15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιδού η ομολογία της υποτέλειας

Πρόσφατα

Τι έχουμε ακούσει κατά καιρούς από τους μνημονιακούς κυβερνώντες; Πως μάχονται με σθένος, ματώνουν, φωνάζουν και πως δεν έχουν παραδώσει «γη και ύδωρ», δεν έχουν δώσει τη χώρα στους δανειστές.

Έλα, όμως, που σήμερα ένα από τα μνημονιακά καλά παιδιά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντευξή του στους «Financial Times» (την αναδημοσιεύει η «Ναυτεμπορική») λέει ακριβώς τα αντίθετα; Λέει πως συντάχθηκε με τα συμφέροντα της Λαγκάρντ και του Τόμσεν (ΔΝΤ) αλλά και του Σόιμπλε (ΕΕ, ΕΚΤ, Γερμανία), προκειμένου να σώσει τη χώρα (άλλος… νεο-σωτήρας!!!).

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξή του, εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις στη μείωση του ελληνικού χρέους, δίνοντας έμφαση σε άλλους τρόπους, περιλαμβανομένων των αυξημένων πλεονασμάτων και της βελτίωσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ενώ για ένα «κούρεμα» του χρέους, ο Γ. Στουρνάρας είπε  ότι αντιστάθηκε σε πιέσεις που δέχθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν για να ζητήσει από άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου και του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ. Σόιμπλε, να αποδεχθούν απώλειες από ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Ο Πολ Τόμσεν και η Κριστίν Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους… Είπα: “Εντάξει, αν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που δεν γίνεται”. Ο Σόιμπλε μου είπε: “Γιάννη, ξέχνα το!” Οπότε δεν μπορεί να γίνει, εγώ λοιπόν τι μπορώ να κάνω;»

Το αγγλικό πρωτότυπο: “Poul and Lagarde said I had to [stand] by their side,” he recalled. “I said: ‘OK, but if I come by your side, it is what would really help Greece, but it’s something which is totally out of the question.’ Schäuble told me: ‘Yannis, forget it.’ So it cannot be done, so what can I do?”

Τα σχόλια δικά σας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις