Το κατώφλι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα περάσουν για μια ακόμη φορά οι δανειστές, προκειμένου να κλείσουν τη… συμφωνία για την κινητικότητα και την απόλυση συνολικά…, ώστε να μας δοθεί η δόση των 8,1 δισ. ευρώ.
Στη δίνη του κυκλώνα, αναμένεται να μπουν χιλιάδες υπάλληλοι των ΟΤΑ, αφού χθες -παρά το αρχικό τους ναι- οι δανειστές άλλαξαν ρότα και δε δέχθηκαν το αρχικό σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το οποίο θα συνυπολογίζονταν οι μετατάξεις 5.000 εκπαιδευτικών στον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα. Έτσι, το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα επιλεγούν με οριζόντιο τρόπο ως υπεράριθμοι. Αν δεν βρεθούν όμως τελικά θέσεις για αυτούς, θα απολυθούν.
Ένα άλλο «αγκάθι» είναι και αυτό της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας, με τους 3.500 χιλιάδες υπαλλήλων να μετατάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία. Η τρόικα θέλει πρώτα να μπουν σε διαθεσιμότητα, να αξιολογηθούν και εάν κριθούν ικανοί να επανατοποθετηθούν. Εμμέσως, πλην σαφώς, αυτό που περιμένει τους συγκεκριμένους δημόσιους υπαλλήλους είναι ένας δρόμος: απόλυση.
Και αυτό με δεδομένο πως δύσκολο όλοι όσοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα (είναι βέβαιον πλέον ότι ο χρόνος… αναμονής πέφτει στους 9 ή 6 μήνες από ένα χρόνο) θα μπορέσουν να αξιολογηθούν, με τους ρυθμούς μάλιστα που κινείται η κυβέρνηση. Και αυτό που δε λέγεται αλλά είναι η αλήθεια, οι θέσεις στο Δημόσιο όλο και λιγοστεύουν, λόγω των νέων οργανογραμμάτων και των καταργήσεων οργανικών θέσεων.
Κατόπιν αυτών και βάσει του εναλλακτικού σχεδίου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα θα προέλθουν στην πλειοψηφία τους από τους ΟΤΑ, απ’ όπου εκτιμάται ότι θα «αλιευθούν» 5.000 εργαζόμενοι, από τους 3.500 υπαλλήλους στη δημοτική αστυνομία, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί από 2.000 εκπαιδευτικούς, που προέρχονται από ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται πλεονάζον προσωπικό, όπως είναι οι γυμναστές και οι καθηγητές πληροφορικής, καθώς και από περίπου 1.500 άτομα που θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων.
Ως προς τις απολύσεις –15.000 μέχρι το τέλος του 2014–, αυτές θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, από όλους όσοι παραμένουν στην εργασία τους βάσει προσωρινών διαταγών οι οποίες διαρκούν εσαεί, επίορκους, αλλά και κατόχους πλαστών πιστοποιητικών, και φυσικά από την ΕΡΤ.