20.5 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιατροί ΕΟΠΠΥ: Παράταση της απεργίας μέχρι 13/12

Πρόσφατα

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι τελευταίοι αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου διαμηνύοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική νίκη».

Καλούν την κυβέρνηση να επιδείξει υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα της περίθαλψης και το υπουργείο να προσέλθει στο διάλογο από μηδενική βάση χωρίς προαπαιτούμενα και «εμμονές για ανθρωποθυσίες». «Αν η απεργία συνεχιστεί, θα πάμε τη μεταρρύθμιση πολύ γρηγορότερα, και ας απεργούν σε διαθεσιμότητα» διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) τονίζει ότι «η επίδειξη πολιτικής πυγμής και η παρελκυστική τακτική του υπουργείου προσβάλλει τους απεργούς γιατρούς, απαξιώνει την περίθαλψη και εγκλωβίζει τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο».

«Θα περίμενε κανείς το υπουργείο να έκανε δεύτερες σκέψεις, μετά την πρωτοφανή επιτυχία της κινητοποίησης, να έδειχνε τον απαραίτητο σεβασμό στους απεργούς αλλά  κυρίως στους πολίτες που απαιτούν την αξιοπρεπή λειτουργία των δημόσιων πολυιατρείων. Ευελπιστούσαμε στη δημόσια διαβούλευση να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα απαντούσαν στα απεργιακά αιτήματα. Είχαμε την ελπίδα ότι αντί για απειλές και εκφοβισμούς στο τραπέζι της διαμεσολάβησης, θα υπήρχαν αναλυτικά τα βήματα της επονομαζόμενης μεταρρύθμισης, ”βλέπε απορρύθμισης”, που θα διασφάλιζε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Καταγγέλλει ακόμη το υπουργείο για πολιτικά τεχνάσματα με σκοπό τη διάλυση της απεργίας.

«Πρότειναν ένα μήνα παράταση, αν λύσουμε την απεργία χωρίς φυσικά να παίρνουν πίσω δηλώσεις για τις απολύσεις των συναδέλφων μας. Ποιον κοροϊδεύουν τελικά; Ας παρουσιάσουν ξεκάθαρα στους Έλληνες ασφαλισμένους την περίφημη μεταρρύθμιση. Τι θα κοστίσει, τι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, θα λειτουργήσουν εργαστήρια και μηχανήματα που έχουν πληρώσει με το υψηλότατο ασφάλιστρό τους διαχρονικά; Για την ταμπακιέρα ούτε λέξη».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατηγορούν το υπουργείο για επικοινωνιακά παιχνίδια, ατέλειωτες μιντιακές ώρες και λάσπη, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού οργάνου έχει καταθέσει υπεύθυνες προτάσεις.

«Ξαφνικά είναι δυνατόν όλους μας, που για χρόνια αγωνιζόμαστε για αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να μας κυρίευσε ομαδική παράκρουση με συμπτώματα απεργιακής μανίας; Ας μας επιδείξει ο κ. Γεωργιάδης μια σελίδα προεκλογικού προγράμματος, του κυβερνώντος κόμματος, που να αναφέρει για διάλυση της δημόσιας δομής και απολύσεις 2.500 γιατρών που για 25-30 χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ. Και επιτέλους ποια η κοινωνική αναφορά και κοστολόγηση στο σχέδιό του;», διεωρωτάται η Ομοσπονδία και προσθέτει:«Εμείς απαντάμε ότι πρέπει να δείξει καλή διαγωγή στην Τρόικα συμπληρώνοντας τον αριθμό των απολύσεων. Είναι θλιβερή η εικόνα και προκλητική για όλους μας οι μεταλλάξεις του Υπουργού, οι αντιφάσεις σε μια προσπάθεια να συμπληρώσει την επιταγή προς τους δανειστές».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις