11.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Δεν υποχωρούν οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ – Μας κοροϊδεύει ο υπουργός, λένε

Πρόσφατα

Απορρίπτουν τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι συνεχίζουν την απεργία διαρκείας μέχρι να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Σημειώνεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και οι συνάδελφοί τους στο ΕΜΠ έχουν κηρύξει απεργία για την Τρίτη, ενώ 24ωρη απεργία προκήρυξε για τις 26/11 η ΑΔΕΔΥ. Αναλυτικότερα:

 

Για τακτική του «διαίρει και βασίλευε», κατηγορούν τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ οι οποίοι συνεδρίασαν και τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Αρβανιτόπουλου αναφορικά με την διοκητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

«Μας κοροϊδεύει ο υπουργός; Μας λέει να ξεχάσουμε ότι 500 από μας θα φύγουν και να γυρίσουμε πίσω μπας και διαπραγματευτούμε ποιοι θα φύγουν;» διερωτούνται και αναφέρουν: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός επιχειρεί, στρέφοντας τον ένα ενάντια στον άλλο, να μας “σπάσει”».

Χαρακτηρίζουν προσφιλή τη συγκεκριμένη τακτική κατά τη διάρκεια των 11 εβδομάδων απεργίας ενάντια στις απολύσεις.

Πρώτα, αναφέρουν μας διαχωρίζει σε εξαιρούμενους και μη, μετά σε «διαθέσιμους» και «καταργούμενους», στη συνέχεια σε απογραφέντες και μη, τώρα σε μετακινούμενους και απολυόμενους, αύριο, αναφέρουν, σε δήθεν εξελισσόμενους σε ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ και «χαμένους» κ.ά.

Έτσι η απάντηση που δίνουν στον υπουργό Παιδείας είναι «απεργία διαρκείας μέχρι να αποσυρθεί η ΚΥΑ, η εφαρμογή της οποίας συνεπάγεται πλήρη κατάρρευση των λειτουργιών του ιδρύματος».

Αποδόμηση των προτάσεων Αρβανιτόπουλου από διοικητικούς ΕΚΠΑ

Οι απεργοί του ΕΚΠΑ στην ανακοίνωσή τους αποδομούν μια προς μια τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας, τις οποίες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών τις έκρινε θετικά.

Αναλυτικά οι απεργοί του ΕΚΠΑ αναφέρουν:

«Τι μας λέει το υπουργείο;

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού το Σάββατο:

– 1.165 μπαίνουν σε διαθεσιμότητα σε 8 ΑΕΙ και 650 απ’ αυτούς θα μεταφερθούν αλλού. Οι υπόλοιποι 515 θα απολυθούν.

– Το Ειδικό Τριμελές Συμβούλιο, που προχθές υπέγραψε τις λίστες όπως ήταν, θα μας κάνει τη χάρη να τηρήσει τη νομιμότητα και να εξετάσει τις ενστάσεις, εάν σταματήσουμε την απεργία και λειτουργήσουν οι Διευθύνσεις Διοικητικού.

– Την υποστελέχωση που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική των μαζικών απολύσεων / διαθεσιμοτήτων, θα “θεραπεύσει” το υπουργείο με δια-ιδρυματική κινητικότητα από τους 650 που θα μπουν σε αυτήν. Δηλαδή, διώχνει υπαλλήλους από το ΕΚΠΑ, για να φέρει υπαλλήλους στο ΕΚΠΑ… Θα τη θεραπεύσει φυσικά, την «όποια υποστελέχωση βασικών λειτουργιών [εάν] προκύψει»…

– Κάνει τη χάρη στα Ιδρύματα να προσλάβει 400 άτομα διδακτικό προσωπικό, εάν συνδιαλλαγούν μαζί του οι διοικήσεις τους. Ελαφρώς παράδοξο ακούγεται το να διαλύεται η διοικητική υποστήριξη, να αναμένεται νέος γύρος συρρικνώσεων / καταργήσεων Τμημάτων / Ιδρυμάτων και να προσλαμβάνονται μαζικά διδάσκοντες…

– Ενώ ετοιμάζει διαθεσιμότητες για ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ, υπόσχεται ότι θα επαναπροσλάβει κάποιους από μας σ’ αυτούς τους κλάδους. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έκανε τίποτα σ’ αυτή την κατεύθυνση, ενώ τώρα, σε περίοδο μαζικών απολύσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και διάλυσής της, θα κάνει προσλήψεις σε άλλους κλάδους. Αν τις έκανε άλλωστε, μάλλον, όσοι μεταβαίναμε στους ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ, θα απολυόμασταν από εκεί «αξιοκρατικά» λόγω μηδενικής προϋπηρεσίας.

– Υπόσχεται να απολύσει τους μη απογραφέντες, καταργώντας την τροπολογία με την οποία βρέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία και μετατρέποντας σε πατσαβούρα τα έγγραφα παραπομπής στο πειθαρχικό που ο ίδιος ο υπουργός υπέγραψε, για να «γλυτώσουν» κάποιοι άλλοι από μας. Για το λόγο αυτό θα προβεί λέει σε νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα ισχύει ειδικά για το ΕΚΠΑ, με κάποιο «μυστηριώδη» τρόπο, αλλά για καθόλου μυστηριώδεις λόγους, μια και το ΕΚΠΑ έχει και τους περισσότερους μη απογραφέντες και την πιο δυναμική απεργία.

– Φυσικά, όλα αυτά θα τα κάνει μόνο με “ανοιχτά” Πανεπιστήμια. Μας κοροϊδεύει ο υπουργός;».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις