Οι φωνές ακούγονταν εδώ και πολύ καιρό: αλλαγή του Άρθρου 16 του Συντάγματος, μέσω το οποίου κατοχυρώνεται η δωρεάν, δημόσια Παιδεία και απαγορεύεται η λειτουργία πανεπιστημίων. Γνωστή είναι άλλωστε η διαφωνία τού νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Β. Βενιζέλου με τον τότε πρωθυπουργό και «σύντροφό» Γ. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ήθελε να αλλάξει το συγκεκριμένο Άρθρο, σε ενδεχόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος.
Τότε ο Βαγγέλης δεν ήθελε. Σήμερα θέλει; Ιδού η απορία!!! Αυτό, άλλωστε, είναι ένα ερώτημα στο οποίο με ενδιαφέρον ο «Ωτακουστής» αναμένει την απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου (προλάβει να)καταπιαστεί με το ζήτημα της Αναθεώρησης και σίγουρα θα περιλαμβάνει και μια τροποποίηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.
Ακολούθησε ο τέως υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος –ως αναρμόδιος- άρχισε να ομιλεί για Μεικτά Πανεπιστήμια. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, δηλαδή, με τη συμμετοχή ιδιωτών, εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία το μάνατζμεντ μπορούσε να το έχει ιδιώτης.
Τώρα, η μνημονιακή κυβέρνηση τι έκανε, ώστε να στείλει μαθητές προς την ιδιωτική εκπαίδευση, αφού πρώτα στραπατσάρισε και άλλαξε το ωράριο των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία (εδώ);
Το κατήγγειλαν οι εκπαιδευτικοί (ΟΛΜΕ και ΟΛΤΕΕ), με αφορμή την κατάργηση των 52 ειδικοτήτων στα δημόσια σχολεία (εδώ το σχετικό θέμα), κατάργηση που ουσιαστικά στέλνει στη διαθεσιμότητα και άμεσα στην απόλυση (σ.σ.: γιατί αυτό σημαίνει τελικά η διαθεσιμότητα) 2.500 καθηγητές, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των κοινωνικών φορέων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής:
Η κατάργηση των 52 ειδικοτήτων σημαίνει, πέραν των απολύσεων, κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές, καθώς θα πρέπει να στρέψουν, εάν μπορούν και έχουν τη δυνατότητα, το βλέμμα τους προς τις ιδιωτικές σχολές και λύκεια (σ.σ.: στα τεχνικά, επαγγελματικά λύκεια πηγαίνουν ως επί το πλείστον μαθητές από οικονομικά ασθενείς οικογένειες).
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι καθηγητές, με την κατάργηση των 52 ειδικοτήτων, «παραχωρείται ένα μεγάλο φιλέτο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης βορά στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα. Και έπεται συνέχεια»…
Και πέραν αυτού, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η ενέργεια της μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τις 52 ειδικότητες περιέχει κάποιου είδους ρατσισμού;
Την απάντηση την έδωσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΕ Σ. Κερασιώτης, που χαρακτήρισε «κεραυνό εν αιθρία» τις απολύσεις καθηγητών: όπως είπε, «πλέον καμία κοπέλα δν θα μπορεί να γραφτεί στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, διότι οι ειδικότητες που καταργούν είναι αυτές που αφορούν τις γυναίκες».
Και για να μην ξεχνάμε, μιας και ο λόγος για τη… δωρεάν Παιδεία ότι ήδη οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν για τα συγγράμματα, καθώς σταμάτησε η δωρεάν διανομή τους με έξοδα του Δημοσίου (έργο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είναι αυτό και της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, που είπαν “ναι” στις σχετικές επιταγές των δανειστών).
«Ωτακουστής»