Παράκαμψη της Βουλής για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών μεθοδεύει η κυβέρνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σπρώχνοντας τεχνηέντως τη συμφωνία με την τρόικα για μετά το κλείσιμο του Κοινοβουλίου. Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τις συναντήσεις με τους δανειστές, το θέμα των πλειστηριασμών θα αντιμετωπιστεί «μονομερώς, αλλά όχι σε συγκρουσιακό κλίμα με την τρόικα» και «εν ανάγκη με ΠΝΠ, αν δεν “προλάβουμε” τη Βουλή»!
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, προετοίμαζαν το έδαφος για μεγάλη υποχώρηση τόσο από την αντικειμενική αξία των 180.000 ευρώ όσο και από το εισοδηματικό κριτήριο των 25-30.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρχουν και συμπληρωματικά κριτήρια, που θα πρέπει να ισχύουν για να απολαμβάνει κάποιος δανειολήπτης την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, όπως η περιουσιακή κατάστασή του.
Σε κάθε περίπτωση, η παράταση της προστασίας θα ισχύσει για μεταβατική περίοδο ενός χρόνου, καθώς μετά τράπεζες και κυβέρνηση θα συμφωνήσουν σε ένα σύνθετο μοντέλο αξιολόγησης της ικανότητας του δανειολήπτη, να ανταποκρίνεται στις δανειακές του υποχρεώσεις με βάση το εισόδημά του και τις ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας.
Το νέο μόνιμο καθεστώς εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα δάνεια στο «κόκκινο», το οποίο θα βασίζεται στο αντίστοιχο πλαίσιο της Ιρλανδίας, θα εφαρμοστεί από το 2015. Σε αυτό υπάρχει επί της ουσίας συμφωνία με την τρόικα, αλλά και με την Τράπεζα της Ελλάδος, εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε στις χθεσινές συνομιλίες με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, θα καθορίζονται οι ανάγκες διαβίωσης του δανειολήπτη και με βάση αυτές και το εισόδημά του, μια ελάχιστη δόση, την οποία θα πρέπει να καταβάλει για να αποφύγει τον εκπλειστηριασμό της κατοικίας του.