19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Απολύσεις: Στρίβειν διά των… διαθεσιμοτήτων

Πρόσφατα

Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των εργαζομένων από την ελληνική κυβέρνηση, τη μνημονιακή κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν έχει… πάτο! Θέτει σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Ιούλη 5.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, 12.500 μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη και άλλους 12.500 έως το τέλος του 2013. Σε αυτούς, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τους 15.000 υπαλλήλους που θα βρεθούν εκτός εργασίας μέχρι το τέλος Δεκέμβρη του 2014.

Όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα περάσουν από αξιολόγηση και θα επανατοποθετηθούν, λέει η μνημονιακή κυβέρνηση. Ψέματα!!! Πέρυσι, το Νοέμβριο του 2013, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1.886 ΙΔΑΧ ΔΕ, που προέρχονται κυρίως από την Αυτοδιοίκηση. Πότε επανατοποθετήθηκαν οι 1.249 εξ αυτών; Τώρα, με έξι υπουργικές αποφάσεις που στα ψιλά τους, όμως, λένε κάτι σημαντικό: «στην περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές θέσεις προς δέσμευση, η μεταφορά των υπαλλήλων γίνεται με δέσμευση θέσεων που θα κενώνονται».

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει θέση; Περιμένεις; Και τι γίνεται εάν περάσει ο ένας χρόνος της διαθεσιμότητας; Απλό και ξεκάθαρο από το μνημόνιο 3: ο υπάλληλος απολύεται. Αυτό με το χρόνο της διαθεσιμότητας να είναι στον ένα χρόνο.

Τι γίνεται, πλέον, που η διαθεσιμότητα πέφτει στους 8 μήνες; Πότε θα προλάβουν οι μνημονιακοί να κάνουν αξιολόγηση μέσα σε ένα οκτάμηνο σε 25.000 δημόσιους υπαλλήλους; Και σε ποιες θέσεις θα τους επανατοποθετήσουν, όταν οι οργανικές μειώνονται συνεχώς;

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της δημοτικής αστυνομίας και του εμπαιγμού των υπαλλήλων της: «Πέταξαν» την πληροφορία ότι 3.500-4.000 δημοτικοί αστυνομικοί θα περάσουν άμεσα στην Ελληνική Αστυνομία. Μετά άλλαξαν ρότα και είπαν πως θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για 1-2 μήνες. Και τώρα; Διαρρέεται η πληροφορία πως θα υπάρξει ο κανόνας 1:3, δηλαδή 1 θα πηγαίνει στην ΕΛΑΣ και 3 στην ανεργία (δηλαδή, περίπου 1.150-1.350 θα απολυθούν).

Εν κατακλείδι, η αλήθεια είναι μία: διαθεσιμότητα είναι απόλυση και ανεργία. Και εκεί θα στείλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περίπου 40.000 υπαλλήλους έως το τέλος του επόμενου έτους, ό,τι και αν λέει. Στόχος της είναι να διαλύσει το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του και να τα δώσει βορά τους ιδιώτες και τα μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μαζί τους.

Μη λησμονούμε το μεγάλο φαγοπότι με τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τα σκουπίδια στους δήμους, τα νοσοκομεία και την υγεία που καρατομεί, την παιδεία (ο τέως υπουργός Εσωτερικών είχε μιλήσει σε χρόνο ανύποπτο για… μεικτά πανεπιστήμια με τη συμμετοχή ιδιωτών), τις εφορίες που τις κλείνει τη μία μετά την άλλη, με στόχο να περάσουν οι έλεγχοι και οι εισπράξεις σε ιδιώτες και τράπεζες, η ελαστικοποίηση των εργατικών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υπάρξουν μισθοί-πουρμπουάρ, με εργαζομένους που θα δουλεύουν για ένα… πιάτο ρύζι κτλ.

Είναι μακρύς ο κατάλογος είναι αλήθεια, αλλά η κίνηση όλων, εργαζομένων, συνταξιούχων, άνεργων, ευπαθών ομάδων, ελληνικής κοινωνίας είναι μία: ενότητα, κοινοί αγώνες και ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών που υπαγορεύονται από τους δανειστές.

Η από τον καναπέ παρακολούθηση των τεκταινομένων από τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, πλειοψηφίες που πρόσκεινται στη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έδειξε που κατέληξε το εργασιακό μέλλον εκατομμυρίων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: ανεργία, ένδεια, φτώχεια, κοινωνικός αυτοματισμός και εντέλει σε υποδούλωση.

Διότι αυτό τελικά γίνεται: όταν κάποιος πρέπει να επιβιώσει, εάν δεν έχει κάποιον σύμμαχό του, αναγκάζεται να σκύψει το κεφάλι και να πει ναι στις βουλές των ισχυρών, των δανειστών, των διαπλεκομένων, των ξένων συμφερόντων, της Μέρκελ…

«Ωτακουστής»

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού για την Εφημερίδα των Συντακτών (6-4-13)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις