί να συζητάει γι’ αυτό το θέμα, ας ασχοληθεί για να λύσει κάποιο από τα προβλήματα των σχολείων που έχει προκαλέσει η πολιτική της, όπως οι λευκές εβδομάδες στα ΕΠΑΛ”, τόνισε θυμίζοντας ότι στα ΕΠΑΛ υπάρχει “λευκή εβδομάδα διαρκείας μηνών” καθώς οι καθηγητές “απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι μαθητές δεν κάνουν μάθημα. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχαν κάποιες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες προσωρινά επέστρεψαν, αλλά ξαναφεύγουν στη συνέχεια, θα ήταν τελείως χωρίς μάθημα. Υπάρχουν σχολεία και παιδιά που δεν έχουν ξεκινήσει, πανελλαδικώς, αυτή την εβδομάδα μαθήματα. Σε αυτές τις ‘λευκές εβδομάδες’ ας κοιτάξει η κυβέρνηση να δώσει λύση».

Επιμένουν οι ξενοδόχοι

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι με τη “λευκή εβδομάδα” δίνεται η δυνατότητα, έστω και πιλοτικά, να ενισχυθούν οι χειμερινοί προορισμοί και μεσοπρόθεσμα να εξοικειωθεί το νεαρό κοινό στον εναλλακτικό τουρισμό. Κύκλοι των ξενοδόχων υπενθυμίζουν ότι αντίστοιχη πρόταση είχαν καταθέσει το 2011 και το 2012 στους συναρμόδιους υπουργούς και την επαναφέρουν αναγνωρίζοντας, μάλιστα, την οικονομική στενότητα, που αντιμετωπίζει πληθώρα νοικοκυριών. Γι’ αυτόν τον λόγο, εξηγούν ότι προτείνουν μειωμένες τιμές στα καταλύματα κατά 50% ως κίνητρο για αύξηση των επισκέψεων.

Μ. Κριτσωτάκης: Εμπαιγμός

Για εμπαιγμό κάνει λόγο ο υπεύθυνος ζητημάτων τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η “λευκή εβδομάδα” δεν συνιστά λύση για την τρομακτική μείωση του εσωτερικού τουρισμού και το κλείσιμο εκατοντάδων ξενοδοχείων την τελευταία πενταετία. “Στην Ελλάδα των δύο σχεδόν εκατομμυρίων ανέργων, των τριών εκατομμυρίων συμπολιτών μας κάτω απ’ το όριο της φτώχειας, των υποσιτισμένων παιδιών, της συνεχώς υποβαθμιζόμενης δημόσιας παιδείας, των χιλιάδων λουκέτων μικρών και μεσαίων τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την κατάργηση ουσιαστικά του κοινωνικού τουρισμού, η προβολή και αποδοχή προτάσεων τύπου ‘λευκής εβδομάδας’ αποτελεί παραδοχή αποτυχίας της μέχρι τώρα τουριστικής πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων”, τονίζει.

ΣΥΡΙΖΑ για τη «λευκή εβδομάδα»:
Να αποσυρθεί, δεν καλύπτει τεκμηριωμένα καμία εκπαιδευτική ανάγκη

Στο μεταξύ, εξηγήσεις από τα υπουργεία Παιδείας, Τουρισμού και Εργασίας ζητούν με ερώτησή τους 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Φωτίου, Βούτσης, Συρμαλένιος, Κουράκης, Μαντάς, Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Αμανατίδης, Βαμβακά, Δριτσέλη, Αλεξόπουλος, Καραγιουσούφ, Κριτσωτάκης, Πάντζας), θέτοντας θέμα απόσυρσης της πρότασης “η οποία δημιουργεί παιδαγωγικά και κοινωνικά προβλήματα” και ρωτώντας αν θα ενισχυθούν τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

Υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση κατατέθηκε “σε μια περίοδο όπου τα δημόσια σχολεία πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας, έχουν καταγραφεί χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού και προβλημάτων στη μεταφορά μαθητών”, οι βουλευτές τονίζουν ότι” ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) και γονέων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ώστε να αντεπεξέλθουν στο κόστος συμμετοχής σε μια τέτοια εκδρομή” και χαρακτηρίζουν “ανεκδοτολογική” την πρόταση. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι μεγάλες θερινές διακοπές στην Ελλάδα, όπου λείπουν αθλητικές υποδομές αντίστοιχες των χωρών όπου ισχύει η σχολική ανάπαυλα, υποδεικνύουν ότι “η άκριτη υιοθέτηση ακόμα και πετυχημένων θεσμών, μέτρων και προτύπων από άλλες χώρες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες της χώρας μας, δεν προσφέρει κανένα πρακτικό όφελος στα ολοένα και πιο δοκιμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά” και επισημαίνουν ότι η “πρόταση συζητιέται μόλις 1,5 μήνα πριν την πιθανολογούμενη υλοποίησή της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πληρούνται τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια”. “Δεν καλύπτει τεκμηριωμένα καμία διδακτική ή μαθησιακή ανάγκη” τονίζουν και υπογραμμίζουν ότι “είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πρόταση εντείνει την ταξικότητα του δημοσίου σχολείου: καθώς δεν προβλέπεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα μέτρα για τους γονείς των μαθητών, π.χ. άδειες ή κάποιας μορφής επιδότηση, δημιουργεί αφενός μεγαλύτερη ανισότητα ανάμεσα στις οικογένειες που μπορούν να επωμιστούν το κόστος και σε εκείνες που αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν εκδρομές αφετέρου περισσότερα προβλήματα σε όσους γονείς επιλέξουν εξ ανάγκης να παραμείνουν τα παιδιά τους στο σπίτι”.

Υπενθυμίζουν, τέλος, ότι “παρόμοια πρακτική υπήρξε και κατά τους πρώτους μήνες του 2004, οπότε και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ‘Λευκές και Πράσινες Εβδομάδες’ που στόχευε, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, ‘στην ευρύτερη δυνατή επαφή των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση της υπαίθρου, με τη διοργάνωση εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών εκδρομών σε μεγάλη κλίμακα’. Το τότε Υπ.Ε.Π.Θ σε συνεργασία με την ‘Αγροτουριστική Α.E.’ θυγατρική της ‘ΕΤΑ Α.Ε.’ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης, είχαν στείλει 50.000 μαθητές σε αντίστοιχες εκδρομές με άγνωστη πηγή χρηματοδότησης”.

Πηγή: «Αυγή»

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις