22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Βουλή αναλαμβάνει το διάλογο των γιατρών με το Γεωργιάδη

Πρόσφατα

Με δεδομένη την αδυναμία του Αδώνιδος Γεωργιάδη να διαλεχθεί με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που συνεχίζουν την απεργία τους μέχρι τις 13/12, υποχρεώνεται η Βουλή να αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου. Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αποφάσισε να καλέσει στις 11 Δεκεμβρίου τους γιατρούς και τους φορείς της υγείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός. Την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός κατά τη χθεσινή ενημέρωση της επιτροπής, στην οποία ο υπουργός επανέλαβε τις απειλές κατά των γιατρών.

Στόχος της Επιτροπής είναι να αποσαφηνιστούν οι θέσεις τους σε ό,τι αφορά τόσο τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια υγεία, όσο και τα αιτήματα τους σε σχέση και με τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης, ενημερώνοντας την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της υγείας, μίλησε για εξαντλητικό διάλογο που ξεκίνησε το υπουργείο και στον οποίο, όπως υποστήριξε, είχαν προσκληθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ενώ κατηγόρησε τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι επέδειξε «μαξιμαλιστική σύγκρουση». Επέμεινε δε ότι μοναδικό αίτημα των συνδικαλιστών ήταν η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον υπουργό Υγείας, κατηγορώντας τον για υποκριτική στάση. «Μιλάτε για εξαντλητικό διάλογο τη στιγμή που είχατε αποφασίσει, εδώ και καιρό, την έγκριση του σχεδίου της Task Force που θα επιφέρει τεράστια δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία» υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός.

«Αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να λύσει μία κρίση που την προκάλεσε η ίδια με την τακτική της, έχει βρεθεί χωρίς καμία κοινωνική συμμαχία, και, απ’ ότι διαπιστώνω, και πτερύγων της ΝΔ και κομμάτων της συγκυβέρνησης. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός. «Είναι ναρκοθετημένη κάθε πρωτοβουλία σας», εκτίμησε και προειδοποίησε ότι «μεταρρυθμίσεις με απειλές και εκβιασμούς δεν πρόκειται να υπάρξουν».

Ο κ. Γεωργιάδης παρενέβη και ρώτησε αν πρέπει να υπογραφεί χαρτί εξαίρεσης. «Δεν έπρεπε να ρωτάτε εμένα. Εμείς είμαστε κατά των διαθεσιμοτήτων. Δεν περισσεύει ούτε δομή ούτε εργαζόμενος στην Υγεία», απάντησε ο κ. Ξανθός, που εκτίμησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν στο σύστημα οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με τον ΕΟΠΥΥ να δίνει ένα ποσό.

«Είχαμε ένα στρεβλό σύστημα που κανείς δεν μπορεί να το υπερασπιστεί», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε την πρότασή του για μία οργάνωση πρωτοβάθμιας φροντίδας με ενιαία λογική, ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα υγείας με διασφαλισμένη χρηματοδότηση, με επένδυση στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες των ανθρώπων.

Κάθετα αντίθετος με τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ η Αικατερίνη Μάρκου επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου για την αναταραχή που επικρατεί στον χώρο της υγείας.

Εξάλλου, από το ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Δημήτρης Κρεμαστινός όσο και ο Γιάννης Κουτσούκος δήλωσαν ότι είναι υπέρ της κινητικότητας, απαντώντας έτσι στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, να ξεκαθαρίσουν αν συντάσσονται με το εκβιαστικό αίτημα, όπως είπε, των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να υπογράψει χαρτί που θα τους εξαιρεί από το μέτρο της διαδικασίας.

Γεωργιάδης: «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις»
«Εμείς είμαστε υπέρ της κινητικότητας. Μπορεί όμως το υπουργείο να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ;» ρώτησε ο κ. Κουτσούκος για να απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης: «Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται ούτε καν την κινητικότητα».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε για «συγκρουσιακές απόψεις που ακούγονται από την πλευρά κυβέρνησης, οι οποίες δεν κάνουν καλό» αλλά και «για μεταρρύθμιση που κυριαρχήθηκε από συγκρουσιακά στοιχεία».

«Ήταν κακό πριν την ολοκλήρωση της μελέτης που ακούστηκαν αριθμοί απολύσεων. Έγινε λάθος» τόνισε ο κ. Ρήγας και συμπλήρωσε: «Δεν σας ζητάω, ούτε θέλουμε να υπογράψετε κανένα χαρτί για να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εκβιάζει, αλλά ούτε και να εκβιάζεται από καμία συντεχνία. Εμείς θα στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση, αρκεί να είναι ολοκληρωμένη. Πρέπει να γίνει με διάλογο, χωρίς βιασύνη και με σοβαρότητα».

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση» αντέτεινε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Θα αναλάβει την ευθύνη των εξελίξεων. Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι, εφόσον η απεργία είναι επ’ άπειρον δεν έχουμε καμία άλλη λύση από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων».

«Είμαστε πρόθυμοι, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συζητήσουμε και να κάνουμε διάλογο για τα πάντα, πλην της αντίρρησης που έχουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις