18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Πετρόπουλος: Διοικητικοί στο χακί;

Πρόσφατα

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ήδη αρχίσει να επιδίδονται τα έγγραφα παραπομπής σε πειθαρχικό 278 διοικητικών υπαλλήλων έξι πανεπιστημίων της χώρας. Παραπέμπονται μέσω διαδικασίας νομικά έωλης -όπως και το σύνολο σχεδόν των ενεργειών που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα το ΥΠΑΙΘ.

Κατηγορούνται για απείθεια, παράβαση καθήκοντος και… μη απογραφή, ενώ οι προβλεπόμενες ποινές φθάνουν μέχρι την απόλυση. Κατηγορούνται δηλαδή για την άρνησή τους να απογραφούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου, μέσω της οποίας θα οδηγούνταν στη διαθεσιμότητα και -σύμφωνα με δηλώσεις του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού- σε απόλυση. Οι 278 εργαζόμενοι επέλεξαν να αντισταθούν στις πιέσεις, τους ψυχολογικούς εκβιασμούς που τους ασκήθηκαν, στον «φόβο που τρώει τα σωθικά» και έχει εγκατασταθεί μέσα μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Δεν πρόκειται για ηρωικές φιγούρες, «δεν τους πιάνει το μάτι σου», δεν το έκαναν γιατί δεν έχουν οικογένειες, οικονομικά προβλήματα, ανάγκες. Απλά σεβάστηκαν τη συλλογική απόφαση να μην απογραφούν, γιατί η συμμετοχή σε αυτή την πρωτοφανή και απαράδεκτη διαδικασία θα συνιστούσε παραβίαση μιας σειράς συνταγματικών δικαιωμάτων. Γιατί έτσι καταργείται ο συλλογικός φορέας στον οποίο είναι υπόχρεος ο διοικητικός υπάλληλος, γιατί έτσι καταστρατηγείται η αναλογικότητα των ποινών με αποτέλεσμα μια ασήμαντη διοικητική “παράλειψη” να τιμωρείται ως κακούργημα, γιατί καταλύεται η αυτοτέλεια των ΑΕΙ, θεμελιωμένη από το άρθρο 16 του Συντάγματος. Κυρίως όμως γιατί δεν ήταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα (όπως αυτό της απογραφής) όντες απεργοί. Οι «σχεδόν 300» εργαζόμενοι των πανεπιστημίων υπερασπίστηκαν απλά τα δικαιώματα αλλά και τα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση τους ως δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως ως πολιτών, μετέχοντας σε μια μαζική πράξη πολιτικής ανυπακοής.

Την ίδια ώρα που το υπουργείο εκδικητικά ετοιμάζει τις προγραφές των απεργών, οι ομιλούσες κεφαλές των βραδινών δελτίων, ως εκπρόσωποι Τύπου του υπουργείου και της φοιτητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, ψέγουν πρυτάνεις, διοικητικούς, καθηγητές και αγωνιούν δήθεν για τα κλειστά πανεπιστήμια και τα έξοδα των φοιτητών και των γονέων τους.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η μοναδική πράξη που μπορεί να διασφαλίσει τη λειτουργία των πανεπιστημίων (ειδικά των δύο μεγάλων, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ) είναι η συνέχιση αυτής της απεργίας. Και αυτό γιατί, όταν σταματήσει, μια σειρά από υπηρεσίες (φύλαξη, γραμματείες, έρευνα, βιβλιοθήκες, δίκτυα υπολογιστών) θα πάψουν οριστικά να λειτουργούν. Και τότε δεν θα χαθεί το χειμερινό εξάμηνο μόνο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Τότε τα πανεπιστήμια της «αριστείας» και της «εξωστρέφειας» θα έχουν μεταβληθεί σε ΙΕΚ. Γι’ αυτούς είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Στο παραγωγικό μοντέλο μιας χώρας που ραγδαία τη μεταβάλλουν σε μια τεράστια Ειδική Οικονομική Ζώνη φθηνών εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουρισμού και logistics, τα πανεπιστήμια είναι πολυτέλεια. Και ίσως για την ακροδεξιά ομάδα που βρίσκεται στο πυρήνα αυτής της κυβέρνησης να είναι μια ευκαιρία να ξεμπερδεύει με το πανεπιστήμιο ως φορέα γνώσης, κριτικής και αμφισβήτησης. Με μια ολομέτωπη επίθεση στο μυαλό και στη ψυχή της ελληνικής κοινωνίας πιστεύουν πως θα τελειώσουν μια και καλή με τη συλλογική της μνήμη, με το τανκ να γκρεμίζει την πύλη του Πολυτεχνείου. Ματαιοπονούν όμως. Η ακαδημαϊκή κοινότητα θα προασπίσει το πανεπιστήμιο ως χώρο γνώσης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Ενάντια στις φρονηματικές διώξεις των απεργών και την τρομοκρατία των απολύσεων, για να μην γίνει το κακό κοινοτοπία, για να μη συνηθίσουμε στη βαρβαρότητα.

* Ο τίτλος είναι ένα μικρό σχόλιο στο (14.11) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Καθημερινή”. Εκεί μαθαίνουμε πως ο πρωθυπουργός, βαθιά ανήσυχος (sic) για το ενδεχόμενο να χαθεί το εξάμηνο, σκοπεύει να επιδείξει αποφασιστικότητα, όχι βέβαια απέναντι στην τρόικα, αλλά στους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ επιστρατεύοντάς τους. Να του θυμίσουμε την κατάληξη που είχε μια άλλη προσπάθεια στρατιωτικοποίησης του πανεπιστημίου κατά το παρελθόν -μέρες που ‘ναι.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αυγή»

* Ο Γιώργος Πετρόπουλος είναι μέλος του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις