22.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Τελεσίγραφο Αρβανιτόπουλου σε διοικητικούς – Στο Πειθαρχικό, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Πρόσφατα

Έπειτα από τρεις μήνες και πλέον κινητοποιήσεων, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ την πρόταση για νέα 48ωρη Τετάρτη και Πέμπτη ψήφισαν στη γενική τους συνέλευση και οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με νέα 48ωρη απεργία, την Τρίτη και την Τετάρτη πήραν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών, που πραγματοποιούν από το πρωί της Δευτέρας και κατάληψη στο κτήριο της διοίκησής τους. Μαθήματα στο ίδρυμα γίνονται κανονικά, ωστόσο έχουν «παγώσει» όλες οι διοικητικές του λειτουργίες.

Στο Πειθαρχικό ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Στο μεταξύ, στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος παραπέμπει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη.

«Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης σε αντίθεση με τους άλλους  7 Πρυτάνεις  των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας,  κρατά το Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας.

Παράλληλα, το υπουργείο στέλνει «τελεσίγραφο στους αγωνιζόμενους  διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ: «Διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μια προϋπόθεση: Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πελεγρίνης: «Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο Κ. Αρβανιτόπουλο»

Την αντίδραση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη προκάλεσε η παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.

«Όπως ενημερώθηκα από δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιεχόμενο των οποίων αδυνατώ να πιστέψω, ο κ. Υπουργός Παιδείας προέβη σε πειθαρχική δίωξή μου» αναφέρει σε δήλωσή του και προσθέτει: «Θα ήθελα, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, να δηλώσω τα εξής:

Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο, καθηγητή και Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο Πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους. ‘Αλλωστε την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του Πρύτανή της».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής η πειθαρχική δίωξη πρύτανη στα χρόνια της δημοκρατικής ομαλότητας

«Αυταρχισμός και αφερεγγυότητα χαρακτηρίζουν τη στάση του υπουργού Παιδείας», σχολιάζει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Ενώ οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια κατάφεραν μετά από 12 βδομάδες απεργιακού αγώνα να επιβάλουν τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο, δηλαδή το διάλογο, ο κ. Αρβανιτόπουλος φτάνει στο όριο της αφερεγγυότητας απέναντι στους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, διακόπτοντας τον οποιοδήποτε διάλογο.

»Για πρώτη φορά στα χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας υπάρχει πειθαρχική δίωξη Πρύτανη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για παράβαση καθήκοντος. Δεν ευθύνεται ο Πρύτανης για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά η κυβέρνηση με την πολιτική της που απαξιώνει τα δημόσια Πανεπιστήμια, αποστερώντας πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και τα οδηγεί σε σημείο να μην μπορούν να εκπληρώσουν το κοινωνικό και ακαδημαϊκό τους έργο.  Αυτός που χρειάζεται όχι μόνο να παραπεμφθεί, αλλά να αποπεμφθεί είναι ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας».

Χυδαία επίθεση από Mega και «Νέα» σε Πελεγρίνη

Την ώρα που η τριτοβάθμια εκπαίδευση δέχεται την επίθεση της κυβέρνησης, τα μνημονιακά ΜΜΕ συκοφαντούν με με κάθε τρόπο όποιον αρθρώνει διαφορετική φωνή στα σχέδια διάλυσης των δημόσιων πανεπιστημίων.

Μετά το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» για την θεατρική παράσταση του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη και τον τίτλο «έγκλημα και κωμωδία»,  το δελτίο ειδήσεων του Mega αφιέρωσε πολύ χρόνο στις εξω-ακαδημαϊκές δραστηριότητες του κ. Πελεγρίνη με στόχο να ευτελίσει τον αγώνα της ακαδημαϊκής κοινότητας και να μην πει κουβέντα για την ταμπακιέρα που είναι η απόλυση ανθρώπων και η διάλυση των υποδομών των ΑΕΙ.

Με πληροφορίες από left.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις