4.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Οι «11» που θέλουν να… φέρουν (υπ)ανάπτυξη και μισθούς-μπουρμπουάρ στον ιδιωτικό τομέα

Πρόσφατα

Στο στόχαστρο 11 μεγάλων πολυεθνικών έχει μπει εδώ και καιρό ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και ζητούν από την κυβέρνηση να τον μειώσει ακόμη περισσότερο για τους άνεργους νέους που προσλαμβάνονται, μέσω του θεσμού των «minijobs», ώστε αυτός να φτάσει στα 250-300 ευρώ. Το θέτουν, η κυβέρνηση ως συνήθως λέει δεν το «αγγίζει» (αλλά όλοι γνωρίζουμε πλέον πως θα πράξει στο εγγύς μέλλον). Οι λόγοι που επικαλούνται είναι η ανταγωνιστικότητα, που έχει… κολλήσει λόγω της κρίσης στη χώρα μας.

 

ΟΙ «11» ΣΩΤΗΡΕΣ
Μηνάς Ζωούλλης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Η εταιρεία έχει υποσχεθεί νέες προσλήψεις για το 2013, αλλά και «συγκράτηση» τιμών των προϊόντων της.

Γιώργος Σπηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas. Η εταιρεία ζυμαρικών δεν έχει κάνει απολύσεις και μειώσεις μισθών, σχεδιάζει επένδυση της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό της στη Θήβα.

Γρηγόρης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος της Unilever Hellas. Η επιχείρηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή 110 κωδικών από το εξωτερικό, συνεχίζοντας την επέκταση της παρουσίας της κυρίως μέσω της εταιρείας Ελαΐς.

Ανδρέας Καλατζόπουλος, γενικός διευθυντής της Philip Morris. Η καπνοβιομηχανία προτίθεται να απορροφήσει το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.

Κωνσταντίνος Φαλτσέτας, επικεφαλής της Henkel Hellas. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή απορρυπαντικών και καθαριστικών Dixan, Neomat και Bref, τα οποία έχει συμφωνήσει να παράγονται από τη Rolco. H γερμανική πολυεθνική διέθετε ως το 2000 δικό της εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Κωνσταντίνος Μαγγιώρος, διευθύνων σύμβουλος της Friesland Campina – NOYNOY. Η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2011 επένδυση 10 εκατ. ευρώ για τη νέα μονάδα παραγωγής γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα και προωθεί νέες σειρές προϊόντων.

Ελ. Χαλουλάκος, διευθύνων σύμβουλος της Kraft Hellas. Η πολυεθνική κατέχει το εργοστάσιο Παυλίδης στην Ελλάδα και σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγική της δραστηριότητα. Σχεδιάζει επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ.

Δημήτριος Πισιμίσης, διευθύνων σύμβουλος της Bic Violex. Στη διάρκεια συνάντησης του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Αντώνη Σαμαρά με τους επιχειρηματίες είχε μιλήσει για τα προβλήματα γραφειοκρατίας. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει επένδυση 25 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013.

Raymond Franke, επικεφαλήςτης Nestle. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι εντός του 2013 θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Κατερίνα Αρβανιτάκη, υπεύθυνη πωλήσεων της SCA Hygiene Products. Η εταιρεία έχει εκφράσει την πρόθεση να ενδυναμώσει την παραγωγική παρουσία της στην Ελλάδα, η οποία σήμερα αντιστοιχεί στο 10% του όγκου πωλήσεων στις κατηγορίες χάρτου και προσωπικής υγιεινής.

Εμμανουήλ Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικοδομικών υλικών Ytong – Thrakon.

 

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ – ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ
«Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φθάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου. Δώστε μας την ευκαιρία να προσλαμβάνουμε νέους με λιγότερα χρήματα, για να εργάζονται λιγότερες ώρες και λιγότερες ημέρες κάθε εβδομάδα», φέρεται να είπε ένας από τους «11», ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas, στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Θα μπορούσαμε να καταβάλλουμε από 250 ως 300 ευρώ για ολιγόωρη απασχόληση τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα» συμφώνησαν οι 8 από τους 11 εκπροσώπους των πολυεθνικών.

