13.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

«Η γαρ αποθανούσα δεδικαίωται από της διαθεσιμότητας – απόλυσης»

Το θέμα στο οποίο αναφέρεται η στήλη είναι μακάβριο, αλλά δείχνει το πόσο βιάζεται η μνημονιακή κυβέρνηση να κάνει τις βουλές των δανειστών και της Μέρκελ, προκειμένου να δείξει πόσο «καλό παιδί» είναι. Δείχνει, όμως, και το πόσο επικίνδυνη είναι, αφού δε σέβεται τίποτε.

Μιλάει για πολιτικό πολιτισμό, όταν δέχεται τις επιθέσεις του κόσμου, που πολλές φορές είναι έντονες. Άραγε, όμως, πόσο… πολιτισμένο είναι να βγάζεις σε διαθεσιμότητα – απόλυση μια καθηγήτρια τεχνικής εκπαίδευσης, που αιφνιδίως πέθανε, και μετά να έχεις και το θράσος να εκδίδεις απόφαση με την οποία ανακαλείς την προηγούμενη σου πράξη;

Αυτό συνέβη στην περίπτωση καθηγήτριας νοσηλευτικής στο 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, της Κλεοπάτρας Καψαχάτη. Η άτυχη γυναίκα ήταν μεταξύ των 112 λαρισαίων εκπαιδευτικών που τέθηκαν προ ημερών σε διαθεσιμότητα.

Η καθηγήτρια ένιωσε αδιαθεσία στις 18.00 το απόγευμα της 27ης Ιουλίου, ενώ βρισκόταν στο σπίτι. Έχασε τις αισθήσεις της και στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Η άτυχη γυναίκα υπήρξε μάλιστα δραστήριο μέλος της Επιτροπής Αγώνα που είχαν συστήσει οι εκπαιδευτικοί. Η καρδιά της όμως δεν άντεξε…

Όταν έφυγε από τη ζωή, πολλοί ήταν εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι η κακή της ψυχολογία, λόγω της ένταξής της σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης, ήταν εκείνη που συνέβαλε με το δικό της τρόπο στο θάνατο της καθηγήτριας, από τη Λάρισα.

Λίγες ημέρες μετά το θάνατό της, ένα έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Παιδείας έρχεται να ανακαλέσει τη διαπιστωτική πράξη, η οποία ειδοποιούσε την άτυχη γυναίκα για το νέο καθεστώς εργασίας της.

Η λέξη «ντροπή» είναι λίγη για να την απευθύνει κάποιος τόσο στη μνημονιακή κυβέρνηση όσο και προσωπικά στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και το διευθυντή της ΔΕ Λάρισας Αθανάσιο Μαργαριτόπουλο.

Άλλωστε, εάν την είχαν, δε θα είχαν ξεπουλήσει τα πάντα σε αυτή τη χώρα, από την αξιοπρέπεια και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων μέχρι και τον πλουτοπαραγωγικό της πλούτο.

Ο «Ωτακουστής», απευθυνόμενος προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, αλλά και σε όλους όσους σταυροκοπιούνται για να δείξουν καλοί χριστιανοί, π.χ., Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Ζέττα Μακρή (σ.σ.: τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Γιάννη Στουρνάρα η αλήθεια είναι πως δεν τους έχει δει), τους λέει αυτό που επισημαίνει ο απόστολος Παύλος στην «Προς Ρωμαίους» επιστολή, όπου κηρύσσει τις ιδέες του για τον παλαιό άνθρωπο και για το βάπτισμα ως συμμετοχή στον θάνατο και την ταφή του Χριστού: «Ο γαρ αποθανών δεδικαίωται από της αμαρτίας» («γιατί σ’ έναν που πέθανε, η αμαρτία δεν έχει πια καμιά εξουσία», αυτή είναι η επίσημη μετάφραση της φράσης από τη Βιβλική Εταιρεία).

Τους επισημαίνει, επίσης, αυτό που έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Δύο πράγματα είναι άπειρα σε αυτόν τον κόσμο, το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το Σύμπαν, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος!»

«Ωτακουστής»

 

Παρόμοια Άρθρα