15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Είναι απλώς ζήτημα Δημοκρατίας;

Πρόσφατα

του Χρήστου Κόνιαρη

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την επιχείρηση λουκέτου στην ΕΡΤ που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και έχει αναδειχθεί ως μείζον ζήτημα το δημοκρατικό έλλειμμα που προκύπτει από αυτή την απόφαση.

Αναμφίβολα η απόφαση για τη φίμωση της ΕΡΤ αποτελεί ένα μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και περιορισμού του δημοκρατικού δικαιώματος της ενημέρωσης. Όμως, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η αντιδημοκρατική μεθόδευση που προωθεί η κυβέρνηση είναι η συνέχεια μιας σειράς αντιδημοκρατικών ενεργειών και αποφάσεων περιορισμού των λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών.

Έρχεται ως συνέχεια της αυταρχικής καταστολής των λαϊκών και εργατικών κινητοποιήσεων, πολιτικών επιστρατεύσεων, συνεχών παραβιάσεων και καταρράκωσης του Συντάγματος, κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων και γενικότερα μέτρων περιορισμού των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, όσοι αντιλαμβάνονται απλώς αυτές τις αντιδημοκρατικές ενέργειες και αποφάσεις της κυβέρνησης ως μια διολίσθηση σε ακροδεξιές αυταρχικές πολιτικές και δεν τις συνδέουν με την επιβολή των πιο σκληρών ταξικών πολιτικών που έχουν επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία, μέσω τω μνημονίων, μάλλον καλλιεργούν αυταπάτες μέσα στο κίνημα και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες σε αυτό.

Είναι, τουλάχιστον, ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η διολίσθηση του καπιταλιστικού συστήματος σε αυταρχικά μέτρα και εκτροπές έγινε σε περιόδους όξυνσης της ταξικής πάλης. Στόχος; Η καταστολή των εργατικών και λαϊκών αντιδράσεων.

Για αυτό, η πάλη για την αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ο αγώνας για τη διατήρηση κατακτημένων δικαιωμάτων δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τον καθημερινό αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού για το δικαίωμα στην εργασία, στο μισθό, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η πάλη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια ριζικά διαφορετική πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και τους ανθρώπους, δεν υπηρετείται απλώς από τον αγώνα για τη διατήρηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η πάλη ενάντια στον ακροδεξιό λαϊκισμό και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα «ταξικά γυαλιά» για να προσδοκά ότι μπορεί να είναι νικηφόρα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις