10.7 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Εκρηκτική η κατάσταση στο ΕΚΠΑ – Ανεστάλη η απεργία των διοικητικών στο ΕΜΠ

Πρόσφατα

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με το εξάμηνο να εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων, σε κλίμα έντασης, ελήφθη διά βοής απόφαση για συνέχιση της απεργίας, με δύο νέες 24ωρες απεργίες την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Η ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στην απεργιακή επιτροπή που ήταν υπέρ των νέων απεργιών και στο προεδρείο του συλλόγου, που αποχώρησε, καταγγέλλοντας τη διαδικασία και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ σκοπεύουν σήμερα να εργαστούν κανονικά.

Μετά τη Γενική Συνέλευση των υπαλλήλων, το μέλος της Απεργιακής Επιτροπής του ΕΚΠΑ Μαριλέν Λογοθέτη ανακοίνωσε την απόφαση, δηλώνοντας πως οι εργαζόμενοι καλούν τον υπουργό σε διάλογο ώστε να μπορέσει να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, με προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για αυτό, όπως είπε. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε, με το μισό προσωπικό σε αργία, διαθεσιμότητα και κατάργηση δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδρυμα.

Ο υπουργός Παιδείας έχει διαμηνύσει πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος όσο είναι κλειστό το πανεπιστήμιο.

Απορρίφθηκε η επιστράτευση 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στη συνάντηση του υπουργού με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που ολοκληρώθηκε λίγη ώρα μετά την απόφαση των διοικητικών του ΕΚΠΑ, απορρίφθηκε το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των υπαλλήλων, ακριβώς γιατί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο Πρωθυπουργός έδωσε απόλυτη στήριξη στις κινήσεις του υπουργού, για όλες τις κινήσεις του, και προέκρινε την επιμονή στον διάλογο στη βάση συγκεκριμένων δημοσιοποιημένων προτάσεων του υπουργού.

Σε ανωμοτί κατάθεση καλείται ο Θ. Πελεγρίνης

Και ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο από τον υπουργό Παιδείας, σε νέα του ανακοίνωση έκανε λόγο για «αήθη επίθεση» τόσο βάρος του ιδίου όσο και σε βάρος του ΕΚΠΑ, χθες το απόγευμα έγινε γνωστό πως καλείται ενώπιον του εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα για τη μη λειτουργία των πανεπιστημίων να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης και συγκεκριμένα της παράβασης καθήκοντος. 

Σκληρή δήλωση από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Νωρίτερα, σκληρή ανακοίνωση, κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, είχε εκδώσει και το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων κάνοντας λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρύτανη ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γ. Μυλόπουλο, τον πρύτανη Χαροκοπείου, Δ. Αναγνωστόπουλο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Π. Τσάρτα, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή» την απόφαση του Κ. Αρβανιτόπουλου, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι  επιμένει «στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων».

«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης», υπογραμμίζουν οι πρυτάνεις.

Εκτιμούν επίσης ότι η πειθαρχική δίωξη του πρύτανη του ΕΚΠΑ «επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας».

Καταλήγοντας ζητούν την άμεση ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και τη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.

Αναστέλλεται η απεργία στο Πολυτεχνείο

Πάντως, στο Πολυτεχνείο, όπου ήδη λειτουργούν οι έξι από τις εννέα σχολές, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αναστείλουν την απεργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα.

Σε ανακοίνωσή του μετά τις εξελίξεις, το Διευρυμένο Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων χαιρετίζει την «επαναφορά σε ομαλή λειτουργία του ΕΜΠ και προσβλέπει στην άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης και στο ΕΚΠΑ» στηρίζοντας, όπως τονίζει, «τις προσπάθειες του Πρύτανή του».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις