18.2 C
Athens
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025

Πανεπιστήμιο Αθηνών: 2,5 μήνες απεργία από τους διοικητικούς

Πρόσφατα

Για 10η εβδομάδα, συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή και στην οποία ασκούν σκληρή κριτική στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

«Αύριο Δευτέρα 11/11, συνεχίζουμε την απεργία μας με απόφαση ΚΑΙ της Ομοσπονδίας, που αποφάσισε ΝΕΑ 5νθήμερη για το διάστημα 11-15/11/13. Από τις 7 π.μ., πρέπει να βρισκόμαστε σε όλα τα σημεία περιφρούρησης. Η παρουσία μας είναι κρίσιμη.

»Στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί ΓΣ του Συλλόγου μας, ώστε να συναποφασίσουμε για τη συνέχιση του αγώνα μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το θέμα της διαθεσιμότητας πάνω από δύο μήνες.

Είχε προηγηθεί η προσφυγή του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στην οποία ζητούσε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έκρινε ότι η απεργία είναι και καταχρηστική με αποτέλεσμα οι απεργοί να έχουν τη δυνατότητα να εξαγγείλουν και νέα απεργία με τα ίδια αιτήματα, όπως και έπραξαν.

«Ο υπουργός, αντί να προσπαθεί με έναν οχετό παραπληροφόρησης, με προσφυγές στα δικαστήρια, με απειλές και εκβιασμούς να σταματήσει την απεργία μας, ας κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων (ΕΚΠΑ)την ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι απεργοί.

«Η παροχή του δικαιώματος της δημόσιας παιδείας αποτελεί κατ’ επιταγήν του Συντάγματος βασική αποστολή και υποχρέωση του Κράτους», σημειώνουν και ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να σταματήσει να ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με την πολιτική την οποία υλοποιεί.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι οι απεργοί του Ιδρύματος έχουν φροντίσει οι επείγουσες ανάγκες των φοιτητών να εξυπηρετούνται και υπογραμμίζουν ότι ανεπανόρθωτη βλάβη στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στους φοιτητές και στις οικογένειες αυτών, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, θα προκληθεί εάν το ΕΚΠΑ οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας με την απόλυση 498 εκ των 1337 εργαζόμενών του.

Τέλος οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «σοβαρό κοινωνικοοικονομικό κλονισμό στις οικογένειες» των παιδιών προκαλεί η πολιτική που τις οδηγεί στο δρόμο χωρίς στοιχειώδη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

«Εμείς είμαστε από αυτές τις οικογένειες. Μπορεί να ισχυριστεί ο κ. Αρβανιτόπουλος το ίδιο; δεν αγαπάει περισσότερο τα παιδιά, ένας υπουργός απ’ ό,τι εμείς, οι εργαζόμενοι που καθημερινά ζούμε μαζί τους», υπογραμμίζουν.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις