Να κλείσει εδώ και τώρα το μέτωπο της διαθεσιμότητας – απολύσεων στο Δημόσιο ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για τα τέλη Σεπτεμβρίου επιθυμεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα και εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς τα περιθώρια για άλλη μία φορά είναι ιδιαίτερα στενά για την κυβέρνησή του.
Ωστόσο, αν και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα προλάβει τα χρονοδιαγράμματα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά και για το δεύτερο κύμα κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων έως τα τέλη του έτους, τα προβλήματα είναι πολλά και συνδέονται ευθέως και με την αναταραχή που υπάρχει στο χώρο της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στη μία το μεσημέρι, συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό και ουσιαστικά αναμένεται να οριστικοποιήσει 2.300-2.500 καταργήσεις οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα ανάλογος αριθμών δημόσιων υπαλλήλων. Ο Α. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς του να είναι απολύτως συνεπείς στα στοιχεία των υπουργείων τους και στη διαδικασία της διαθεσιμότητας.
«Αγκάθι» 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων
Οι μεγάλες δεξαμενές για τους διοικητικούς είναι το Καποδιστριακό, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Οι πανεπιστημιακές Αρχές αρνούνται πεισματικά να δώσουν τους καταλόγους αξιολόγησης για το διοικητικό προσωπικό και το υπουργείο Παιδείας έχει μόλις λίγες ημέρες (15 Σεπτεμβρίου) διορία για να παραλάβει τα στοιχεία και να προχωρήσει η αξιολόγηση του προσωπικού.
Παρά τις αντιδράσεις των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων το υπουργείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει, έστω λαμβάνοντας αποφάσεις για οριζόντιες απομακρύνσεις.
Υγεία: Απειλές Γεωργιάδη για απολύσεις
Ίδια εικόνα επικρατεί και στην Υγεία, με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να απειλεί άμεσα με απολύσεις όλους όσοι δεν κάνουν αιτήσεις για να ενταχθούν στην κινητικότητα, η οποία στην ουσία σημαίνει απόλυση.
Προβληματισμός στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός ως προς το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα «οριζόντιο κοινωνικό μέτωπο» που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία της κινητικότητας που αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΟ 2014
Έχει ήδη καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων για τον επόμενο χρόνο.
Από το Δημόσιο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέους έτους πρέπει να έχουν απολυθεί 1.000 υπάλληλοι.
Μέχρι το τέλος Ιουνίο θα απολυθούν ακόμη 4.000 υπάλληλοι και μέχρι τα τέλη Ιουλίου άλλοι 1.500 υπάλληλοι.
Για να κλείσει ο κύκλος των απολύσεων, θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από το Δημόσιο άλλες 3.000 υπάλληλοι μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου, έτσι το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει 1.000 απολύσεις τον Αύγουστο και άλλες 2.000 τον Σεπτέμβριο.
Αγκάθι επίσης για την κυβέρνηση είναι συμβασιούχοι που έχουν τεθεί υπό απόλυση . Εάν δηλαδή θα καταφέρει να πείσει την τρόικα ότι η λήξη των συμβάσεων ισοδυναμεί με απόλυση. Στην περίπτωση αυτή, οι 6.000 συμβασιούχοι που παραμένουν στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη δεξαμενή απολύσεων. Να σημειωθεί ότι περίπου 3.500 εξ αυτών εργάζονται στους ΟΤΑ.
Διαβάστε επίσης:
Δελτίο… κινητοποιήσεων από 13-20/9
Αυτόνομη Παρέμβαση: Παλλαϊκός Αγώνας διαρκείας για την Ανατροπή
…Και συνεχίζουμε αμέσως μετά με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας
Το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων στο Δημόσιο
Καταργούνται σήμερα και αύριο 2.500 οργανικές θέσεις – Στη διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι
Σύσκεψη συνδικαλιστών του δημοσίου, της παιδείας, της υγείας και των ΟΤΑ
Η ανατροπή ξεκινά από Σεπτέμβρη, με νέους, σθεναρούς αγώνες κοινωνίας και εργαζομένων