«Πρέπει να μειωθεί η περίοδος της προμήνυσης (σ.σ.: της προειδοποίησης για να απολυθεί ένας υπάλληλος για να του καταβληθεί μικρότερη αποζημίωση). Είναι απαγορευτική», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Nestle.

«Η ελληνική αγορά πεθαίνει. Τα χρήματα που υποσχεθήκατε ότι θα πέσουν στην πραγματική οικονομία δεν έπεσαν. Κι εμείς πρέπει να ανταγωνιστούμε τα κόστη της Ανατολής. Είναι μια ιδέα που θα πρέπει να σκεφθείτε, για να μειωθεί άμεσα το ποσοστό της ανεργίας, και μάλιστα τους νέους. Ειδικά τώρα που ακούμε ολοένα και συχνότερα “μια δουλειά θέλω, ό,τι να ‘ναι και όσο να ‘ναι”», απάντησαν οι «11», όταν ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, μπορεί ο υπουργός επί της… Ανάπτυξης να δηλώνει «όχι», από την πλευρά της η επίτροπος της χώρας στην ΕΕ Μαρία Δαμανάκη δήλωνε την ίδια περίοδο στον Βήμα FM: «Η σταθερή γραμμή που υπάρχει στην Κομισιόν εδώ και ενάμισι-δύο χρόνια είναι ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Είναι σαφές ότι οι πολυεθνικές της Ευρώπης έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να ελαστικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας και να… εκμηδενίσουν τον κατώτερο μισθό, υπό το «μανδύα» της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Ενεργοποιούν όλες τις διασυνδέσεις και τα «λόμπι» που διαθέτουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, όπως, την τρόικα και την Κομισιόν, επιχειρώντας να εγκαταστήσουν νέα εργασιακά μοντέλα, πρώτα στις χώρες με αδύναμες οικονομίες, για να τα επεκτείνουν στη συνέχεια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Τους ενδιαφέρει το κέρδος, το περισσότερο κέρδος.

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Η Αυτόνομη Παρέμβαση δηλώνει κάθετα αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο και αναρωτιέται πόσο μπορεί η ανταγωνιστικότητα, που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν άλλοθι την τελευταία δεκαετία, είτε για να επιβάλλουν ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είτε για μειώσεις των μισθών, να βοηθήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσω ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Το μόνο που απέδειξε είναι πως αυξάνει την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Το μισθολογικό κόστος είναι ήδη μηδαμινό και τα μέτρα φτωχοποίησης το μόνο που φέρνουν είναι ουσιαστική κατάργηση της κατανάλωσης και εξουθένωση της οικονομίας.

Αναρωτιέται, δε, όσο «φιλικότερη» να γίνει η Ελλάδα στις επενδύσεις; Πόση ανεργία αντέχουμε ακόμη; Πόσες αυτοκτονίες είναι ικανές να σας πείσουν ότι το σχέδιο τους δε βγαίνει; Δεν αντιλαμβάνονται τόσο οι μνημονιακοί κυβερνώντες όσο και οι… σωτήρες ότι οι πολιτικές των μειώσεων μισθών και συντάξεων, η επιβολή χαρατσιών και φόρων, η κορύφωση της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας είναι τελικά αυτές που οδηγούν μεγάλες εταιρείες εκτός Ελλάδος και είναι αυτές που έχουν φέρει την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα στα Τάρταρα;

Η ερώτηση ρητορική. Σαφώς και το γνωρίζουν, αλλά δεν κάνουν κάτι διότι θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το σάπιο σύστημα που έχουν εκθρέψει τόσα χρόνια για την πολιτική τους επιβίωση. Και αυτή τη στιγμή, αυτή εξαρτάται άμεσα από το πόσο καλά θα υπηρετούν τους δανειστές, από το πόσο φθηνά θα ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, ώστε να τα εκμεταλλευθούν οι ολίγοι που θα εμφανιστούν ως… σωτήρες.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις