Σε εφαρμογή θέτει από σήμερα η μνημονιακή κυβέρνηση το σχέδιο της για την απόλυση 40.000 δημόσιων υπαλλήλων υπό το «διαθεσιμότητας». Πρώτοι θα δουν την απόλυση από την προσεχή Δευτέρα 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά λύκεια και τις σχολές. Θα τεθούν για 8 μήνες σε διαθεσιμότητα και θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους, και εάν δεν… επανατοποθετηθούν, τότε θα απολυθούν, σύμφωνα με το έκτρωμα, μίνι-μνημόνιο και τους 153 «διαθέσιμους» βουλευτές που το ψήφισαν (εδώ).
ΟΛΜΕ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
το μεσημέρι κατά της διαθεσιμότητας – απολύσεων
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών, διοργανώνει στις 12.00 το μεσημέρι η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στα γραφεία της, στο Σύνταγμα. Ανάλογες συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις.
Την Τετάρτη, καλεί όλες τις Ομοσπονδίες του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, σε κοινή συνάντηση προκειμένου να λάβουν μέτρα αντίδρασης ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.
Όπως ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ, η λύση στις εξοντωτικές πολιτικές της κυβέρνησης θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο, και γι’ αυτό η Ομοσπονδία διερευνά όλες τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν από το κίνημα (νομικές και άλλες), ώστε να παρεμποδιστεί η εφαρμογή του νόμου με κάθε τρόπο.
ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
Δε θα σταματήσουμε τις εγγραφές
Παράλληλα, πολλές ΕΛΜΕ καλούν τα σχολεία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να συνεχίσουν τις εγγραφές των μαθητών σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ακόμη και αν έχουν καταργηθεί, ενώ ζητούν τη συμπαράσταση τόσο των γονέων όσο και των μαθητών τους.
Ταυτόχρονα, η ΟΛΜΕ ζητεί από τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας να συνεχίσουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους και να δημιουργήσουν σε κάθε περιοχή «κέντρα αγώνα», σε συνεργασία με σωματεία, φορείς και συλλογικότητες των περιοχών, με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (συλλόγους Πρωτοβάθμιας, ενώσεις και ομοσπονδίες γονέων, μαθητές, φοιτητές).
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Πριν από το 15αυγουστο, η τελική λίστα
Στο μεταξύ, μέσα στον Ιούλιο ξεκινά το σχέδιο για τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών, ενώ η τελική λίστα με τα ονόματα αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Οι αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων αφορούν σε περίπου 7.433 εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 4.933 καθηγητές θα μεταταχθούν υποχρεωτικά από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών). Άλλοι 2.500 εκπαιδευτικοί θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις της κεντρικής υπηρεσίας, σε περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά και σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αναβαθμίζονται.
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
…και κριτήρια μετάταξης
Μόλις γίνει γνωστός ο αριθμός των υποχρεωτικών μετατάξεων και των αναγκών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να μεταταχθούν θα καταθέσουν αιτήσεις. Αμέσως μετά θα συνταχθεί αξιολογικός πίνακας κατάταξης με βάση τα εξής κριτήρια:
– συνολική προϋπηρεσία,
– οικογενειακοί λόγοι,
– συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν,
– κατοχή επιπλέον πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού.
Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό θα έχουν πριμοδότηση στα μόρια που θα λάβουν προκειμένου να μεταταχθούν στην περιοχή που θέλουν.
Διαβάστε επίσης:
Μηνυτήρια αναφορά καθηγητών για διαθεσιμότητα – απολύσεις και προγραφές
Λουκέτο σε έξι νοσοκομεία τον Αύγουστο, 1.300 σε διαθεσιμότητα