15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: «Μαύρο» στις πορείες – Διαδηλώσεις από το… πεζοδρόμιο!!!

Πρόσφατα

Δεν θα κλείνουν στο εξής οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων και δεν θα εμποδίζεται η κυκλοφορία από ιδιαίτερα μικρές σε όγκο διαδηλώσεις, καθώς κρίθηκε χθες από το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνο με το Σύνταγμα και νόμιμο, το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που απαγορεύει στις περιπτώσεις αυτές να καταλαμβάνουν οι διαμαρτυρόμενοι ολόκληρο το οδόστρωμα και να διακόπτουν πλήρως την κυκλοφορία των οχημάτων.

«Αγκάθι» στην υλοποίηση του νέου νομοθετήματος εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί στην πράξη το γεγονός ότι ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής θα καλείται κάθε φορά να κρίνει ποια θεωρεί ιδιαίτερα μικρή συγκέντρωση (αφού δεν προσδιορίζεται στο σχέδιο ΠΔ ενδεικτικά ο αριθμός των διαμαρτυρόμενων πολιτών) εμποδίζοντας με σχετική απόφαση το κλείσιμο του δρόμου λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη σημασία του για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης.

Η νομιμότητα (και η συνταγματικότητα) μιας τέτοιας απόφασης θα κριθεί τελικά κατά περίπτωση στα δικαστήρια, αφού θα κληθούν ύστερα από σχετικές προσφυγές να προσδιορίσουν έμμεσα τον αριθμό των προσώπων που συνταγματικά επιτρέπεται να εμποδιστούν να κλείσουν τελείως έναν δρόμο και έτσι θα αποσαφηνιστεί ποια θεωρείται ιδιαίτερα μικρή συνάθροιση.

Σύμφωνα με το περιοριστικό σχέδιο ΠΔ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που πήρε το «πράσινο φως» από το ΣτΕ, η απαγόρευση κατάληψης ολόκληρου του οδοστρώματος και πλήρους διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • Αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα με πληθυσμό άνω των 100.000.

  • Εγκρίνεται με απόφαση που ανακοινώνει ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής προφορικά στους διαδηλωτές.

  • Λαμβάνει υπόψη υποχρεωτικά τον αριθμό των πολιτών, αλλά και τη σημασία του συγκεκριμένου δρόμου για την εξυπηρέτηση της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

  • Συνεκτιμά τη σημασία του δρόμου για την κυκλοφορία οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς – ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα.

  • Δεν εφαρμόζεται ως περιοριστικό μέτρο σε συναθροίσεις – πορείες οργανωμένες από κόμματα της Βουλής και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις. Η απαγόρευση δεν αφορά επίσης συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

Το νομοθέτημα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων, ενώ ικανοποιεί αιτήματα του εμπορικού κόσμου, να μην παραλύει συνεχώς το κέντρο από μικρές πορείες ή λίγους συγκεντρωμένους που απλώνονται σε όλη τη λωρίδα του οδοστρώματος παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Η παρουσία της Αστυνομίας

Κατά το ΣτΕ (186/13) το σχέδιο ΠΔ δεν επιδιώκει να περιορίσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά καθορίζει τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε στις ιδιαίτερα μικρές υπαίθριες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα, να διασφαλίζεται η ελεύθερη άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι και παράλληλα να μη διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, παρά μόνο στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου.

Στη γνωμοδότηση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι το νέο Σύνταγμα απαγορεύει την παρουσία της Αστυνομίας στις δημόσιες συναθροίσεις σε κλειστό χώρο, ενώ τα προηγούμενα Συντάγματα επέτρεπαν την παρουσία της σε συναθροίσεις παντού, είτε σε κλειστό, είτε σε ανοιχτό χώρο. Σημειώνει ακόμα το ΣτΕ ότι δεν είναι ανεκτές από το Σύνταγμα οι απαγορεύσεις δημοσίων συναθροίσεων όταν αποτελούν ουσιαστικά ανεπίτρεπτη αναστολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι και τη νομιμότητα των σχετικών απαγορευτικών διοικητικών πράξεων ελέγχουν κάθε φορά τα δικαστήρια ευθέως ή και παρεμπιπτόντως…

Πηγή: «Έθνος»

 

TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
«Μέγιστη η ευθύνη των μνημονιακών πλειοψηφιών ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ. Ο λαός στους δρόμους θα σπάσει την απαγόρευση των διαδηλώσεων»

O περιορισμός των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί μια ακόμη πράξη στον ολισθηρό αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης μετά την μαζική καταστολή των αγώνων, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τις επιστρατεύσεις των εργαζομένων που κινητοποιούνται.

Η μνημονιακή κυβέρνηση επικαλείται την προστασία του τουρισμού και της εμπορικής δραστηριότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα και προχωρεί στα συγκεκριμένα αυταρχικά μέτρα, που σταδιακά θα οδηγήσουν σε πλήρη απαγόρευση των διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η μείωση της εμπορικής δραστηριότητας δεν οφείλεται στις διαδηλώσεις, όπως ισχυρίζεται, αλλά στη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων, τη διάλυση της υγείας, της παιδείας και το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών. Στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

Οι μνημονιακοί υπηρέτες των δανειστών, κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, γνωρίζουν, επίσης, ότι η έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας, οι μαζικές απολύσεις και η γενικευμένη ανασφάλεια του κόσμου καθώς και τα νέα βάρβαρα μέτρα που σχεδιάζονται θα οδηγήσουν σε νέες κοινωνικές εκρήξεις και σε ένταση των εργατικών αγώνων με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών τους εκφραστών. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποφύγει με αυταρχισμό και απαγορεύσεις.

Μεγάλη ευθύνη σε αυτό έχουν οι μνημονιακές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ. Δεν αντιδρούν. Παρακολουθούν. Έχουν τεράστια πολιτική ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους, διότι μπήκαν σε διάλογο αποδεχόμενοι ουσιαστικά αυτό που θέλει η κυβέρνηση: το πώς θα περιορίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που αντιστέκονται και αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, σε μια περίοδο μάλιστα που χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση επαναλαμβάνει ότι ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει στους εργαζόμενους είναι η ένταση των εργατικών αγώνων, ο συντονισμένος πανεργατικός αγώνας, το χτύπημα του αυταρχισμού και των αντιδημοκρατικών μέτρων, καθώς και η αποδοκιμασία και αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να ανατραπούν οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να αλλάξει πορεία το συνδικαλιστικό κίνημα μακριά από συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις