Ποσόστωση στις… βαθμολογήσεις θα φέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και θα αφορά σε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων. Και αυτό, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη ρυθμίσεις για το οριστικό κλείσιμο 12 μικρών φορέων του Δημοσίου, από τους οποίους θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 4.000 απολύσεων για το 2013.
Το επίμαχο νομοσχέδιο είναι μια μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που σχετίζεται άμεσα τόσο με τη διαθεσιμότητα και τις μετακινήσεις όσο όμως και με τις απολύσεις που θα πρέπει να προχωρήσει η μνημονιακή κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση και αυτή αλλάζει, αφού οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντιες απολύσεις.
Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο
Με το νομοσχέδιο, θα υποχρεώνονται οι αξιολογητές όχι μόνο να ιεραρχήσουν τους υπαλλήλους βαθμολογώντας τις επιδόσεις τους και την επίτευξη στόχων που έχουν τεθεί, αλλά λαμβάνοντας υπόψη -ως κριτήριο- ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πόσοι μπορούν να αριστεύουν σε κάθε φορέα.
Πρακτικά, στο εξής, μέσω των νέων ρυθμίσεων θα υπάρξουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τις αντίστοιχες κλίμακες βαθμολόγησης, στις οποίες και θα τοποθετούνται οι υπάλληλοι κατόπιν της αξιολόγησής τους.
Αλλαγές και στον τρόπο επιλογής των διευθυντών
Αλλαγές όμως σχεδιάζονται και στον τρόπο επιλογής των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου, οι οποίες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προωθηθούν με ξεχωριστό νομοσχέδιο.
Με αυτή, θα ενισχύονται δηλαδή τα κριτήρια που αφορούν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.) των υποψηφίων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, με στόχο να έχουν πλεονέκτημα οι νεότεροι προσοντούχοι υπάλληλοι έναντι των στελεχών που διαθέτουν κυρίως εμπειρία.
Στις προβλέψεις που μελετώνται συμπεριλαμβάνεται και η διεξαγωγή ειδικής συνέντευξης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα η συνέντευξη αναμένεται να είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους, να μαγνητοφωνείται και να πραγματοποιείται από επιτροπές ανώτατων στελεχών που θα έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.