20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Κίνηση Εργαζομένων στο ΤΤ: Να αποδοθούν οι ευθύνες στους καταχραστές των χρημάτων του ελληνικού λαού

Πρόσφατα

Οι εξελίξεις, με τη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για στελέχη της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστούς επιχειρηματίες, δεν κάνουν κανέναν εργαζόμενο και κανέναν πολίτη να πέσει απ’ τα σύννεφα.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στα πλαίσια των ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων, λειτουργούσε και λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και υπέρ «ημετέρων» και κολλητών. Είναι πλέον καθολική η απαίτηση εργαζομένων και κοινωνίας, όχι μόνο να διαλευκανθούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά η έρευνα να φτάσει σε βάθος, έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους εκείνους που καταχράστηκαν χρήματα του ελληνικού λαού.

Βέβαια, το μεγάλο σκάνδαλο σε σχέση με το Τ.Τ., είναι ότι η πλειοψηφία των ίδιων προσώπων, που διορίστηκαν και εκτελούσαν εντολές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, και σήμερα διώκονται από τη Δικαιοσύνη, οδήγησαν με τις ενέργειες και τις υπογραφές τους το Τ.Τ. στη Eurobank.  Η απαξίωση του Τ.Τ ξεκίνησε το 2002 με την μετατροπή του, από δημόσια υπηρεσία σε Ανώνυμη Εταιρεία, στη συνέχεια με την εισαγωγή του στο Χ.Α και την σταδιακή ιδιωτικοποίησή του.

Το Τ.Τ. βρισκόταν στην καλύτερη θέση σε ότι αφορά τις επισφάλειες δανείων, σε σχέση με τις υπόλοιπες καθαρά ιδιωτικές τράπεζες (13,9%). Έτσι λοιπόν, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή του χαρίσματος του Τ.Τ. σε μία τράπεζα που εμφανίζει διπλάσιες επισφάλειες στα χορηγούμενα δάνειά της (26,4%). Ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα προκαλεί ο χρόνος που επελέγη για τη δημοσιοποίηση των διώξεων. Γιατί όχι νωρίτερα και γιατί όχι αργότερα;

Φανταζόμαστε ότι καμία σχέση δεν έχει με την πρεμούρα κυβέρνησης και τραπεζιτών για την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φανταζόμαστε επίσης, ότι οι ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν τα θαλασσοδάνεια όλων των “συστημικών” τραπεζών που εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερες επισφάλειες απ’ το Τ.Τ., πριν φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Εκτός κι αν ο επικοινωνιακός σχεδιασμός προβλέπει ότι θα πρέπει να εμφανιστούν ως “σαπάκια” οι πρώην κρατικές τράπεζες, έτσι ώστε να δικαιολογηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζιτών, τις οποίες θα κληθεί να καλύψει εκ νέου ο ελληνικός λαός…

Τέλος, φανταζόμαστε ότι το επόμενο βήμα είναι να ελεγχθεί και ο “εποπτικός” ρόλος της ΤτΕ, η οποία από τη μία έκανε τόσο καιρό τα στραβά μάτια για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ από την άλλη φρόντιζε να απαξιώνει σε κάθε ευκαιρία το Τ.Τ. (ΑΣΠΙΔΑ, CDS, κούρεμα ομολόγων, σπάσιμο τράπεζας), προς ικανοποίηση των θιασωτών των μνημονίων.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μια φορά τη νύφη είναι οι απλοί εργαζόμενοι του Τ.Τ. και η ελληνική κοινωνία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις