22.8 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

ΠΟΣΔΕΠ: Ο Αρβανιτόπουλος προωθεί την αναξιοκρατία και τους ιδιώτες στην εκπαίδευση

Πρόσφατα

Για νομοθετικές πρωτοβουλίες απίστευτης προχειρότητας που διασύρουν τα νομοθετικά ήθη κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

 

Η ΠΟΣΔΕΠ αντιδρά αρχικά στη δυνατότητα που δίνεται στους φοιτητές όλων των ΑΕΙ της χώρας, να εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, τόσο στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου όσο και σε αυτήν του Ιουνίου, και ζητά την απόσυρσή της. Όπως υπογραμμίζει η ΠΟΣΔΕΠ με αυτό τον τρόπο καταργείται η στοιχειώδης αντιστοιχία διδασκαλίας – εξέτασης και τα Πανεπιστήμια μετατρέπονται σε διαρκή εξεταστικά κέντρα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία έτσι παραβιάζεται  κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, ενώ τονίζεται ότι η ρύθμιση αυτή, με τη γενικότητά της στη σημερινή συγκυρία θα έχει ως κύριο αποτέλεσμα την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των Πανεπιστημίων.

«Ζητάμε να αποσυρθεί πλήρως» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και επιρρίπτονται ευθύνες στον υπουργό ότι προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση  προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις για τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται και αυτός προσωπικά για τον κίνδυνο απώλειας του χειμερινού εξαμήνου.

Επίσης ευθύνες του επιρρίπτουν και για τη διάταξη που αυξάνει τη λίστα ασθενειών λόγω των οποίων δίδεται η δυνατότητα εγγραφής στα Πανεπιστήμια εκτός του συστήματος των εξετάσεων.

«Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να κάνει ο κάθε Υπουργός και η Κυβέρνηση λαϊκίστικη, δήθεν κοινωνική, πολιτική» σημειώνεται.

Η ΠΟΣΔΕΠ συνεχίζει λέγοντας ότι στην ίδια τροπολογία, «διευρύνεται (φωτογραφικά;) η δυνατότητα μετεγγραφής από ένα Τμήμα ΑΕΙ σε άλλο ισοδύναμο, για φοιτητές προηγούμενης σχολικής χρονιάς (2009-2010) –φοιτητές, που σήμερα θα πρέπει κανονικά να είναι τελειόφοιτοι!»

 Με την τροπολογία αυτή, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, ότι το Υπουργείο καθιστά άδικο το σύστημα των Πανελληνίων εις βάρος όσων πέρασαν αξιοκρατικά στα Τμήματα και Σχολές που επέλεξαν.

«Ο υπουργός προωθεί την ανάπτυξη της ανώτατης ιδιωτικής εκπαίδευσης»

Αναφορά γίνεται και της διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν θέματα των ιδιωτικών επιχειρήσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης –Κολέγια, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, κλπ.–

«Χωρίς καμία αναφορά στην «Αιτιολογική Έκθεση» της τροπολογίας. Το Υπουργείο, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που διέρχεται το Δημόσιο Πανεπιστημιακό Σύστημα της Χώρας τα τελευταία χρόνια, προωθεί ακάθεκτα τη λειτουργία και ανάπτυξη του ιδιωτικού συστήματος «ανώτατης» εκπαίδευσης.

Σε αυτό το θέμα η ΠΟΣΔΕΠ έχει σαφή θέση: ρητή κατάργηση όλου του υπάρχοντος σχετικού θεσμικού πλαισίου και συζήτηση από μηδενική βάση. Είναι η μόνη εθνικά αξιοπρεπής, ακαδημαϊκά ορθή και κοινωνικά δίκαιη λύση.

Τέλος η ΠΟΣΔΕΠ καλεί τον υπουργό Παιδείας, να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία στο σύνολό της, και να θέσει σε διάλογο με τα Πανεπιστήμια, τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, το ΕΣΥΠ, την ΠΟΣΔΕΠ και την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις επιθυμεί να κάνει σχετικές με την ανώτατη εκπαίδευση.

Επίσης ζητά να αλλάξει αμέσως η πολιτική για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με σεβασμό στο Σύνταγμα και στα θεσμοθετημένα όργανα, και να προχωρήσουν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ενστερνιστεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα και έχει επανειλημένα καταθέσει η ΠΟΣΔΕΠ.

ΕΔΩ το κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΟΣΔΕΠ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις