3.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Χαράτσια και αθρόες απολύσεις οι όροι του νέου μνημονίου

Πρόσφατα

Ρητή αναφορά στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα αλλά και στη διατήρηση του χαρατσιού που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για τα ακίνητα και το 2014 γίνεται στο τελικό σχέδιο του νέου μνημονίου. Αναλυτικότερα:

ΔΗΜΟΣΙΟ:
Εκτός 40.000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του 2014

Στο νέο μνημόνιο, η αναφορά σε απολύσεις είναι σαφής: γίνεται λόγος για 4.000 απολύσεις έως το τέλος του χρόνου και 15.000 απολύσεις συνολικά έως το Δεκέμβριο του 2014, ενώ επαναλαμβάνεται και η δέσμευση για 12.500 διαθεσιμότητες ως το τέλος του 2013 και άλλες τόσες μέχρι το 2014. Το χρονικό όριο της διαθεσιμότητας, δε, μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες.

Τα κριτήρια για τη διαθεσιμότητα – απόλυση των δημόσιων υπαλλήλων θα καθοριστούν το Σεπτέμβριο, οπότε και τότε θα προσδιοριστεί ποιοι θα απολυθούν.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, των 40.000 εργαζομένων που θα στείλουν στον «εφιάλτη» της ανεργίας και στη φτώχεια, προβλέπεται η επιτάχυνση των πειθαρχικών κρίσεων και της αξιολόγησης φορέων του Δημοσίου.

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:
Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη η ολοκλήρωσή τους

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται η κυβέρνηση δεσμεύεται στο κείμενο του νέου μνημονίου πως θα ολοκληρώσει τα οργανογράμματα για 400.000 θέσεις στο Δημόσιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και το πλήρες οργανόγραμμα της γενικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι τις 30/9, η κυβέρνηση οφείλει να έχει περάσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στο ενιαίο μητρώο και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, ώστε να ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχου μισθοδοσίας του Δημοσίου.

Επιπλέον, μέχρι τις 30/8, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια προσλήψεων για το 2013 και να ετοιμαστούν τα σχέδια προσλήψεων που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΔΕΗ:
Δέσμευση διατήρησης και το 2015 από Σαμαρά-Βενιζέλο

Αναφορικά με το ειδικό τέλος ακινήτων, το χαράτσι δηλαδή που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στο νέο μνημόνιο προβλέπεται η διατήρησή του και το 2014, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να θεσπίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013. H μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, που πρέπει να υλοποιηθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και δεσμεύεται ότι εάν δεν τα καταφέρει θα διατηρηθεί το χαράτσι.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:
ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία λιμάνια πρώτα στη λίστα

Με την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ.

Στόχος για το 2013 παραμένει η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, όπως και η πώληση άλλων μικρότερων επιχειρήσεων και πολλών ακινήτων». Για τα Κρατικά Λαχεία, εκτιμά ότι η κοινοπραξία θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και ότι η πώληση του ΟΠΑΠ θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Επίσης, όπως δηλώνεται από την κυβέρνηση, θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ το ταχύτερο δυνατό και θα ακολουθήσουν τα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία άλλων αποκρατικοποιήσεων, με τη διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις. Επίσης, συνεχίζεται η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) 250 ακινήτων ανά τρίμηνο.

Στο νέο μνημόνιο αναφέρεται ότι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι:
α) Η επίσημη ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013.
β) Η υιοθέτηση νομοθεσίας που θα επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίων φορέων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ θα εκδοθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών ύδρευσης, θα προσδιοριστεί, έως το τέλος Αυγούστου, το ποσό των οφειλόμενων και θα έχει εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε θα επαναξιολογηθεί συνολικά η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναφέρεται στο νέο μνημόνιο.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Από όλα τα υπουργεία η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας – απολύσεων

Στο μεταξύ, όπως είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας σχετικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, όλα τα υπουργεία θα συμμετάσχουν στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας – απόλυσης στο Δημόσιο, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεμπτέμβρη.

Όπως τόνισε, τα στοιχεία για τη διαδικασία προέρχονται κατόπιν αξιολόγησης των δομών των υπουργείων, είναι αποτέλεσμα δηλαδή μιας συστηματικής προεργασίας, με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες αξιοκρατίας.

«Έχω πει επανειλημμένως ότι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας τα οριζόντια μέτρα και τις οριζόντιες παρεμβάσεις και οι διαδικασίες αυτές να γίνουν με όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικό τρόπο, στο πλαίσιο, βέβαια, πάντα των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που πρέπει να τρέξουμε», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο χρόνος είναι δεδομένος και η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσει που έχει αναλάβει.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης έδωσε τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση όσον αφορά τις αλλαγές στο δημόσιο και την κινητικότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις και να προχωρήσουν οι αλλαγές οι οποίες, όπως είπε, δεν θα πρέπει να είναι πλέον οριζόντιες. «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες πως οι αλλαγές αυτές γίνονται για το καλό του τόπου. Οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν», τόνισε.

Με πληροφορίες από «Καθημερινή», ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Η εγκύκλιος για τη διαθεσιμότητα – απόλυση των οδηγών του, σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών

Ολόκληρο το μίνι μνημόνιο – Ν. 4172/2013

Καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια: Στη διαθεσιμότητα και υπάλληλοι με διδακτορικά, μεταπτυχιακούς τίτλους

Διαθεσιμότητα: «Black list N.2», με 4.988 από 11 υπουργεία

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις