20.7 C
Athens
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Άρση μονιμότητας, κατάργηση Κυριακών, πανεπιστήμια για τους «έχοντες»

Πρόσφατα

Την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα εισηγείται εκ νέου στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ. Στο σκέλος της έκθεσης που αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αλλαγή στο καθεστώς εργασίας που ισχύει στον δημόσιο τομέα, τουλάχιστον για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, ενώ το ζήτημα είχε τεθεί και στην έκθεση του Οργανισμού το 2011, χωρίς ωστόσο να γίνει καμία ενέργεια, καθώς απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά τα λοιπά, η έκθεση επισημαίνει πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη για «περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με καθαρά και αντικειμενικά κριτήρια».

Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ (329 τον αριθμό!!!!), περιλαμβάνεται η αδειοδότηση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα, αλλά και η θεσμοθέτηση διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, προτείνεται πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και ως προς τις Κυριακές, ενώ θα δίδεται το δικαίωμα σε καταστήματα outlet να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις όλο το χρόνο.

Μια βασική αλλαγή που αφορά στην αγορά είναι και ο τρόπος πώλησης του ψωμιού που προτείνεται να πωλείται με το ζύγι. Οι καταναλωτές σήμερα στην πλειοψηφία τους πληρώνουν ως μισόκιλο ένα καρβέλι των περίπου 350 γραμμαρίων και τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από το υπουργείο υποστηρίζεται πως θα υπάρξει σημαντικό όφελος για τον καταναλωτή.

Αλλαγές προβλέπονται, επίσης, στην πώληση του γάλακτος με αλλαγές στις ημερομηνίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό του ως φρέσκου. Προτείνεται δηλαδή να πωλείται ως φρέσκο και γάλα με ημερομηνία λήξης άνω των 5 ημερών όπως προβλέπεται σήμερα.

Τέλος, εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις της έκθεσης, θα ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία φαρμακείων και σε super market, αλλά και για τη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σκευασμάτων εκτός φαρμακείων.

 

Να σημειωθεί πως οι αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερα από 80 επαγγέλματα, 1.103.500 εργαζόμενους και εκατομμύρια καταναλωτών, ντόπιων και τουριστών, αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές σε τέσσερις βασικούς κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, λιανικό εμπόριο, οικοδομικά υλικά και τρόφιμα) με βάση τις 329 στοχευμένες συστάσεις του για την άρση ελληνικών νόμων που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό.

 

ΕΔΩ (στα αγγλικά) η Έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις