23.1 C
Athens
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025

ΟΙΥΕ: «Το δήθεν σκάνδαλο του ΤΕΑΥΕΚ και ο κατεδαφιστής υπουργός της Ασφάλισης και των Ταμείων»

Πρόσφατα

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για δήθεν «σκάνδαλο» περί χορήγησης συντάξεων με μοναδικά στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΤΕΑΥΕΚ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Ο πλέον επιμελής τροϊκανός υπουργός της δικομματικής κυβερνητικής κοινοπραξίας, ο Υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης, αφού ολοκλήρωσε το τσάκισμα των μισθών, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του στον τομέα των συντάξεων, βάζοντας στο στόχαστρο τις κύριες και επικουρικές συντάξεις πείνας που έχουν απομείνει μετά από 3 χρόνια εγκληματικών μνημονιακών πολιτικών.

Εχθές (σ.σ.: προχθές), για μια ακόμα φορά θέλησε να παίξει το ρόλο του «εξυγιαντή» υποτίθεται των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του επικουρικού των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), ανακαλύπτοντας ένα δήθεν «σκάνδαλο» περί χορήγησης συντάξεων με μοναδικά στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βρούτσης είναι ο κατεδαφιστής και όχι ο εξυγιαντής της κοινωνικής ασφάλισης. Κάθε μέρα επί 1,5 χρόνο ως Υπουργός στύβει το μυαλό του για να ανακαλύψει τρόπους και μεθόδους για να περάσει στην κοινή γνώμη το νέο πετσόκομμα των συντάξεων, που του ζητούν επιτακτικά η Τρόικα και οι δανειστές.

Ας αφήσει ο κ. Βρούτσης τους πολιτικούς θεατρινισμούς και τις επικοινωνιακές φιοριτούρες.

• Ο ίδιος είναι συνυπεύθυνος για την οικονομική και διοικητική διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία έχουν αποψιλωθεί κατά 60% από προσωπικό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τους ασφαλισμένους, ούτε τους συνταξιούχους.

• Ο ίδιος είναι συνυπεύθυνος για τις 360.000 συντάξεις που παραμένουν στην αναμονή για να απονεμηθούν στους δικαιούχους τους μέχρι και 3 χρόνια. Τόσος είναι και o χρόνος αναμονής ενός συνταξιούχου εμποροϋπαλλήλου (19.000 είναι σε αναμονή).

• Ο ίδιος είναι συνυπεύθυνος και για την κατάσταση στο ΤΕΑΥΕΚ, η διεύθυνση του οποίου κραυγάζει από το 2005 σε όλους τους διοικητές του Ταμείου (ΤΕΑΙΤ και σήμερα ΕΤΕΑ), ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους 294.000 ασφαλισμένους και τους 24.000 συνταξιούχους, αφού ένας υπάλληλος του ΤΕΑΥΕΚ αντιστοιχεί σε 5.579 δικαιούχους.

• Ο ίδιος είναι απόλυτα συνυπεύθυνος και για το PSI, το οποίο το ψήφισε στη Βουλή και με τα δύο χέρια, υπεξαιρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ μόνο από το ΤΕΑΥΕΚ 800.000 εκατ. Ευρώ!. Κατά τα άλλα το ΤΕΑΥΕΚ είναι «ελλειμματικό».

Καμιά κουβέντα από τον κ. Βρούτση για το κούρεμα των Ταμείων, καμιά κουβέντα για την ανεργία των 1,5 εκατ. ατόμων, για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, την εισφοροδιαφυγή που έχουν αφήσει τα ταμεία χωρίς έσοδα.

Όμως ο κ. Βρούτσης μπροστά στο πολιτικό του άγχος να κόψει εκ νέου συντάξεις, απαξιώνοντας ό,τι έχει μείνει από την επικουρική ασφάλιση, λέει μισές αλήθειες:

• Δε λέει, ότι το ΤΕΑΥΕΚ προκειμένου να χορηγήσει τη σύνταξη, εκτός από τη βεβαίωση του εργοδότη, ελέγχει τα δελτία ασφάλισης του ΙΚΑ, ώστε να διασφαλίζεται ότι δε δίνεται σύνταξη χωρίς καταβολή εισφορών, ότι ζητείται απόφαση για τη χορήγηση της κύριας σύνταξης του ΙΚΑ και ότι ελέγχονται οι τελευταίες αποδοχές του εργαζόμενου για να καθοριστεί το ύψος της σύνταξης.

• Δε λέει, ότι η ίδια η Δ/νση του ΤΕΑΥΕΚ με έγγραφό της (όπως κάνει με κάθε νέο Διοικητή) ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΕΤΕΑ, Αν. Παπανικολάου, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο με τις στοιβαγμένες κούτες των δικαιολογητικών ζητώντας βοήθεια και λύση, και αντ’ αυτού προτίμησαν να καλέσουν τους επιθεωρητές για διαχειριστικό έλεγχο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, αφήνοντας υπονοούμενα για οσμή σκανδάλου στο ΤΕΑΥΕΚ.

• Δε λέει, ότι το ΤΕΑΥΕΚ έχει αδυναμία πλήρους και εξονυχιστικού ελέγχου των δικαιολογητικών λόγω έλλειψης προσωπικού και, ότι εφόσον θέλει να χορηγούνται οι συντάξεις με την ορθή διαδικασία θα πρέπει να κάνει κάτι και ο ίδιος, διαφορετικά οι συντάξεις θα χορηγούνται μετά θάνατον στους δικαιούχους.

• Δε λέει, ότι το ΤΕΑΥΕΚ, παρόλο που υποτίθεται είναι ελλειμματικό, συνεισφέρει κάθε μήνα (μέσω ΤΕΑΙΤ παλιότερα και τώρα μέσω ΕΤΕΑ) στον εσωτερικό δανεισμό προς το ΙΚΑ.

Η Ομοσπονδία μας, εκπροσωπώντας τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους της χώρας, καταγγέλλει τα πολιτικά παιγνίδια της Κυβέρνησης και κ. Βρούτση, που μοναδικό στόχο έχουν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, το νέο πετσόκομμα των συντάξεων, χρησιμοποιώντας για μια ακόμα φορά τη διαπόμπευση κατά συρροή ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για την ΟΙΥΕ

Η ανακοίνωση, εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις