11.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΟΙΕΛΕ: Να τηρηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για όλους, ακόμη κι αν διαθέτουν «αδελφό» στην Κορώνη

Πρόσφατα

«Η προκλητική άρνηση του κ. Σαμαρά να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία ανέστειλε την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου, και τις οδηγίες των Γραφείων Εκπαίδευσης που τον καλούσαν να μην παραβιάζει την εκπαιδευτική νομοθεσία και να ανακαλέσει τις παράνομες καταγγελίες σύμβασης, ήταν η κορυφή του παγόβουνου σε μια σειρά παρανομιών και αυθαιρεσιών του ανθρώπου που κινεί τα νήματα πίσω από κάθε αντεργατική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης», αναφέρει σε επιστολή της προς τα κόμματα η ΟΙΕΛΕ.

 

Αναλυτικότερα:

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ με επιστολή του προς τους αρχηγούς και τους υπεύθυνους Παιδείας των κομμάτων κατήγγειλε την πρωτοφανή συμπεριφορά του Αλ. Σαμαρά, ο οποίος, προφανώς διαθέτοντας ιδιότυπη ασυλία, λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και τους κάλεσε να λάβουν πρωτοβουλίες για να τηρηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για όλους, ακόμη κι αν διαθέτουν «αδελφό» στην Κορώνη”.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αθήνα, 9/10/2013

Σε μία εποχή οξύτατης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης, όταν οι θεσμοί και η κοινοβουλευτική δημοκρατία δοκιμάζονται, η ευθύνη όλων των παραγόντων της πολιτικής και της οικονομικής ζωής του τόπου είναι αυξημένη.  Όταν όμως η ανομία και η αυθαιρεσία προέρχονται από τους εκπροσώπους της κοινωνικής και της οικονομικής ελίτ, τότε είναι βέβαιο ότι η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών γιγαντώνεται με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ένα τέτοιο παράδειγμα προκλητικής απείθειας στους νόμους και ασέβειας προς τους θεσμούς είναι ο αδελφός του Πρωθυπουργού Αλ. Σαμαράς, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Ε.Ε.Ι.). Θεωρώντας προφανώς ότι λόγω της εκλεκτικής του σχέσης με την εξουσία μπορεί να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, δεν δίστασε πρόσφατα να καταπατήσει ακόμη και απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να επιβάλει τον δικής του εμπνεύσεως εργασιακό Μεσαίωνα στους εκπαιδευτικούς του Κολλεγίου Αθηνών. Προ τριών μηνών το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε – καθ’ υπογόρευσιν επιχειρηματικών κύκλων που δρουν στην ιδιωτική εκπαίδευση – εγκύκλιο (Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 συνημμένο 1), σύμφωνα με την οποία εφαρμόζεται το μνημονιακό εργατικό δίκαιο στην ιδιωτική εκπαίδευση, αποσύρεται από αυτήν η κρατική εποπτεία και γίνονται ελεύθερες, μαζικές και αναιτιολόγητες οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Η εγκύκλιος αυτή παραβιάζει καταφανώς το Σύνταγμα (άρθρ. 16, παρ. 8) και τον εκτελεστικό του νόμο 682/77, που ορίζουν σαφώς ότι η εκπαίδευση που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό αυστηρά εποπτευόμενο από το κράτος και ότι η πολιτεία ελέγχει με τα εποπτικά της όργανα την υπηρεσιακή κατάσταση (προσλήψεις, απολύσεις) των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Η ΟΙΕΛΕ προσέφυγε κατά της εγκυρότητας της εγκυκλίου και κατά της εφαρμογής της μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Το ΣτΕ με μία ιστορική του απόφαση (380/2013 συνημμένο 2) ανέστειλε την εφαρμογή της εγκυκλίου μέχρι την οριστική εκδίκασή της, γλυτώνοντας έτσι δεκάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που ήδη ορισμένα ιδιωτικά σχολεία είχαν βάλει στη λίστα των «ανεπιθύμητων». Ακολουθώντας την απόφαση αναστολής του ΣτΕ, η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ απέστειλε έγγραφο προς τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης (συνημμένο 3) σύμφωνα με το οποίο η εγκύκλιος αναστέλλεται και επομένως όλες οι καταγγελίες σύμβασης που έχουν γίνει με βάση την εν λόγω εγκύκλιο είναι άκυρες.

Είναι γεγονός πως όλα τα ιδιωτικά σχολεία,  πλην ενός, απέσυραν τις καταγγελίες σύμβασης των εκπαιδευτικών. Δυστυχώς, το μοναδικό σχολείο που αγνόησε επιδεικτικά την απόφαση του ΣτΕ ήταν το Κολλέγιο Αθηνών, το οποίο αρνήθηκε να συμμορφωθεί και δεν απέσυρε τις καταγγελίες (συνημμένο 4).

Παρά το γεγονός ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης των οικείων γραφείων ζήτησαν με έγγραφά τους από τη Διοίκηση του Κολλεγίου  να σεβαστούν την εκπαιδευτική νομοθεσία και την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Αλ. Σαμαράς, επέμεινε στην παράνομη πράξη του και δεν τήρησε τη νομιμότητα, όπως του ζητήθηκε από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κύριος Σαμαράς παραβιάζει το νόμο, προαναγγέλλοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

Εννέα ολόκληρους μήνες πριν από την έκδοση της εγκυκλίου που προαναφέρθηκε, ο κ. Σαμαράς με έγγραφο του προς το ΚΥΣΔΕ (συνημμένο 5) ζητούσε παρανόμως την εφαρμογή του μνημονιακού εργατικού δικαίου για να απολυθεί – συμπτωματικά (;) – εκπαιδευτικός με 20ετή και πλέον προϋπηρεσία, η οποία κατά δήλωσή της στο δικαστήριο λίγους μήνες πριν είχε αναγκαστεί να μονογράψει το γραπτό του υιού του πρωθυπουργού, επειδή αντέγραφε.

Γίνεται φανερό και στον πλέον αδαή περί των εκπαιδευτικών ζητημάτων ότι οι αυθαίρετες και παράνομες πράξεις του κ. Σαμαρά έχουν έναν και μόνο στόχο. Να μετατραπεί η ιδιωτική εκπαίδευση σε ξέφραγο αμπέλι, χωρίς κρατικό έλεγχο, ώστε τα ιδιωτικά σχολεία από πάροχοι κοινωνικού αγαθού να μεταβληθούν σε παντοπωλεία πτυχίων με εκπαιδευτικούς που δεν θα είναι πλέον λειτουργοί, αλλά αναλώσιμοι υπάλληλοι.

Οι παράνομες και αντισυνταγματικές πράξεις ενός σημαντικού παράγοντα   της ιδιωτικής εκπαίδευσης που σχετίζεται άμεσα με την εκτελεστική εξουσία, αποδεικνύουν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Ζητούμε από εσάς προσωπικά και το κόμμα σας να λάβετε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να γίνει σαφές ότι οι παραβάτες των νόμων και όσοι δεν πειθαρχούν στις δικαστικές αποφάσεις θα τιμωρούνται όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, ακόμη κι αν έχουν «αδελφό» στην Κορώνη.

Η κοινωνική αγανάκτηση δεν θεραπεύεται με μεγαλόστομες δηλώσεις και μηντιακή προπαγάνδα, αλλά με ισονομία και ισοπολιτεία για όλους.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ
Μιχάλης Κουρουτός

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις