22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑΔΣ: Τα δάση είναι κοινωνικό αγαθό και ανήκουν στο λαό!

Πρόσφατα

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Δημοκρατικής Συνεργασίας Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων

Με την φιλελεύθερη λαίλαπα που ενέσκηψε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, στη χώρα μας, την οποία υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και των εκάστοτε συμμάχων τους,  οι εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει καταστραφεί, η κοινωνία διαλύεται και ο δημόσιος πλούτος απαξιώνεται και εκποιείται.  Νοσοκομεία και σχολεία κλείνουν, δημόσιες επιχειρήσεις εκκαθαρίζονται ή ξεπουλιούνται στο μισό της αξίας τους, δημόσιες υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται.

Στα πλαίσια αυτών των σαρωτικών «μεταρρυθμίσεων-αποκρατικοποιήσεων» που σχεδιάζονται από τους θιασώτες του «μικρού, ευέλικτου, αναμορφωμένου» κράτους, του κράτους στην υπηρεσία των οικονομικών ελίτ δηλαδή, τόσο τα δάση και τα φυσικά οικοσυστήματα όσο και η ίδια η Δασική Υπηρεσία μπαίνουν εκ νέου στο στόχαστρο. 

Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με το ν/σ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», παραδίδουν τα δάση και όλα τα φυσικά χερσαία οικοσυστήματα (ακόμα και προστατευόμενες περιοχές NATURA) στην αγορά Real Estate και στα μεγάλα τουριστικά, ενεργειακά και μεταλλευτικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα ξεπουλάνε την περιουσία και τις υποδομές της Δασικής Υπηρεσίας.

Το ν/σ που έχει τεθεί ήδη στη διαδικασία της δήθεν διαβούλευσης με την κοινωνία, είναι η ταφόπλακα των δασικών και των φυσικών χερσαίων οικοσυστημάτων αφού: 

•Ορίζεται εκ νέου το «δάσος» δήθεν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και τον συνταγματικό ορισμό, ωστόσο εισάγονται και πάλι με πλάγιο τρόπο οι ποσοστώσεις στην εδαφοκάλυψη, οι οποίες έχουν κριθεί οριστικά αντισυνταγματικές. Επιπροσθέτως εξαιρούνται τα φρυγανικά οικοσυστήματα από τα δασικά οικοσυστήματα κόντρα σε κάθε επιστημονική θεώρηση. 

•Νομιμοποιούνται όλες οι εκχερσώσεις και οι παράνομες επεμβάσεις τόσο στα δάση μας όσο και στα πάρκα και τα άλση, που τόσο έχουν ανάγκη οι πυκνοδομημένες πόλεις μας. 

•Επιτρέπονται κάθε είδους χρήσεις και εκμεταλλεύσεις, απολύτως ασύμβατες με τον οικολογικό και παραγωγικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων (ξενοδοχεία με γήπεδα γκολφ, πίστες μοτοκρός, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών είναι λίγες μόνο απ’ όσες θεωρούνται πλέον «επιτρεπτές επεμβάσεις εξαιρετικού χαρακτήρα»). Ακόμα όμως και η πραγματικά αναγκαίες επεμβάσεις, συνεχίζουν να γίνονται με τρόπο αποσπασματικό, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός χωροταξικός σχεδιασμός. 

•Η δημόσια γη παραδίδεται σε «επενδυτές» που αφού εξασφάλισαν ότι θα έχουν εργαζόμενους με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα, σαν όρνια περιμένουν τώρα να υφαρπάξουν τη γη για να φέρουν την δική τους ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της δική μας υπανάπτυξης.  

Παράλληλα, η Δασική Υπηρεσία απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από το ρόλο της ως διαχειριστή των δασικών και των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων και μετατρέπεται σε Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδύσεων αφού με το εν λόγω ν/σ η υπηρεσία δια νόμου θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα κάθε αίτημα σχετικό με το ξεπούλημα των δασών.

Δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι από τις διαθεσιμότητες συναδέλφων μας από την Ειδική Γραμματεία Δασών, συναδέλφων απαραίτητων για τη λειτουργία πολλών παραγωγικών και σημαντικών δομών, όπως π.χ. η Κεντρική Αποθήκη Δασικών Σπόρων της Αμυγδαλέζας που προμηθεύει με αναπαραγωγικό υλικό όλα τα δασικά φυτώρια της χώρας, ώστε να παράγεται το αναγκαίο πιστοποιημένο αναδασωτικό υλικό για την αποκατάσταση των καμένων δασών μας  και με το εκτρωματικό αυτό ν/σ, η διάλυση της υπηρεσίας που τόσα χρόνια αντιστέκεται στο ξεπούλημα των δασών, ολοκληρώνεται.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε ρόλο Κτηματομεσίτη, εκτός από τα δάση, βγάζει στο σφυρί Δασικά Φυτώρια, Δασοφυλάκια, Αποθήκες ακόμα και τα Δημόσια Εργοστάσια Δασικών Προϊόντων από όπου οι δασικές υπηρεσίες και οι δήμοι προμηθεύονται δωρεάν ξύλινες κατασκευές (πυροφυλάκια, κατασκευές για παιδικές χαρές και χώρους υπαίθριας αναψυχής κλπ). ΄

Για την Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία Δασολόγων, αυτό το ν/σ είναι το εργαλείο για ένα διαρκές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, των δασών και της κοινωνίας.

Καλούμε σε ανυποχώρητο αγώνα εναντίον αυτής της εγκληματικής πολιτικής, όλους τους συναδέλφους, όλον τον γεωτεχνικό κόσμο, τα πανεπιστημιακά και τα ερευνητικά ιδρύματα, όλες τις οικολογικές οργανώσεις, τις εθελοντικές ομάδες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όλους τους επαγγελματίες στον χώρο της δασοπονίας και πρωτίστως και κυρίως όλη την κοινωνία.       

Ζητάμε από την ΠΕΔΔΥ να μπει μπροστάρης σε αυτόν τον αγώνα.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Ολόκληρη η ανακοίνωση σε μορφή για μοίρασμα: ΕΔΩ 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις