9.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Ασφαλιστικό: 60 κλάδοι σε ένα Ταμείο – μαμούθ

Νέο ασφαλιστικό κύμα με 8 μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία τις επόμενες μέρες ανοίγει και επίσημα το «διάλογο» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέσω της Επιτροπής «Σοφών».

Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν νέες περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, και στα εφάπαξ, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους, συγχωνεύσεις κλάδων και λογαριασμών, τη«σωτηρία» του ΟΑΕΕ μέσω της μείωσης των χορηγούμενων συντάξεων και μια σειρά άλλων διαρθρωτικών μέτρων.

Το νέο ασφαλιστικό προβλέπει -μεταξύ άλλων- συγχώνευση 60 ασφαλιστικών κλάδων στα βασικά Ταμεία (ΙΚΑ , ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΟΓΑ και ΝΑΤ) και ενοποίηση 90 μητρώων συνταξιούχων.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», μελέτη της Επιτροπής θα αποτελέσουν:

  1. Οι συγχωνεύσεις 60 ασφαλιστικών κλάδων που λειτουργούν σήμερα ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί στα ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και τα 90 τμήματα μητρώων συνταξιούχων που λειτουργούν επίσης ως ξεχωριστοί λογαριασμοί.
  2. Η δημιουργία συστήματος ενιαίων εισφορών και παροχών στα 6 κύρια ταμεία ασφάλισης, που θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση των παροχών σε χρήμα προς τους ασφαλισμένους στα πρώην ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που θα αντιμετωπίσουν σταδιακά μειώσεις τόσο στις συντάξεις όσο και στις παροχές σε χρήμα.
  3. Τι θα περιλαμβάνει το Ενιαίο Σύστημα Παροχών. Άλλωστε, ο νέος προϋπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου.
  4. Πως θα δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Λογιστήριο ανά Ταμείο και θα καταργηθούν οι «ειδικοί λογαριασμοί» και οι υπηρεσίες που συντηρούνταν σε κάθε Ταμείο που ενοποιήθηκε. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ενιαία λογιστική απεικόνιση και κεντρική παρακολούθηση όλων των ασφαλιστικών φορέων. Παράλληλα, θα καταστεί εφικτή η δημοσιοποίηση ισολογισμών από τα Ταμεία, κάτι που έχει θεσμοθετηθεί –από χρόνια- χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει εφικτό.
  5. 5. Πως θα εφαρμοστούν από το 2014 οι «αυτόματες μειώσεις» στις επικουρικές συντάξεις των Ταμείων που συνεχίζουν να παρουσιάζουν έλλειμμα. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση στα Ταμεία. Συνεπώς, η μείωση των παροχών κατά 20% κατά μέσο όρο μοιάζει  με μονόδρομο για τα ελλείμματά τους.
  6. Νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ από το νέο έτος. Το τελικό ποσό του εφάπαξ θα εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τόσο τα οικονομικά του κάθε Ταμείου (πχ. έσοδα από εισφορές) όσο και η αποχώρηση ασφαλισμένων προς τη σύνταξη (κύμα φυγής).
  7. Νέος υπολογισμός στις κύριες συντάξεις από το 2015, με την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη σε ό,τι αφορά την καθιέρωση της βασικής και της αναλογικής σύνταξης. Με βάση τις ρυθμίσεις αυτές, η βασική σύνταξη επιδοτείται από τον προϋπολογισμό και ανέρχεται σε όλα τα Ταμεία στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του εργαζομένου. Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις μειώνονται στο 48% του βασικού μισθού.
  8. 8. Πώς θα εξευρεθούν 800 εκ. ευρώ που είναι η «μαύρη τρύπα» που πρέπει να καλυφθεί, καθώς η επιβολή εισφοράς 2‰ στον τζίρο των επιχειρήσεων έχει προς το παρόν απομακρυνθεί.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Παρόμοια Άρθρα