13.3 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Υγειονομικοί: Ο περιφερόμενος Άδωνις λέει ψέματα όταν λέει «καμία απόλυση στην Υγεία»

Πρόσφατα

«Οι διαθεσιμότητες τελικά είναι απολύσεις και όχι υποχρεωτικές μετατάξεις, όπως ισχυρίζεται περιφερόμενος στα κανάλια ο υπουργός Υγείας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή την 24ωρη απεργία της Τετάρτης 24ης Ιουλίου για τις απολύσεις και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «μαζική συμμετοχή» στην απεργιακή κινητοποίηση και καταγγέλλουν τον υπουργό Υγείας ότι «με μεγαλόστομες δηλώσεις εμφανίζει το μαύρο άσπρο», σε μια προσπάθεια να «ωραιοποιήσει τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας», τη στιγμή που «πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες δεν διαθέτουν σήμερα ασφάλιση και δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, «η πρόβλεψη του μνημονίου για σταδιακή συρρίκνωση χρηματοδότησης του συστήματος στο 6% (από 10,5%) καθιστά το σύστημα τριτοκοσμικό».

Τα νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και αναγκαστικά αναστέλλουν βασικές λειτουργίες τους. Δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, σημειώνει και τονίζει: «Πάνω από 50 νοσοκομεία που βρίσκονται σε καθεστώς διασύνδεσης χωρίς νομική υπόσταση είναι στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων – καταργήσεων», και ήδη ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε «τα πρώτα νοσοκομεία που θα προέλθουν οι 1.342 διαθεσιμότητες υγειονομικών από τους 2.500 συνολικά που διαθέτει στο βωμό της τρόικας».

Στις μνημονιακές πολιτικές, συνεχίζει, θυσιάζονται 50 μικρά και μεσαία νοσοκομεία που προσφέρουν φιλικές, προσιτές, δωρεάν υπηρεσίες στους χρήστες των υπηρεσιών και «ξεφορτώνουν» τη ζήτηση που είναι αυξημένη των μεγάλων νοσοκομείων (εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΟΕΔΗΝ).

ΟΕΓΝΕ:
Ο Άδωνις αποκαλεί τα λουκέτα «αλλαγή χαρακτήρα» και τις απολύσεις «διαθεσιμότητα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΓΝΕ Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε, με αφορμή την 24ωρη απεργία των υγειονομικών:

«Για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης πραγματοποιείται απεργία στο χώρο της υγείας εν μέσω θέρους. Η σημερινή απεργία είχε πολύ καλή συμμετοχή, δεδομένων των θερινών αδειών στις οποίες βρίσκονται πολλοί γιατροί και του αυξημένου ποσοστού ασφαλείας που υπάρχει στα νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας στο δελτίο τύπου που εξέδωσε φαίνεται να εκπλήσσεται από τις οργισμένες αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων για τα λουκέτα Νοσοκομείων που σχεδιάζει και τα αποκαλεί “αλλαγή χαρακτήρα” και τις απολύσεις που αποκαλεί αντίστοιχα ως “κινητικότητα”.

»Επιμένουμε πως πρόκειται για τυφλά χτυπήματα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Αποφάσισαν χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό ότι πρέπει να δώσουν 2.500 θέσεις στον Μινώταυρο των διαθεσιμοτήτων και τώρα ψάχνουν να βρουν ποιους θα θυσιάσουν και ποιο επικοινωνιακό περίβλημα θα δώσουν στην πράξη τους.

»Τέλος, σχετικά με τις απειλές που εκτοξεύει ο κ. Γεωργιάδης περί επιβολής νόμου και τάξης στο χώρο της υγείας τον ενημερώνουμε πως ο χώρος αυτός δεν διοικείται ούτε με ΜΑΤ, ούτε με δακρυγόνα. Εάν εζήλωσε τη δόξα του υπουργού Δημόσιας Τάξης τότε ας ζητήσει από τον πρωθυπουργό αμοιβαία μετάθεση με τον κ. Δένδια».

 

Διαβάστε επίσης:

Διαθεσιμότητα: «Black list N.2», με 4.988 από 11 υπουργεία

Απεργούν γιατροί, υγειονομικό προσωπικό για διαθεσιμότητα, υποβάθμιση δημόσιας υγείας

Στο «ολοκαύτωμα» της διαθεσιμότητας και οι… δασοπυροσβέστες;

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις